HomeInterestingEz az 14 kép bemutatja, mennyi ideig tart megemésztenünk, a különböző élelmiszereket.

Ez az 14 kép bemutatja, mennyi ideig tart megemésztenünk, a különböző élelmiszereket.

Sokan nem tudják, de az emésztésnek nagyon fontos szerepe van a fogyásban. A testépítők, sportolók sokkal-sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy mit, hogyan, mennyit, milyen időközönként esznek, ezért könnyű számukra néhány nap alatt pár kilót leadni. Ha valaki folyamatosan gyorsan emészthető ételeket eszik, akkor előbb utóbb meghízik, mert folyamatosan azt érzi, hogy éhes, ám, ha a lassan emészthető ételekre, gyorsan emészthetőt eszik, akkor viszont túlterheli a gyomrát. Nyilván a te fejedben is megfordult már az, hogy bizonyos élelmiszerek, italok mennyi ideig tartózkodnak a gyomrodban. Nos, nem kell tovább találgatnod, ugyanis ezt a cikket azzal a céllal hoztuk létre, hogy megtudd, lássuk hát.

Gyorsan emészthető ételek.

Nem jó, ha sok gyorsan emészthető ételt fogyasztasz, mert nagyon hamar éhes leszel. Az ilyen jellegű ételek megemelik a glükózszintet, ami hirtelen jött energiát biztosít, de csak egy kis ideig. A másik negatív hatása, hogy a glükóz csak egy bizonyos részét hasznosítja a szervezet a többit zsírrá alakítja át.

Lassan emészthető ételek.

A lassan emészthető étel sokkal lassabban emeli a vércukor szintjét, így stabilabb és kiegyensúlyozottabb energiát biztosít, ám ilyenkor a nagy része az emésztésre összpontosul. A szakemberek azt javasolják, hogy egy étkezés alkalmával ne keverjük a gyorsan és lassan emészthető ételeket, mert az túlterhelheti a gyomort.

A legtöbb tápanyaggal rendelkező ételeket célszerű ebéd idején bevinni a szervezetbe, mert ilyenkor a legaktívabb az emésztést. Reggelire és vacsorára könnyebb és egyszerűbb ételeket ajánlott fogyasztani, melyek a gyorsan emésztető ételek csoportjába tartozik. Ezzel reggel energiát takarítunk meg, éjszaka pedig hagyjuk pihenni a gyomort.

1, Víz.

Gyakorlatilag ez az egyedüli anyag, ami egyből a belekbe kerül, amint lenyeled.

2, Gyümölcs és zöldséglé.

Ezek a típusú ételek, italok, turmixok többnyire 15-20 percen keresztül tartózkodnak a gyomorban.

3, Nyers zöldségek.

A nyers zöldségek nagyon-nagyon egészségesek, mert tele vannak vitaminnal. Eme élelmiszerek nagyjából 30-40 percig vannak a gyomorban, utána mennek csak tovább a belekbe.

4, Főtt zöldségek.

Eme élelmiszer is nagyon egészséges ám figyelni kell, mert főzés során rengeteg vitamin és ásványi anyag kiázhat belőle, így célszerűbb őket párolni. Elfogyasztás után nagyjából 40 percen keresztül maradnak a gyomorban.

5, Hal.

A hal egy nagyon egészséges étel, amit akár a vegetáriánusok is bátran fogyaszthatnak. Tele van ásványi anyaggal és vitaminnal, amik jók a szervezet számára. Egy kis adag hal körülbelül 45-60 percen át rostokol a gyomrunkban.

6, Saláta olajjal.

A saláta mixek egy grillezős nap alkalmával nagyon finom köretként szolgálnak nem mellesleg még könnyűek is. De… egy adag olajos saláta 1 órán keresztül marad a gyomorban.

7, Burgonya.

A burgonya minden formában nagyon ízletes és laktató étel, ami kb. 1,5-2 óra hosszat tartózkodik a gyomorban.

8, Gabona (rizs, hajdina, quinoa).

Ezek a köretek, magvak, gabonafélék egészségesek a szervezet számára, ám a lassan emészthető ételek csoportjába tartoznak, mert 2 órán át vannak a gyomrunkban.

9, Tejtermék.

Gyerekként azt mondták sok tejet kell inni, hogy kalcium szívódjon fel a csontokba. De gondoltad volna, hogy a tej, sajt, tejföl és egyéb tejtermékek, 2 óráig vannak a gyomorban?

10, Dió.

A diós nagyon finom élelmiszer és remekül laktat is ha csak egy kis apróságra vágyunk. Viszont sokan nem tudják, hogy nagyjából 3 órán át emésztődik.

11, Csirke.

A csirke minden mennyiségben nagyon finom és egészséges is főleg, a testépítők és sportolók életében. Ennek az emésztési ideje 1,5-2 órát vesz igénybe.

12, Marha.

A marhából készült ételek nagy ízletesek tudnak lenni, de csínján kell vele bánni, mert 3 órán át emésztődik a gyomorban, amire nem célszerű további ételeket enni.

13, Bárány.

Nagyon ritka, hogy valaki bárányból készült ételeket fogyasszon, ám aki olyan helyen él, ahol sok bárány van, számoljon azzal, hogy 4 órán át fog a gyomrában pihenni, mire megemésztődik.

14, Sertéshús.

Nagyon sokan fogyasztanak sertésből készült ételeket, ám ennek a legesleghosszabb az emésztési ideje, ugyanis 5 óra hosszan tartózkodhat a gyomorban, ami elég sok energiát vesz el a szervezettől.

Te tudtál ezekről?

Most Popular

Recent Comments