HomeInterestingEgy kínai fiú eladta az egyik veséjét, hogy vehessen az árán egy...

Egy kínai fiú eladta az egyik veséjét, hogy vehessen az árán egy iPhone-t. Most ágyhoz kötve él.

Kevés olyan dolog van a világon, amely annyira befolyásolja az embereket, mint a legújabb iPhone-ok megjelenése. Az emberek hosszú sorokban kígyóznak a boltok előtt, hogy minél előbb hozzájussanak ehhez a kütyühöz. Nem tisztünk bírálni az Apple termékeket. Tény és való, hogy egy jó konstrukció, de igazán a marketing, amit profin űz az almás cég.

A „menő” szó mellett még a „drága” szóra tudunk asszociálni, ha iPhone-ról van szó. Minden évben egyre drágábbak. 2005 körül 30.000 Forintokért osztogatták a Nokia 3310-est, ami egy marha jó telefon volt. Most, 2020-ban ez a tízszerese, ami rettentő sok.

Sokan azzal poénkodnak, hogy lassan nem egy, hanem két vesénket is oda kell adnunk egy új iPhone-ért. Sajnos volt rá precedens, hogy ez több volt, mint kósza humorizálás.

2011- ben egy 17 éves kínai srác minden vágya a legújabb iPhone volt, ami akkoriban, szám szerint a 4-est jelentette. Hallotta, hogy a feketepiacon milyen sokat fizetnek egy veséért, így hát úgy gondolta, hogy minek neki kettő… elég lesz egy is, a másikból pedig pénzt csinál.

3.200 dolcsit (ez ma alig 1 millió forint) fizettek neki a fél veséjéért. A pénz elegendő volt, hogy vegyen egy 4-es iPhone-t és egy 2-es iPad-et.

Ha visszapörgethetné az időt, akkor egyértelműen máshogy döntene. A műtét után a fiúnál veseelégtelenség jelentkezett. Ennek oka, hogy az operáció nem megfelelő higiéniai körülmények között zajlott. Sajnos a megmaradt veséje is felmondta a szolgálatot. Ágyhoz kötve él 27 évesen és dialízisre szorul.

A srác elbukta a főiskolát és úgy nagyjából minden álmát. Szociális segélyekből él. A szülőknek fogalmuk sem volt arról, hogy mire készül a gyermekük. Nyilván lebeszélték volna róla.

Egy évvel később 9 embert tartóztattak le az ügy kapcsán. 5-en börtönbe kerültek. Ezek között volt az a két orvos, akik eltávolították a fiú veséjét. A családnak kártérítést ítéltek meg.

Számtalan gyermeki csíny van, melyek hol viccesek, hol pedig próbáljuk elfelejteni. Ami Wang Shangkun-nal történt az egyszerűen borzalmas. Ki a felelős mindezért? A 17 éves gyerek, akit megrészegített a marketing? A szegénység? A szervkereskedők?

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments