HomeInterestingEgy fiú, aki a saját kezűleg épített jégkunyhójában vesztette életét - Íme...

Egy fiú, aki a saját kezűleg épített jégkunyhójában vesztette életét – Íme a részletek

A legtöbb gyerek imád a hóban játszani például szánkózni, hóangyalt csinálni, hóembert építeni, hógolyót gyártani és egymást dobálni…stb. Az északi országokban sokkal gyakrabban fordul elő havazás, ám a klímaváltozás miatt, ma már olyan helyeken is esik hó, ahol körülbelül szökőévente szokott egyszer esni.

A kép csak illusztráció

Azok, akik gyakorlatilag a hóban nőttek fel tökéletesen tudnak snowboardozni, síelni és egyéb téli sportokat művelni. Persze a hóval illetve a jéggel egyéb más dolgokat is lehet csinálni például jégszobrot faragni vagy iglut építeni.

A kép csak illusztráció

A cikkünkben szereplő apa és fia is úgy döntött, hogy egy csodás téli napon iglut épít. Sajnos azonban nem élvezhették ki munkájuk gyümölcsét, mert az építmény hirtelen összeomlott.

A kép csak illusztráció

2021. február 16-án, a délkelet-svájci Taraspban, Graubünden kantonban egy 7 éves fiú és apja súlyos balesetet szenvedtek. Az általuk felépített iglu egyik pillanatról a másikra omlott. Mindketten bent voltak a tragikus percben, ám az édesapa képes volt egyedül kikászálódni a hó alól.

Ezek után azonnal elkezdte kiásni kisfiát is, de nagyon sok hó volt előtte, és csak 15 perccel később érte el gyermekét. Addigra a fiú már nem élt, valószínű a hó elzárta az oxigént.

A kép csak illusztráció

Mikor az apa kiszabadította fiát, azonnal segítséget hívott ám a kiérkező mentősök már nem tudtak rajta segíteni. Ezek után a churi kórházba szállították. A svájci rendőrség és ügyészség vizsgálatot indított a baleset okainak megállapítása érdekében. A fiú szülei pszichológiai segítséget kaptak, hogy fel tudják dolgozni fiúk elvesztését.

Néhány információ az igluról, ha valaki esetleg nem ismerné.

A kép csak illusztráció

Az iglu egy hótömbökből álló lakóépület, mely legtöbb esetben kupola formájú. Sokan azt gondolják, hogy csak és kizárólag az eszkimókhoz köthető ez a fajta „lakóépület”, m ez nem igaz. Kanada középső tájain és Grönland Thule területén élők is nagyon sokszor építettek ilyet. Nemcsak otthonként, hanem menedékként is szolgált, vagy sátorként is egy-egy hosszabb vadászat alkalmával. Különlegessége, hogy nagyon jó hőszigetelő, így ha odakint esetleg -45°C-ig hűlne a hőmérséklet, odabent akkor is nagyjából 16°C fok lenne, amit a test hőleadása révén lehet elérni.

A kép csak illusztráció

3 méretű iglu létezik, az egyiket csak vadászat idejére hozzák létre egy maximum két éjszakára. A másikat akár két család is lakhatja, a harmadikban pedig 20 embernek is bőven jut hely.

Őszinte részvétünk a fiú egész családjának!

Most Popular

Recent Comments