HomePeopleÍgy aktiváld a zsírégető hormonokat és pillanatok alatt karcsú leszel.

Így aktiváld a zsírégető hormonokat és pillanatok alatt karcsú leszel.

A hormonok hatalmas szerepet játszanak a testünk működésében. Minden egyes hormon, egy külön részért felelős. Míg az egyik az éhségérzetet befolyásolja, addig a másik a zsírégetésért felel. Ez egy olyan bonyolult folyamat, amit csak és kizárólag a szervezetünk és agyunk tud működtetni. Természetesen meg lehet tanulni, hogy mely hormon mit befolyásol, és aszerint kialakítani egy életvitelt, ám ehhez kellő akaraterőre is szükség van. Bárki képes lehet be és kikapcsolni a hormonokat csak tudni kell, hogy kell csinálni. Mostani cikkünkben bemutatjuk azokat a hormonokat, melyek a hízásért illetve a fogyásért felelősek.

1, A hormon, ami az éhségérzetért felelős.

A ghrelin nevű peptidhormon fő funkciója, hogy előidézze az éhségérzetet. A kalóriabevitel csökkentése serkenti a ghrelin termelést, sőt 12 hónapig tartó alacsony kalóriatartalmú étrend követése után is magas annak szintje. Ez annak köszönhető, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend hosszútávon nem működik, mivel a test képtelen hozzászokni.

Mit kell tenni?

Az intenzív kardió edzésekkel redukálható a ghrelin hormon szintje, csak fontos, hogy a pulzus elérjen egy adott szintet. Ez lehet futás, úszás, ökölvívás… stb. A legjobb, hogy mérőeszközök nélkül is meg lehet tudni, mikor érte el a pulzus a kívánt szintet, mert a légzés nehezebbé válik és ilyenkor beszélni még tud az ember, de énekelni már nem.

2, A hormon, ami kommunikál a zsírsejtekkel.

Szerencsére a test termel olyan hormonokat, amelyek kommunikálnak a zsírsejtekkel, ezáltal több kalória ég el és kevesebb ételre van szükség. Eme hormon neve: leptin. Különös mert ezt a hormont maguk a zsírsejtek termelik, és minél könnyebbek vagyunk, annál több leptin van a szervezetben. Ez persze jól hangzik, viszont egy bizonyos pont után leptin-rezisztencia lép fel, melynek következtében az agy nem tudja olvasni a leptin jeleit.

Mit kell tenni?

A megoldás egyszerű, az antioxidánsokban gazdag ételek növelik a leptin iránti érzékenységet. Mivel ezeknek az élelmiszereknek a listája elég hosszú, így biztos, hogy te is találsz olyat, ami elnyeri a tetszésed. Minél több súlyt vesztesz, annál erősebb a leptin hatása.

3, A hormon, amely a cukorért felelős.

Az inzulin nagyon fontos a jólétünk szempontjából, ugyanis szabályozza a vércukorszintet, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérje anyagcseréjét. Segít a glükóz felszívódásában, ami az energiához szükséges. Ha viszont a szervezet több glükózt kap, mint amennyire szüksége van, akkor az zsírrá változik.

Mit kell tenni?

A legjobb megoldás, ha a szénhidrátot, olyan zöldségekből és gyümölcsökből nyered ki, ami alacsony glikémiás (GI) indexszel rendelkezik. Minél alacsonyabb a GI annál lassabban szabadul fel a glükóz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szigorú diétát kell követni, pusztán célszerűbb a fehér rizst barnára vagy basmatira cserélni.

4, A hormon, ami elégeti a zsírt.

A zsírsejtek egy másik hormont is termelnek, melynek neve adiponektin. Ez a hormon javítja az inzulinérzékenységet és arra ösztönzi a testet, hogy a zsírt energiává alakítsa át. A leptintől eltérően, minél vékonyabb valaki annál magasabb az adiponektin szintje.

Mit kell tenni?

Ha növelni akarod az adiponektin szintet, akkor napközben célszerű mozogni és telítetlen zsírokat fogyasztani, például halat, diót, avokádót, olívaolajat. Az alacsony glikémiás indexű szénhidráttartalmú vacsorák szintén növelik az adiponektin termelést.

5, A hormon, ami felzabálja a zsírt.

A glükagon nevű hormon pont ellenkezőleg hat a szervezetre, mint az inzulin. A glükagon elősegíti az elraktározott szénhidrátok és zsírok lebontását, majd energiává alakítja őket. Minél több glükagon van a szervezetben, annál karcsúbb az illető.

Mit kell tenni?

A magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztása a legjobb módszer a glükagon szint növelésére. Ilyenkor rengeteg halat, fehér húst, tenger gyümölcseit, tofut, dióféléket kell enni.

6, A hormon amely csökkenti az étvágyat.

Az adrenalin néven is ismert epinefrin akkor szabadul fel, amikor nagyon erős érzelmeket érzünk, például félelem, harag, vagy amelyek gyors reakciót igényelnek. Ez a hormon alapvetően akkor szabadul fel, amikor nagyon különleges helyzetben vagyunk és agyunk arra próbál ösztönözni bennünket, hogy gyors és határozott reakcióra van szükség. Mivel ehhez sok energia kell, ezért az elraktározott zsír energiává válik.

Mit kell tenni?

Az epinefrin szint növelésének legjobb és legegészségesebb módja a nagy intenzitású intervallum edzések elvégzése. A HIIT pont, ilyen edzés, ami viszonylag rövid ideig tart, kb 30 percig. Ez az edzésterv olyan kardió gyakorlatokat foglal magába melyeket 30 másodpercen keresztül kell csinálni teljes erővel és utána egy percig normál tempóban. Például: 30 másodperc sprint, 1 perc lassú séta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments