HomeInterestingÍme a bolygó 12 legveszélyesebb reptere, ahova nem minden pilóta teheti le...

Íme a bolygó 12 legveszélyesebb reptere, ahova nem minden pilóta teheti le a gépet

Mivel nem minden ember a repülésért, ezért érthető, ha valaki nem a légiközlekedést választja, ha el akar jutni A-ból B pontba. Viszont vannak olyan helyek, melyeket csak és kizárólag repcsi segítségével lehet eljutni, ha tetszik ha nem. Akadnak olyan utasok is, akik csak a fel és csak a leszállást kezelik rosszul, a levegőben töltött többi idő viszont már meg sem kottyan nekik. Hazánkban, nincs túlságosan nagy probléma a reptérrel, mivel elég nagy, nincs a közelében, sem hegység, sem tenger, sem semmi, ami veszélyessé tehetné a fel és leszállást. Ez viszont nem minden repülőtérről mondható el, és bizony vannak olyanok, melyeket a legveszélyesebbnek nyilvánítottak. Ha ti is tudni akarjátok ennek okát, akkor tartsatok velünk, olvassátok el cikkünket, és megtudjátok a választ.

1, Tendzing–Hillary repülőtér (Lukla, Nepál)

A világ talán egyik legveszélyesebb repülőtere, ugyanis a Mount Everest közelében található, ahol olyan szeszélyes az időjárás, hogy még a tapasztalt pilótáknak is néha kihívást jelent odarepülni. Amúgy ezt a repülőteret a hegyet megmászni kívánók gyakran használják, de csak és kizárólag kis méretű repülővel és helikopterrel lehet leszállni.

2, Princess Juliana nemzetközi repülőtér (Sint Maarten sziget)

Ez a repülőtér közvetlenül a Maho strand mellett található, tehát elég közel van az ott pihenő strandolókhoz is. Állítások szerint nem több, mint 10-20 méterrel repülnek el a fürdőzők feje felett. Ami elég meredek ahhoz, hogy egyesek teljesen megijedjenek. Persze az itt élők tudják mi a dörgés, de a sok turista nem.

3, Courchevel repülőtér (Franciaország)

Egy újabb nagyon veszélyes repülőtér, amit csak és kizárólag tapasztalt pilóták használhatnak. Ennek az az oka, hogy a leszálló illetve felszálló kifutópálya az Alpok-hegységének kellős közepén található. Mivel a kezdő pilóták még nem érzik úgy a gépet és a teret mint egy évtizedek óta benne dolgoz, ezért muszáj volt meghozni ezt a döntést.

4, Gibraltári repülőtér (Gibraltár)

A bolygó legszélsőségesebb repülőtereként tartják nyilván a gibraltári repteret. Ez amiatt van, mert a városon belül található és a legforgalmasabb autóutat szeli keresztbe. A repülőtér a a Védelmi Minisztérium ellenőrzése alatt áll, viszont a légi forgalom számára is használható. Amikor a reptérre járat érkezik, vagy onnan indul, akkor az autós forgalomnak meg kell állni, s meg kell várni, míg a gépek elmennek.

5, Ice Runway repülőtér (Antarktisz)

Ez egy olyan repülőtér, ami a vezető kutatóknak és a turistáknak van fenntartva. A teljes egészében jégből álló pálya csak kerekes gépek számára használható, vagyis helikopterek nem szállhatnak le rá. Minden téli időszak elején újjáépítik és decemberig használják. Ezután a jég egyszerűen elolvad, ezért nagyon kell figyelni, hogy a pilóták hova is teszik le a gépeket.

6, Juancho E Yrausquin repülőtér (Saba,Karib-térség)

Erre a repülőtérre csak és kizárólag egy 16 üléses Twin Otter vagy egy BN2 Islander repülő szállhat le, ennek pedig az az oka, hogy ennek a reptérnek van a legrövidebb kifutópályája a világon, arról nem beszélve, hogy egyik oldalról tenger, másik oldalról hegyek határolják. Ennek tükrében tökéletes készségekre van szükség ahhoz, hogy egy pilóta letegye itt a gépet. A felszállás sem könnyű, hiszen nem tudnak addig gurulni rajta, mint egy normális hosszúságú kifutón.

7, Cristiano Ronaldo nemzetközi repülőtér (Santa Cruz, Portugália)

1946-ben ez a repülőtér még nem úgy nézett ki, mint napjainkban, mert egy Brüsszelből induló járat egyszer véletlenül a tengerbe zuhant, mert nem volt elég hosszú ahhoz, hogy fel tudjon a gép szállni. Ennek következtében 164 utasból 131 az életét vesztette. Ekkor döntötték el, hogy kibővítik, ám nem volt több föld, hogy meg tudják oldani a problémát, így 180 oszlopot állítottak egymás mögé a tengerbe, ami végül is egy hidat formált. A pálya összesen 847 méterrel lett ennek hála meghosszabbítva.

8, Congonhas-São Paulo repülőtér (São Paulo, Brazília)

São Paulo városának kellős közepén található a Congonhas-São Paulo repülőtér, ami mindössze csupán néhány kilométert fed le. Szakértők szerint a legveszélyesebb repterek közé tartozik, mivel nemcsak rendkívül közel van a belvároshoz, hanem esős időben nagyon csúszós is.

9, Kai Tak repülőtér (Hongkong)

A Hongkongban található repülőtér egy idő után elkezdett a tenger felé csúszni, így nem tehettek mást mint bezárni. Ennek következtében nem maradt más megoldás, mint új repteret építeni, ami végül a városban lett kialakítva. A turisták mindig tátott szájjal nézik, ahogy a nagy utasszállító repülők a házak között cikáznak.

10, Manakara repülőtér (Madagaszkár)

Talán ez a világ legeslegkülönlegesebb kifutópályája, ugyanis szó szerint egy vasúti sínnel keresztezik egymást. Nagyon kell vigyáznia a pilótáknak arra, hogy ne ütközzenek neki az épp szabályosan haladó vonatnak.

11, Barra repülőtér (Skócia)

Ha tervezed meglátogatni Barra szigetét akkor ne lepődj meg, ha a strandon landoltok a géppel. Skócia nyugati partjain elhelyezkedő szigetláncok szépsége igen népszerű a turisták körében. Nemcsak különleges növény és állatvilága miatt, hanem azért is, mert egy sekély öbölben landolnak a repülők.

12, Agatti repülőtér, (Lakshadweep, India)

Ez komolyan egy repülőtér?” – Tuti, hogy ez a mondat ismétlődne a fejedben, mikor hallod, hogy a kapitány ennél a pontnál megszólal, hogy megkezdi a leszállást a Lakshadweep Agatti repülőtere. Ezt a kifutót a Dornier 228-as típusú repülőgépekhez tervezték, melyek a Lakshadweep-szigeteket szolgálja. Állítások szerint tervben volt, hogy meghosszabbítják a kifutópályát, hogy egy Airbus 320 vagy egy Boeing repülőgép is landolhasson rajta, ám ezt az ötletet sztornózták, mert kiderült, hogy a munkálatok egy teknős otthonán keresztül vezetne.

Na mit szóltok?

Most Popular

Recent Comments