HomeInterestingIzgalmas és megváltoztathatatlan tények az emberi hajról, amit még nem tudsz

Izgalmas és megváltoztathatatlan tények az emberi hajról, amit még nem tudsz

A hajunk mechanikailag védi a koponyánkat, emellett viszont, kinézetünk rendkívül fontos tényezője, hiszen ez is meghatározza, hogy valakit szépnek látunk-e vagy sem. Hajunk minőségét a szüleinktől örököljük, ugyanakkor a táplálkozásunk és a környezeti tényezők is befolyásolják állapotát. Fényét pedig, egészségi állapotunk és hangulatunk határozza meg, de nagy szerepe van hajápolási szokásainknak is. Hajunk 97 százalékát a keratin alkotja, a maradék három százalék pedig víz.

Az emberi hajnak három szakaszból áll az életciklusa. Ezek pedig, a növekedési, átmeneti és nyugalmi fázis.

A növekedési fázis 2-6 évig tart, ekkor hajszálaink naponta 0,3-0,5 millimétert növekednek. A folyamatot a tápanyaghiány és a betegségek is lassítják. Az emberi hajszálak 85 százaléka van ebben a fázisban. A férfiak haja lassabban nő, mint a nőké. Az átmeneti fázisban, ami két-három hetes, hajunk növekedése megáll. Ebben a szakaszban a hajhagyma nem kap tápanyagot, a felszínre kerül és elsorvad. Hajszálaink 1-3 százaléka van ebben a fázisban.

A nyugalmi fázis három hónapos, ilyenkor a hajgyökér működése szünetel. Vagyis, a hajhagyma elszarusodik és elhal. A fázis végén új hajhagymák jönnek létre, amik új hajszálakat kezdenek növeszteni, az új hajszálak pedig kitolják a régit. Hajunk tizenöt százaléka van ebben a szakaszban.

Az emberi haj védelmet nyújt a hideg és meleg, valamint az ultraibolya sugárzás ellen, ezáltal pedig, segíti a hőháztartást. Megvéd az esőtől, ugyanakkor segíti a nedvesség megtartását és a párologtatást.

Hajunk kinézete alapján el tudjuk dönteni, hogy a nő vagy a férfi milyen szerepet tölt be a társadalomban, milyen helyet foglal el benne, illetve megállapítható a fizikai és lelkiállapota vagy az, hogy az illető melyik néphez tartozik.

A szép hajnak pedig, esztétikai szerepe van, különösen a nők körében.

Körülbelül százezer hajszálunk van.

Egy átlagos felnőtt embernek nagyjából százezer hajszála van.

Emellett, fejünkön 150 ezer szőrtüsző is van, testünkön pedig, összesen ötmillió.

A tüszők száma örökletes, de a hajszíntől függően változhat.

A természetes szőke hajú embereknek több tüszője van, körülbelül 150 ezer hajszállal rendelkeznek, míg a természetes vörös hajúak csupán 90 ezerrel.

A testünkön lévő haj-és szőrszálak számát befolyásolja a gyógyszerek szedése is.

Az információkat a hajunkban tárolhatjuk.

Ugye, őrülten hangzik mindez? Mivel a hajunkban nincs merevlemez vagy “felhő” az információk tárolására, jogosan kérdőjelezzük meg, hogy ez a feltevés igaz-e.

Ahogy hajunk növekszik, magával hordozza a biológiai egészséget.

Gondoljunk csak a körmünkre, amikor fehér pöttyök jelennek meg rajta. Ez arra utal, hogy valamilyen tápanyag vagy vitamin hiányzik a szervezetünkből.

Az ilyen módszert hosszú évek óta alkalmazzák annak ellenőrzésére, hogy valaki alultáplált-e vagy valami hiányzik-e az étrendjéből.

A változások a hajunkon is szemmel láthatóak. A hajmintából megállapítható, milyen gyógyszereket vettünk be, milyen tápanyagot vagy vitamint hiányol a szervezetünk.

Amit elfogyasztunk, bekerül a véráramba és lerakódhat a növekvő haj tüszőjébe. A kémiai részecskék ott maradnak és a hajszál növekedésével annak kérgébe is bejutnak. A kémiai részecskék örökre hajunk részét képezik.

Az emberi haj rugalmas és erős.

Az emberi haj nagyobb súlyt is képes megtartani úgy, mint egy darab rézhuzal.

Egyetlen hajszál átlagos tömege 85 gramm. Hajunk elasztikus, egy bizonyos ponton mindenki haja meghosszabbodik. A száraz haj eredeti hosszának 1,2 szorosára nyújtható, utána pedig képes visszatérni normál hosszúságára.

A nedves haj még tovább nyújtható, hosszúságának akár a 1,5 szerese is lehet.

Mi a tüsző növekedési ciklusa?

A haj növekedési fázisait már fentebb említettük, de így is maradtak még olyan izgalmas információk, amiket talán nem tudsz. A haj átlagos élettartama körülbelül öt év. Élezünk során a tüszők száma változatlan marad, de az öregedéssel hajunk kihullik.

Ha a ciklusban zavarok keletkeznek, akkor testünk több hajat hullathat és elvékonyodhat.

Egy átlagos ember naponta 50–100 hajszálat veszít.

A hőmérséklet befolyásolhatja a haj növekedését.

Van egy mítosz, miszerint a melegebb éghajlat miatt a haj gyorsabban növekszik.

Tanulmányok bebizonyították, hogy ugyan lehetséges mindez, de megalapozott bizonyíték nincs rá. Ennek oka, hogy számtalan tényezőt kell figyelembe venni.

Azt viszont tudjuk, hogy a hideg befolyásolja hajunk minőségét, ugyanis a hideg levegő kiszárítja azt, mivel alacsony a páratartalom. Így hajunk hideg időben könnyedén törékennyé válik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments