HomeInterestingEgy 23 éves abortuszpárti aktivista, aki abortusz közben vesztette életét

Egy 23 éves abortuszpárti aktivista, aki abortusz közben vesztette életét

Az abortusz nagyon-nagyon erős, már-már extrém érzelmeket vált ki az emberekből. Bizonyos országokban például filozófiai és vallási nézetek miatt, nem lehet kompromisszumra jutni a terhesség megszakításának témájában. Míg egyes országokban a társadalmak az abortuszhoz való hozzáférést követelik, máshol korlátozzák ezeket a lehetőségeket.

Lengyelországban az abortusztörvény szigorítása hihetetlen visszhangot váltott ki. A lengyelek kimentek az utcára tüntetni, hogy enyhítsenek a törvényen. Nemcsak nők vonultak fel, hanem férfiak is, hogy támogassák a nőket. Az ilyesfajta protestálások nem egyszer tettlegességig fajultak. Argentínában hasonló helyzet uralkodott, ám nem is olyan régen a változtatások az abortusz engedélyezése felé irányultak. Már egyre liberálisabban kezelik ezt a kérdést, ami nagy szó. Tavaly decemberben az ország vezetői úgy döntöttek, hogy enyhítenek a törvényeken és lehetővé teszik hozzáférését. Az egyik legnagyobb aktivista Maria del Valle Gonzalez Lopez volt az argentínai Mendoza városából.

A 23 éves nő szívvel-lélekkel küzdött a szabályozás liberalizációjáért. Sajnos azonban olyan tragikus esemény következett be, amire valószínű még ő maga sem számított. Az abortuszpárti aktivista pont abortusz miatt hunyt el. A média szerint a 23 éves fiatal halála a nemrégiben megváltoztatott abortusztörvény miatt következett be.

A Clarin folyóirat szerint már vizsgálatot indítottak, hogy megállapítsák előfordulhatott-e orvosi műhiba. A boncolási eredmények azt mutatták, hogy a nő halálának oka a vérmérgezés volt. Gonzalez Lopez halálhíréről az argentin média a legszélesebb körben adott tájékoztatást. Az elhunyt közszereplő tagja volt a Radikális Polgári Unió (UCR) párt balközép ifjúsági struktúrájának vezetőbizottságában. Az elmúlt pár hónapban elég sokszor lehetett őt látni a médiában, mivel elősegítve az abortusz legalizálását Argentínában.

Sokak szerint paradoxon, hogy egy abortuszpárti aktivista, abortusz első áldozata legyen. A nő halálhírére számos gúnyos megjegyzést váltott ki a világhálón. A gyűlölet kommentek, megjegyzések, beszédek megnyilvánulását látva az UCR hatóságai hivatalos nyilatkozatot adtak be, hogy tartózkodjanak a meg nem erősített információk terjesztésétől.

2020. decemberében az argentin parlament jóváhagyta, hogy a terhességet csak a 14. hétig bezáróan lehet megszakítani. Ha valakinek ez nem sikerül, annak ki kell hordania a magzatot. A régi törvények szerint csak abban az esetben volt megengedett a megszakítás, ha az anya egészsége veszélyben volt, vagy, ha a magzat bűncselekmény következtében fogant meg.

Ti mit gondoltok az abortuszról? Valóban kegyetlenség? Jogosan szabályozzák ezt bizonyos országokban?

Most Popular

Recent Comments