HomeAnimalsEgy vadfotós, aki világ legritkább pingvinjét kapta lencsevégre Dél-Georgiában - Íme a...

Egy vadfotós, aki világ legritkább pingvinjét kapta lencsevégre Dél-Georgiában – Íme a képek

A legtöbb ember azt hiszi, hogy őket már nem lehet semmivel meglepni, már mindent láttak a világból csak azért, mert sok helyen nyaraltak vagy kirándultak már. Ez viszont tévedés. Még a legtapasztaltabb utazók is olykor meglepődnek, mikor sosem látott növényekkel, állatokkal, helyekkel találkoznak.

A fotósként dolgozó személyek pedig ennél is többet látnak, hisz ők pont, hogy a legkülönlegesebb dolgokat szeretik lencsevégre kapni, és szó szerint kutatnak is az egyediségek után.

Cikkünk főhőse, Yves Adams is nagyon meglepődött, mikor egy expedíción vett részt az Atlanti-óceán déli részén. A vadfotósként tevékenykedő férfi azért elég sokféle állatot látott már élete során, de olyat, mint amilyet ott fedezett fel még soha.

A férfi 120 000 fős király pingvin családról készített felvételeket, mikor egy nagyon érdekes egyed keltette fel figyelmét. A fotós nem akart hinni a szemének. Egy különleges, sárga színben pompázó király pingvin tűnt fel a többi között.

Adams elmondta, hogy még soha az életben nem látott ilyet, főleg úgy, hogy ő volt az egyetlen példány a 120.000-ből.

Mint kiderült a pingvin sejtjei nem termelnek elegendő mennyiségű melanint (festéktermelő sejt), így testének azon részén, ahol fekete színű tollaknak kellett volna lennie, valójában sárga volt.

Tudósok szerint ezt a jelenséget leucizmusnak nevezik. A leucizmus egy olyan genetikai mutáció, ami meggátolja, hogy a pigment, különösen a melanin, a madár tollán helyesen helyezkedjen el. Ennek köszönhetően a madárnak nincs klasszikus tollazat színe.

Bár a leucizmus természetesen előfordul néhány vadon élő madár esetében, gyakoribb a fogságban nevelkedett vagy az egzotikus madarakban, amelyeket szándékosan arra ösztönöznek, hogy ezt a fajta genetikai mutációt produkálják.

Na mit szóltok?

Most Popular

Recent Comments