HomeInterestingFinnországban bevezethetik a négynapos munkarendet, hogy az emberek többet lehessenek a családjukkal

Finnországban bevezethetik a négynapos munkarendet, hogy az emberek többet lehessenek a családjukkal

Finnország 34 éves miniszterelnöke beszélt a tervekről. Többek között arról is, hogy a munkanapok is csak hat órásak lennének.

Az ország fiatal miniszterelnöke, a 34 éves Sanna Marin négynapos munkahetet és hatórás munkanapokat javasolt. A politikus a szomszédos Svédországban, 2015-ben bevezetett törvény példáját szeretné követni. Marin döntését azzal indokolta, hogy ha az emberek több időt tölthetnek majd a családjukkal, akkor ez növelni fogja a munkakedvet és a produktivitást is.

A miniszterelnököt december 10-én nevezték ki, véleménye szerint pedig a rugalmasabb munkahét az emberek számára lehetővé tenné, hogy több időt tölthessenek szeretteikkel, a hobbijukkal, sportolással vagy kulturális tevékenységekkel.

Sanna Marin egyébként egy gyermekes családanya, megválasztásáig pedig a finn közlekedési minisztérium vezetője volt, a rövidebb munkahét bevezetését pedig már ez idő alatt is javasolta. Ötletét más politikusok is nagy lelkesedéssel fogadták.

A miniszterelnök 2019 augusztusában részt vett egy gazdaságpolitikáról szóló beszélgetésen, ahol a munkaidő csökkentése is felmerült. A politikus egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek a jövőben a hat órás munkanap vagy a négy napos munkahét bevezetését.

Ezt követően egy napilap már tényként közölte, hogy a finn kormányfő a négy napos munkahét és a hat órás munkanap bevezetését tervezi.

Most Popular

Recent Comments