HomeInterestingÍme, a császármetszés előnyei és hátrányai, avagy miért szüljünk inkább mesterséges úton!

Íme, a császármetszés előnyei és hátrányai, avagy miért szüljünk inkább mesterséges úton!

A mesterséges szülés vagy császármetszés egy olyan művelet, ahol a csecsemőt a méhen lévő műtéti bemetszéssel kiveszik az anyai hasból (ha nem tudományosan szól). Általában a császármetszés olyan esetekben történik, amikor a természetes születés veszélyt jelent valamely nő vagy gyermek életében.

Ez az eljárás ma már nem számít ritkaságnak, gyakran a nők maguk kérik arra az orvosokat, hogy mesterséges szüléseket hajtsanak végre annak érdekében, hogy ne szenvedjenek el annyi fájdalmat. A császármetszésben számos mítosz rejlik, amit mi le fogunk nektek vezetni.

A gyermek hiperaktivitása.

Úgy gondolják, hogy azok a gyerekek, akik mesterséges úton jöttek világra, hiperaktívabbak, mint azok, akik természetes úton születtek. Az orvosok nagy része azt gondolja, hogy ezek között nincs semmilyen összefüggés. A gyermek túlzott aktivitását bármilyen más tényező is okozhatja.

Gyermekek mentális fejlődését befolyásolja a császármetszés.

Az igazság az, hogy az orvosok közvetlenül a születés után megvizsgálja egy gyermek orvos és egy neurológus is. Az orvosok azt mondják, ha egy gyermek fejlődése késlekedik, annak valószínűleg nem a császármetszés az oka. Rendszerint a mesterséges szülés nincs ilyen hatással a gyermek fejlődésére.

A császármetszés gátolja a gyermek fizikai fejlődését.

Egy másik mítosz. Ha valóban beszélni akarunk erről, akkor a császármetszés fő kockázati tényezője az újszülött légzőrendszerébe amniotikus folyadék jut, későn érkező légzés, valamint az érzéstelenítés szövődményei. Az orvosok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a veszélyek különösen a mesterséges szülésnél ne fokozódjanak, akkor amikor a nő testének nincs ideje felkészülni a műtétre.

A császármetszéssel születő gyerekek nagyon nyugtalanok, és gyakran sírnak.

A császármetszéssel született babák szebbek, mert nem viselte meg őket a szülés. Lehet ugyan, hogy az ilyen újszülöttnek gömbölyűbb a feje, mert ezek a babák gyakran vajúdás nélkül születnek, így váratlanul éri őket a szülés. Természetes úton történő szülés esetén a baba feje és egész teste is nagy nyomásnak van kitéve a  szülőcsatornában. A nyomás hatására nagy mennyiségű stresszhormon szabadul fel a pici szervezetében, ami segíti őt a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásban. Mivel a császáros babák ebből a szempontból sokszor felkészületlenebbek, gyakoribbak lehetnek náluk a különféle légzésproblémák, az aluszékonyság, továbbá szoptatási nehézségek is felléphetnek.

Most Popular

Recent Comments