HomeAnimalsÍme néhány módszer, amivel elkerülheted, hogy egy agresszív kutya megtámadjon

Íme néhány módszer, amivel elkerülheted, hogy egy agresszív kutya megtámadjon

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy a kutyák az ember legjobb barátai, ami voltaképpen csak akkor igaz, ha a kutyák ismerik azokat az embereket. Egy vadidegennel szemben egyáltalán nem úgy viselkednek, mit tulajdon gazdájukkal, ami teljesen rendben van, hiszen vannak, akiket kifejezetten házőrzés miatt tartanak. Nyilván ilyenkor nem az a cél, hogy a kutya a betörőt az ajtóig farokcsóvával kísérje, hanem elijessze. Na de mi történik akkor, ha épp a reggeli kocogásunk, biciklivel való kirándulásunk alkalmával találkozunk egy kutyával. Sokan a legelső pillanatban sarkon fordulnának és elmenekülnének, ám ez nem a legjobb ötlet, ugyanis potenciális áldozattá válsz a kutya szemében. Annak érdekében, hogy megússz egy ilyen találkozót, főleg, ha agresszív viselkedést tanúsít a kutya fontos, hogy minden információval tisztában légy. Mai cikkünkben elmondjuk nektek, hogy mit szabad és nem szabad tenni ha kutyával találkoztok.

1, Ha találkozol egy kóbor kutyával semmiképp se fuss el vagy dobj rá valamit

Ha sétálás során azon kapod magad, hogy egy kóbor kutya megy veled szembe, akkor semmiképp se fuss el vagy sétálj előtte gyors tempóban. Ugyanis ilyenkor feltámad a vadászösztön a kutyában és potenciális „zsákmány” leszel számára.

A legjobb ha a következőket teszed ilyen esetben:

Maradj tőle biztonságos távolságban, és várj addig, amíg magától elmegy.

Lassan kezdj el hátrálni, de mindeközben figyeld a kutya reakcióit. Ha a kutya elkezd követni, akkor állj meg. Amennyiben mozdulatlanul áll, hátrálj tovább.

Amint a kutya leveszi rólad a tekintetét normális ütemben haladhatsz tovább.

A kutya figyelmét teljesen el tudja terelni, ha valamit leteszel közé és magad közé – például egy táskát, esernyőt, cipőt. A kutya valószínűleg egyfajta akadályként fogja értelmezni a tárgyat és nem fog tovább rád figyelni.

2, Ha meglátsz egy kutyát szállj le a bicikliről, gördeszkáról

Nemcsak a kóbor kutyák, hanem szinte az összes kutya reagál a mozgásra. Pontosan ebből kifolyólag, ha meglátsz egy kutyát veled szembe jönni miközben biciklizel, jobban teszed, ha lepattansz róla és inkább azt tolva haladsz el mellette. Ha fent maradsz és tovább hajtasz biztosra veheted, hogy üldözőbe vesz. Fontos, hogy a kutya elveszítse veled szembeni érdeklődését, ezért jobb ha tolod a járgányt.

Ha elhaladtatok egymás mellett vagy az eb elfordult és más irányba haladt akkor visszaszállhatsz a cangára és mehetsz tovább.

3, Ha saját házi kedvenceddel sétálsz el kell döntened, hogy magadat vagy kutyádat mented meg

Ha sétáltatás közben találkoztok egy kóbor kutyával, aki vicsorog és ugat a kutyádra, akkor az lesz számodra a legtermészetesebb reakció, ha felveszed a kutyád. Viszont a hirtelen történő mozgásra a kutya még agresszívabb lehet, és támadásba lendülhet. Ha viszont a földön hagyod a kutyád akkor is fennáll annak a veszélye, hogy megpróbálja megtámadni.

Sajnos ebben az esetben nincs tökéletes megoldás. Ha viszont látod, hogy semmiképp sem hagyhatod a földön a kutyád, akkor a kerítés fölé kell emelni.

A másik opció, hogy egy kis kajával megpróbálod elterelni a figyelmét. Mivel a legtöbb kóbor kutya nagyon éhes, így biztos nem fog tudni ellenállni néhány finom falatnak. Ideális esetben a csemegéket jó messzire kell dobni, hogy a kutya utána eredjen és nektek legyen esélyetek felvenni a nyúlcipőt.

Fontos: paprika sprayvel soha ne próbálkozz, mert a kóbor kutya csak még dühösebb és agresszívabb lesz általa.

4, Ha egy kutya támadásra készül, ne néz a szemébe, mert ezt az agresszió jeleként kezelik

Az egyik legrosszabb és legfélelmetesebb helyzet amibe kerülhetsz, ha a kutya elkezd feléd menni és közben morog. Ilyenkor soha semmilyen körülmények közt nem szabad a szemébe nézni, mert a szemkontaktus felvétele a harc egyik jele. Ha mozdulatlanul ülsz, állsz akkor kerüld a szemkontaktust. Ilyenkor csak ugatni fog, de hamar meg fog unni, mert látja, hogy nem reagálsz semmire.

Ha szagolgat, ne próbáld megérinteni, megsimogatni mert lehet, hogy támadásnak fogja felfogni.

Sokak szerint inába száll a bátorsága, ha valaki rápöccint az orrukra, de lehet egy vadidegen kutyánál ezt nem kellene kipróbálni mert sosem lehet tudni, hogy reagál rá.

Az egyik legjobb módszer, amivel valóban megvédheted magad az agresszív kutyáktól, ha egyáltalán nem mész a közelükbe. Nyilván ezt nem olyan könnyű megtenni. Ha hangos ugatást hallasz, akkor próbálj ne abba az irányba menni. Inkább kerülj nagyobbat, minthogy összetűzésbe keveredj.

Most Popular

Recent Comments