HomeInterestingÍme a Csernobil sorozat valódi szereplőinek igaz története.

Íme a Csernobil sorozat valódi szereplőinek igaz története.

Az év legsikeresebb sorozatává nőtte ki magát a 2019. május 6-án debütáló Csernobil minisorozat, amit az HBO sugároz. Az epizódok az 1986- április 26-án végbemenő csernobili nukleáris atomkatasztrófát és annak legapróbb részleteit mutatja be. A sorozat készítői arra törekedtek, hogy a film teljes mértékben tükrözze a valóságot. Azokat a kis titkokat is, melyek sosem kerültek napvilágra. Céljaik között szerepelt, hogy azok az emberek is megnézzék a sorozatot, akik akkoriban Pripjaty városában vagy annak közvetlen közelében éltek. Ez a sorozat visszarepít minket az időbe, ahol a nézők szó szerint átélhetik azokat a tragikus helyzeteket, amiket az akkori lakóknak és munkásoknak el kellett szenvednie. Mára már a sorozat mind az 5 részét leadták, és elképesztő eredményeket produkált. Gyakorlatilag a Trónok Harca című sorozatot is kenterbe verte, ami valljuk be nem kis teljesítmény. Számos kulcsfontosságú szereplő van a sorozatban, akiket igyekeztek tökéletesen visszaadni a nézőknek. Mai cikkünkben Csernobil valódi főszereplőinek életéről hoztunk el pár érdekes információt.

1, Jared Harris – Valerij Legasov

A Kuchatov Atomenergia Intézet igazgatóhelyetteseként dolgozó Valerij Legasov, egy köztiszteletben álló fizikus volt. A férfi részt vett abban a mentőakcióban, mely a csernobili katasztrófa kritikus helyzeteinek elhárításáért volt felelős. Világ életében szovjet tudósként tevékenykedett, ám a történelemben csak úgy maradt meg, mint a katasztrófát vizsgáló bizottság vezetője. A férfi a tragikus eset után két évvel, azaz 1988. április 27-én végzett magával, pontosan egy nappal azelőtt, hogy a katasztrófával kapcsolatos okok kiderültek volna.

2, Stellan Skarsgard – Boris Shcherbina

Boris valójában egy szovjet származású politikus volt, aki a Miniszterek Tanácsának alelnöki posztját töltötte be 1984 és 89 között. A férfi a csernobili katasztrófán kívül még jó pár ilyen tragikus esettel találkozott karrierje során. Amikor 1988-ban Örményországot földrengés rázza meg, ő is segédkezik a munkálatokban. Boris 1990-ben hajtotta örök álomra fejét Moszkvában.

3, Paul Ritter – Anatoly Dyatlov

Anatolij Dyatlov 1986-ban a csernobili erőmű helyettes főmérnöke és annak felügyelője volt, ám az egyik kísérlete volt az, ami kirobbantotta a katasztrófát. Annak ellenére, hogy ő is és csapata is nagyfokú sugárzásnak volt kitéve, mégis túlélte az esetet, ám 1987-ben elítélték őt és 10 év letöltendő börtönre ítélték. Ennek az időnek csak a felét töltötte a rácsok mögött, ugyanis kegyelmet kapott és szabadlábra helyezték. Miután kiengedték könyvet írt a csernobili katasztrófáról, ahol leírta, hogy szerinte a tragikus balesetet az erőmű rossz kivitelezése idézte elő. A férfi 1995-ben szívelégtelenségben vesztette életét.

4, Nagaitis Adam – Vaszilij Ignatenko

Vaszilij tűzoltóként dolgozott és abba a csapatba volt, akik elsőként értek ki a katasztrófához. Mivel azt gondolták, hogy egy teljesen átlagos tűzről van szó megfelelő védőruházat nélkül kezdték el oltani a tüzet, melynek következtében nagydózisú sugárzás érte. Az eset után két héttel belehalt a sugárfertőzésbe. Felesége Ludmilla a végsőkig kitartott mellette, de ezt is csak azért tehette meg, mert eltitkolta, hogy várandós. Az özvegyasszony jelenleg is él, ám nem kívánt nyilatkozni a sajtónak a történtekkel kapcsolatban.

5, David Dencik – Mihail Gorbacsov

Talán ő az egyik legfontosabb szereplő mind közül, ugyanis Gorbacsov volt a Szovjetunió nyolcadik és egyben utolsó vezetője, ugyanis 91-ben a kommunista állam felbomlott. Nagyon-nagyon sokan bíráskodtak fölötte, mert csak 18 nappal a katasztrófa után adott ki nyilvános nyilatkozatot, hogy a világ többi országa is értesüljön a történtekről. Mihail jelenleg 88 éves és még mindig aktívan foglalkozik a politikával. Többször is kifejezte nem tetszését Putyinnal kapcsolatban.

Te láttad már a sorozatot?

Most Popular

Recent Comments