HomeInterestingÍme 4 szabály, amit fontos betartani, ha nyilvános mosdóba mész

Íme 4 szabály, amit fontos betartani, ha nyilvános mosdóba mész

A nyilvános mosdók használata egy kellemetlen élmény, hiszen rengetegen látogatják meg egyetlen nap alatt. Persze, mikor hív a természet a különböző veszélyforrásokkal mit sem törődve használják, hogy könnyítsenek magukon. Annak érdekében, hogy az élmény egy kicsit elviselhetőbb legyen és megakadályozd a mikrobákkal és baktériumokkal való érintkezést, fontos, hogy betarts néhány egyszerű szabályt. Az első és legfontosabb, hogy sose takard le a WC-t papírral, ugyanis sokkal több kárt okozol magadnak mint hasznot. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy miket nem szabad csinálni a nyilvános mosdókban.

1, Mindenhol vannak baktériumok

Ha hiszed ha nem, de a baktériumok szó szerint mindenhol megtalálhatók, a WC-n, a fürdőszoba falain, kilincseken, sőt a WC papíron is. A papír felszívja a nedvességet és kiváló környezetet biztosít a baktériumok elszaporodásának. Szóval mikor úgy döntesz, hogy nyilvános mosdóban WC papírral takarod le a deszkát, jusson eszedbe, hogy egy piszkos felületet takarsz le egy még piszkosabbal.

A baktériumok elterjedését úgy lehet megakadályozni, hogy ha csukott tetővel húzod le a WC-t. Ezen kívül vannak olyan mosdók, ahol a WC papírokat, műanyag burkolat mögé zárják, így megvédik őket a baciktól.

2, A WC ülőkék nem olyan piszkosak, mint gondoltad

Meglepő módon a WC ülőkék nem annyira piszkosak a mellékhelyiségekben, mint gondolnád. Charles Gerba mikrobiológus szerint a leggyakrabban érintett felületek jelentik a a legnagyobb veszélyt. Ilyen például a WC papír, a kilincsek és a csapok is. Ami az illemhelyeket illeti, ezek ritkán érintkeznek közvetlenül a bőrünkkel vagy a test bármely más részével, ugyanis sok ember papírral törli vagy rakja körbe őket használat előtt. Ám a fent említettek alapján ez sem jó megoldás.

3, A WC papírral való körberakás nem segít

Ha azzal a WC papírral takarod le az ülőkét, ami a WC mellett van az nem csökkenti a veszélyt. Nem szolgál védőrétegként, mivel ugyanazokkal a mikrobákkal és szennyeződésekkel van tele, mint a WC deszka. Ehelyett vehetsz speciális WC ülőke takaró papírt, amihez csak te értél hozzá és azelőtt nem volt felbontva. Ezzel potenciálisan csökkented a bőröddel érintkező baktériumok számát. Ha nincs ilyened, akkor jobb, ha egyáltalán nem érintkezel az üléssel.

4, A WC üléséről nehéz elkapni valamit

Igaz, hogy a fürdőszobák tele vannak baktériumokkal, de nem kell paranoiásnak lenni. Ha az immunrendszered egészséges és erős, valamint követed a higiéniai szabályokat, akkor kicsi az esélye annak, hogy bármit elkapj. A legtöbb vírus és baktérium csak rövid ideig tud az ülőkén maradni. A fertőzés veszélye csak akkor áll fenn, ha valamilyen úton-módon közvetlenül a húgycsőbe, vagy a nemi szervbe jut a baktérium. Ha a hátsódon vagy a combodon van seb, akkor a baktériumok azon keresztül bejuthatnak a szervezetedbe.

Hogyan moss kezet nyilvános WC használat után:

Mint mondtuk, meglehetősen nehéz bármit elkapni a nyilvános vécében, ha követed a higiéniai szabályokat:

A legfontosabb dolog, az alapos kézmosás. A kezed vízzel történő öblítése nem fog megvédeni. Mindig használj szappant és mosd a kezed kb. 20-30 másodpercig. Ha nincs szappan használjon kéztisztítót.

Miután megmostad a kezed, ne érintsd meg a csapot. Használj szalvétát vagy papír zsebkendőt, ezzel megakadályozod, hogy a mikrobák visszajussanak a kezedre.

Ne tedd a holmijadat a padlóra vagy a mosdókagyló közelébe. Sokkal jobb, ha valakinek oda tudod adni a táskád, kabátod.

Ha lehetséges ne érintsd meg kézzel a mellékhelyiséget, és utána soha ne érintsd meg az arcodat, a szemedet vagy az orrodat.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Most Popular

Recent Comments