HomeInterestingÍgy nézne ki az étrended, ha a középkori Európában élnél!

Így nézne ki az étrended, ha a középkori Európában élnél!

A középkori Európa nagyon érdekes a modern emberek számára. Ma, amikor a hozzávalókat szinte bármilyen módon meg lehet vásárolni a legközelebbi boltban, és otthon tárolni, valamint hála a különböző főzési technikáknak és konyhai kütyünek, bármikor fel lehetett használni őket. Hogyan dolgozhatott egy szakács, ha a középkorban, nem volt modern élelmiszer-tárolási technológia, hogyan készített friss ételeket. Nos mi elhoztuk nektek, hogy milyen ételeket és italokat tudtak fogyasztani a középkorban.

A középkori Európában szinte nem is ettek marhahúst, mert a tehenek tenyésztése a középkorban sok energiát igényelt, ráadásul abban az időben a tej- és szarvasmarha-munkaerő értékesebb volt, mint a húsuk.

Rendszerint sertést fogyasztottak.

Azok, akik gazdag családba vagy vadászcsaládba születtek, jobb minőségű húst engedhettek meg maguknak, például: marhahús.

A legtöbb húst nyílt lángon sütötték. A maradékból kolbászt készítettek.

A középkori európaiak biztosak voltak benne, hogy a hódok és a vízimadarak is halaknak számítottak. Azonban rengeteg halfaj megtalálható volt akkoriban: csuka, pisztráng, hering vagy tőkehal – attól függ, milyen területen éltek.

Mielőtt a vacsora asztalra került volna, a halat szárított formában tárolták: kiszáradt, sózott, pálcára húzták, addig volt így, míg meg nem keményedett. Főzés előtt a halat kalapáccsal ütötték és vízben áztatták.

A középkori Európában a burgonya meglehetősen későn jelent meg, és rizsből is kevés volt, mivel hosszú ideig nem termesztették ezeket.

De lehetőség volt hajdina vagy tészta kelesztésére. A tésztát hosszú ideig vízben, húslevesben vagy tejben forralták, majd cukorral ízesítették.

Zabkását minden házban készítettek, függetlenül attól, hogy milyen módú volt a család. A zabkása a középkori európaiak napi kalóriabevitel legnagyobb részét képezte.

A középkorban, búzalisztből készült fehér kenyér, csak a gazdagok számára volt megengedett. A szegény családok rozskenyeret ettek.

A karamellás alma ma is megtalálható az éttermi menükben és otthon is. Az étel őse nagyon népszerű desszert volt a középkori Európában. Csak akkor az almát és egyéb gyümölcsöket nem sziruppal öntötték le, hanem mézzel.

Annak ellenére, hogy a tej szinte minden osztály számára elérhető volt, felnőttek nem igen fogyasztották. Leginkább az idősek és a gyerekek itták. A felnőtt emberek iszogathattak a vaj vagy a tej előállításának maradékából. Egyébként a tárolás rossz minősége miatt nagyon hamar besavanyodott.

A középkorban nem fogyasztottak sok vizet, mert ekkor a víz nem volt népszerű, több okból is: nem volt tiszta, az orvosok sem ajánlották a fogyasztását. Sokan szeszes itallal helyettesítették a vizet. Lehetett bor, amit gyakran ittak a gazdag emberek, a szőlőültetvények tulajdonosai, vagy lehetett sört fogyasztani, ami a szegényebb réteg rendelkezésére állt.

A fekete bors luxusnak számított akkoriban. A borsot felhalmozták, majd eladták. Egyéb fűszereket, mint a köményt, szerecsendiót, gyömbért, valamint a paprikát importáltak Ázsiába és Afrikába.

Most Popular

Recent Comments