HomeInterestingJó hír: Ausztrália kitalált egy módszert, amivel csökkenthető a műanyagszennyezés és amit...

Jó hír: Ausztrália kitalált egy módszert, amivel csökkenthető a műanyagszennyezés és amit bárki átvehet

A műanyagszennyezés ma már sajnos globális probléma és nagyon fontos, hogy minél előbb megoldjuk. Szerencsére egyre több intézkedést vezetnek be ennek érdekében és egyre több olyan ötlettel állnak elő a különböző mérnökök és tudósok, amivel csökkenthető a tengerekbe jutó műanyag.
Ilyen az is, amivel az ausztrál Kwinana város vezetése előállt tavaly nyáron. Az ötlet amilyen egyszerű, legalább annyira hatékony: egy speciális szűrőhálót raktak a vízelvezető csatornák végpontjaira, amivel biztosítják, hogy csak a víz folyjon át rajta.

1. Persze nem csak a műanyagot szűri meg, hanem minden mást is, ami nem elég kicsi ahhoz, hogy átjusson a hálón. De fontos kiemelni, hogy nem szennyvízcsatornákról van szó, hanem eső és egyéb vízelvezetőkről.

2. A legjobb, hogy egyszerű elkészíteni és nem igényel éveken át tartó tervezést. A költségek pedig megtérülnek.

3. Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy a nagyvárosokban mennyi hulladék kerül csak az utcákról a csatornákba, innen pedig később a tengerekbe.

4. Rossz belegondolni, hogy ezek mind-mind a tengerekbe jutottak volna…

5.

6. A városvezetés először csak két hálóval kezdte, hogy megnézzék, mennyire életképes az ötlet.

7. Pár héten belül kiderült, hogy nagyon is az! Csupán ez a két háló több, mint 800 kilogramm szemetet gyűjtött össze. Lenyűgöző!

8. Ezek után úgy döntöttek, hogy a város összes csatornájának végpontjára felhelyeznek egy ilyet. Habár ez nem volt olcsó (darabonként átszámítva kb. 2,8 millió forintba került), de összességében még így is nyereségesnek mondható mind környezetvédelmi, mind anyagi szempontból. Többek közt azért, mert sokkal kevesebbet kellett fizetniük azoknak az embereknek, akiknek addig az volt a dolga, hogy összeszedjék a szemetet a városban.

9. Persze ezek rendszeres karbantartást igényelnek. Amint megtelik egy háló, összegyűjtik, majd egy telepre szállítják, ahol kiürítik és szelektíven szétválogatják belőle a szemetet.

10. Ez idő alatt egy másik hálót raknak fel, hogy addig is akadálytalanul működhessen a rendszer.

Bízzunk benne, hogy ez a módszer hamarosan elterjed a többi országban is!

Most Popular

Recent Comments