HomeInterestingEgyre több anyuka dönt amellett, hogy nem szoptat. Íme a magyarázat

Egyre több anyuka dönt amellett, hogy nem szoptat. Íme a magyarázat

Angela Burzo fájdalmas küzdelemként írta le a szoptatás időszakát attól függetlenül, hogy tudott-e egyáltalán szoptatni, termelt-e elegendő tejet, tudott-e egyáltalán a baba emlőből enni vagy sem. A bejegyzést saját Instagram oldalán osztotta meg a követőivel, és úgy tűnt ezzel a problémával nincs egyedül. Egyes nők pontosan az ilyen problémák miatt döntenek amellett, hogy nem hagyományos úton etetik kisbabájukat, hanem lefejik és cumisüvegből adják nekik. Viszont akadnak olyanok is, akik nemes egyszerűséggel, minden ok nélkül döntenek ez mellett. Az, hogy valaki hagyományosan vagy cumisüvegből eteti gyermekét, az teljes mértékben az ő dolga. Mi mindegyik nőt támogatjuk bármelyik verziót is választják. Viszont nagyon kíváncsiak voltunk és szerettünk volna több információt megtudni azzal kapcsolatban, hogy mi oknál fogva nem etetnek emlőből az édesanyák. Mai cikkünkben erről fogunk nektek beszélni.

1, Vagy az édesanya vagy a baba képtelen a feladatra

Egyes egészségügyi állapotok meggátolhatják egy édesanya tejtermelését, vagy olyan testi adottságai vannak, melyek nem teszik lehetővé, hogy szoptathassanak. De nemcsak az édesanyának vannak ilyen nehézségei, hanem a babának is, mivel vannak csecsemők, akik nem képesek emlőből szopizni.

2, Pszichológiailag megterhelő

Néhány nő szülés utáni depressziót, szorongást tapasztalhat meg, ami befolyásolja a szoptatást is. Egyesek zavarban, vagy mentálisan kényelmetlenül érezhetik magukat szoptatás közben, ezért sokan döntenek amellett, hogy inkább nem szoptatnak, hanem leszívják a tejet és cumisüvegben adják oda gyermeküknek.

3, Nem indul be a baba szopóreflexe

Ennek az elsődleges oka az lehet, hogy a pici több időt tölt az intenzív osztályon, és nem kerül rá édesanyja emlőire. Az is előfordulhat, hogy az édesanyánál léptek fel olyan jellegű komplikációk, mely során nem vihették oda neki gyermekét. Lehet, hogy egy bizonyos idő elteltével már nem is fog úgy kialakulni neki, mint a többi kisgyermeknek, de természetesen ez nincs kőbe vésve.

4, Vissza kell mennie dolgozni / vissza akar menni dolgozni

Mindegy melyik esetről van szó lehetetlenség lesz hagyományos módon etetni a kisbabát ilyen feltételekkel. A szünetekben nehéz lenne lefejni azt a mennyiségű tejet, amire a picinek szüksége van, arról nem beszélve, hogy valószínű nem is találna egy olyan csendes helyet ahol, ezt nyugodtan el tudná végezni.

5, Vissza akarja kapni a testét

Amikor egy nő a testét 9 hónapon keresztül megosztja egy másik emberrel, akkor könnyedén úgy érezheti, hogy az már nem a sajátja. Viszont nem tud elmenni edzeni, hiszen kezdetben éjjel-nappal ott kell lenni a pici mellett és meg kell etetni, ha éhes, tisztába kell tenni, ha szükséges, vigasztalni kell ha nyugtalan, segíteni kell neki, ha csikar a hasa…stb.

„A várandósság kilencedik hónapjában arra vágytam, hogy visszakaphassam a régi testemet. Számoltam a perceket, míg ismét az enyém nem lett, ám ameddig szoptattam nem lehetett teljes mértékben az enyém. Úgy éreztem magam, mint egy hússal borított élelmiszer raktár.”– mesélte egy édesanya.

„A lányom születése után úgy éreztem cselekednem kell, hogy újra visszaszerezzem a testem. Csak így éreztem magam biztonságban.” – mesélte egy másik édesanya.

6, Több időt akar magára szánni

Csak és kizárólag az édesanya döntheti el, hogy akar-e szopatni avagy sem. Például vannak olyan hátrányai, mint amit az egyik édesanya osztott meg egy csoportban. „Senki más nem helyettesíthet, ha a gyermekem éhes, még akkor sem ha iszonyú fáradt vagyok hiszen én tudom megadni neki az élethez szükséges ételt.” A tej lefejése szintén egy nagyon macerás és időigényes feladat, amit szintén nem tud más megcsinálni helyette.

Ti hagyományosan etettétek gyermeketeket, vagy lefejtétek a tejet és cumisüvegből adtátok neki?

Most Popular

Recent Comments