HomeInterestingEgy felmérés szerint ebben a 10 szakmában dolgozik a legtöbb pszichopata

Egy felmérés szerint ebben a 10 szakmában dolgozik a legtöbb pszichopata

A mindennapokban egyre gyakrabban használjuk a pszichopata kifejezést, de talán fogalmunk sincs róla, hogy mit is takar pontosan. A pszichiátriában 1980-ig használták a pszichopata szót, ezt követően felváltotta az antiszociális és a disszociális személyiségzavar megnevezés. Az antiszociális kifejezés nem éppen ide illő, hiszen egy ilyen személy visszahúzódó, gátlásos és kerüli a társaságot. A pszichopata ember viszont ennek éppen az ellenkezője.

A pszichopata ember rendkívül barátságos, intelligens, elbűvölő és mindig azt csinálja vagy mondja, amit mások elvárnak tőle. Az ilyen személy általában magas pozíciót tölt be és bármi áron, de eléri céljait. A való életben nagyon sikeres, ám ez csak a látszat, a maszk, amit magára ölt. Belül ugyanis egy teljesen másik ember bujkál.

Az ebben a típusú személyiségzavarban szenvedő ember nem, hogy nem szorong, nem is érez semmit. A bűntudat, a megbánás vagy a lelkiismeret-furdalás érzése ismeretlen számára és soha nem vállal felelősséget tetteiért. Nem tudja, mi az a tapintatosság, abszolút érzéketlen, lenéző és lekezelő másokkal szemben. Szavai mögött nincsenek valós érzelmek, általában hűvös és távolságtartó.

Biztosan te is találkoztál már ilyen emberrel, de mivel maszkja mögé bújt, lehet, hogy észre sem vetted a bajt. Nap, mint járunk dolgozni és fel sem merül bennünk, hogy esetleg pszichopatákkal vagyunk körülvéve. Nos, egy friss kutatás felhívja a figyelmet arra, melyek azok a szakmák, amelyekben nagyon is nyitott szemmel kell járnunk. Kissé megforgatjuk a kést magunkban, ugyanis az újságíró is bekerült a felsorolásba, de azért lássuk a többi szakmát is!

A Nagy Brit Pszichopata Felmérés (Great British Psychopath Survey) során Dr. Kevin Dutton, angol orvosnak sikerült összegyűjtenie azokat a szakmákat, amikben a legtöbb pszichopata dolgozik. A pszichopaták személyiségjegyeit Dr. Hervey Cleckley nevezte meg, aki egyébként könyvet is írt a témában Az egészség álarca címmel. Nos, a pszichopata kutatás amerikai úttörője felsorolta, hogy mire kell figyelnünk. Íme a lista:

“-Felületes báj, amit a pszichopata céljai eléréshez használ

-Tévhitek hiánya, irracionális gondolkodás

-Idegeskedés hiánya

-Megbízhatatlanság

-Őszinteség hiánya

-Öngyilkos hajlamok, a megvalósítás elmaradásával

-A megbánás és a szégyenérzet hiánya

-A szociális normák megszegése, ráadásul szándékosan

-Gyenge ítélőképesség, nem tanul a saját hibáiból

-Képtelenség a szeretetre, kóros egocentrikusság

-Személytelen, unalmas intim együttlétek, felelőtlenség.”

És, akkor jöjjön a fekete leves! Eláruljuk, melyek azok a szakmák, amik a legtöbb pszichopatát foglalkoztatják. A felmérés eredménye szerint:

Az ügyvezető igazgató, az ügyvéd, a média személyiség (tévé/rádió), az értékesítő, a sebész, a rendőr, az újságíró, az egyházi munkás, a séf és végül, de nem utolsó sorban a köztisztviselő.

Egy pszichopata esetén nem kell azonnal gyilkosokra gondolni, mivel ezt a megnevezést az antiszociális vagy disszociális személyiségzavarral küzdő emberekre használjuk. A felsorolt szakmákat ne vedd magadra, mert nem arról van szó, hogy minden benne dolgozó pszichopata, hiszen Dr. Dutton csak azt állítja, hogy “a pszichopata személyiségnyomok és a felsorolt szakmákban elhelyezkedő emberek között átfedés lehet”. Mindössze ennyi az egész, de listája mindenképpen tanulságos lehet számunkra.

Ezekben a szakmákban legkevesebb a pszichopata: Ápoló, nővér, természetgyógyász, vállalkozó (ács, asztalos, kőműves), kozmetikus, szociális munkás, tanár, tervező, orvos, könyvelő.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments