HomeInterestingHidratál-e, ha víz helyett vért iszunk? - Íme a részletek

Hidratál-e, ha víz helyett vért iszunk? – Íme a részletek

Tudjuk, elég furcsa kérdés, de nem mehetünk el amellett, hogy víz hiányában az első gondolatunk közé tartozik a vizelet és a vér elfogyasztása, hogy bizonyos helyzetben növeljük a túlélés esélyét. A kérdés már csak az, hogy ezzel jót vagy rosszat teszünk. Azt feltételeznénk, hogy a vér fogyasztása sokkal biztonságosabb, mint a vizeleté, ám azt nem tudni, hogy ugyanúgy hidratál-e. Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, biztonságos-e egyáltalán vért inni. Mostani posztunkban erről a témáról fogunk kicsit részletesebben beszélni. Szóval ne is szaporítsuk tovább a szót.

Biztonságos-e inni a vért?

A szakértők megállapítása szerint, néhány teáskanál vér elfogyasztása nem hordoz magában semmilyen veszélyt. Viszont, ha elég sűrűn jársz a távol-keleten vagy dzsungelben, akkor nagy az esélye, hogy kórokozók találhatók a vérben, ez esetben viszont már vannak kockázati tényezői. Az imént említett néhány teáskanálon túl viszont akár mérgező is lehet a fogyasztása.

Ennek több oka is van, az első, hogy a vér olyan sok vasat tartalmaz, amit a szervezet nem képes megfelelően kiüríteni. A másik pedig, hogy a túlzott vér ivás hemochromatózishoz (túl sok vas só rakódik le a szövetekben) vezethet, mely májkárosodást okoz. Ezen kívül alacsony vérnyomást, idegi rendellenességeket idéz elő, arról nem beszélve, hogy folyadékkal telítődik fel a tüdő, ami fulladáshoz vezethet.

Biztonságos-e az állatok számára, ha ők a saját vérüket isszák?

Nagyjából ugyanaz a helyzet az állatoknál is, ami az emberek esetében, bár vannak kivételek, például a denevérek. Azok az állatok, melyek természetüknél fogva úgy vannak kódolva, hogy a vér fogyasztás étrendjük szerves részét képezze, emésztőrendszerük nem tud károsodni. Az ő szervezetük képes felvenni a harcot a felesleges vasmennyiséggel is.

Két denevér faj is van, melyek csak vérrel táplálkoznak, az egyik az úgynevezett “White-winged vampire bat” (Fehérszárnyú vérszopó denevér) a másik a “Hairy-legged vampire bat” (Farkatlan vérszopó denevér) . Előbbi általában nagyobb emlősök vérével táplálkozik, például szarvasmarha. Utóbbi viszont kisebb madarakét fogyasztja. Az jellemző még a “Hairy-legged vampire bat” fajtára, hogy ő akkor csap le áldozatára, ha alszik.

Az a vasmennyiség, amit minden egyes étkezés alkalmával bevisznek szervezetükbe elősegíti a hemoglobin előállítását, melynek az oxigénszállításban van szerepe. De mivel több vasat vesznek fel, mint amennyire szükségük van, ezért a szervezetük egy speciális eljárással választja ki a felesleges vasat. Nyeléskor a vér egy tápcsatornán megy keresztül, mely alkalmas a tápanyagok kivonására.

A vérszívó denevéreknek speciális nyálkahártya borítja a bélrendszerüket, ami megakadályozza, hogy túlságosan is sok vas kerüljön a véráramukba. Ez a folyamat megvédi őket a potenciális egészségügyi hatásoktól.

Hidratál-e minket embereket az állatok vérének ivása?

Az állati vér fogyasztás régen segítette az embereket. Például a tengerészek, óceáni hajótöröttek teknőshúst ettek és a vérüket itták, hogy életben maradjanak. Bár tanulmányok szerint az állatok húsa sokkal jobban hidratál, mint a vérük.

Hidratál-e ha saját vérünket fogyasztjuk el?

Erre határozottan NEM, a válasz. A feljebb említett hemochromatózis tünetei a túlzott vérfogyasztás miatt alakul ki, mindemellett kiszáradáshoz is vezethet. A vérben lévő magas vastartalom egyfajta negatív hidratációt idéz elő, amitől csak még szomjasabbak lennénk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments