HomeInterestingDöbbenet: Íme az újgenerációs férfi fogamzásgátló, ami akár két hónapos védelmet is...

Döbbenet: Íme az újgenerációs férfi fogamzásgátló, ami akár két hónapos védelmet is nyújthat

Az emberek csak egy bizonyos korszaktól kezdve kezdtek el fogamzásgátló módszerekkel védekezni a nem kívánatos terhességek ellen. Addig vagy a szerencsére bízták az ilyet vagy elintézték, hogy az a baba soha ne szülessen meg. Utóbbi leginkább a magas beosztású, nemesi származású családok embereire volt jellemző. Ahogy teltek múltak az évek, úgy fejlődött a tudomány és úgy tettek az emberek egyre nagyobb tudásra szert.

Egy idő után megismerkedtek az óvszerrel, majd a fogamzásgátló tablettával, spirállal, injekcióval, vazektómiával és a többi. Most úgy néz ki, hogy egy újabb fogamzásgátló módszert találtak ki férfiak számára. A kérdés már csak az, hogy ki lenne hajlandó kipróbálni ezt az újfajta eljárást?!

Adott egy kádszerű tárgy, amely felmelegíti a hímvesszőhöz tartozó „tojásokat”, hogy csökkentse a váladékban lévő hímivarsejtek mozgékonyságát. Ötletgazdája szerint ez megakadályozhatja a terhességet, ám néhány hónap alatt vissza is lehet fordítani, ha valaki családalapítást tervez.

A koncepciót eddig csak állatokon próbálták ki, de remélik, hogy hamarosan embereken is kipróbálhatják. A tervező, Rebecca Weiss azt reméli, hogy ez forradalmasítja a fogamzásgátlást, mivel továbbra is folytatódik a vadászat a tabletta, a spirál és az implantátum férfi alternatívája után.

„Az eszközt vízzel töltik meg, ami automatikusan felmelegíti a megfelelő hőmérsékletre. A kezelés ülő helyzetben történik, széttárt lábakkal. Mivel a víz hőmérséklete nem sokkal melegebb a saját test hőmérsékleténél ezért az érzés egy meleg fürdőhöz hasonlít. A „tojásokat” behelyezik, majd néhány percig ultrahangozzák, hogy az mélyre ható hőt termeljen a szövetekben.

Ez a célzott hőfelhasználás megváltoztatja a mozgékonyságát, ami megakadályozza a női petesejt megtermékenyülését. Ezenkívül egy bizonyos ideig az új hímivarsejtek képződését is elnyomja, így egy megbízható fogamzásgátló hatékonyság jön létre.

Az első használat előtt a készüléket egy orvos konfigurálná a felhasználó testrészének alakjához és méretéhez igazítva. Amint működőképessé tették azonnal meg is kezdhető vele az eljárás. A kezelés 2X15 percig tart, amit két nap különbséggel kell elvégezni. Két héttel később kialakul a védelem, ami legalább 2 hónapig tart.

A géphez tartozna egy applikáció, melyet meg lehet osztani a partnerrel. Ő könnyedén nyomon követheti a kezeléseket, és emlékezteti a partnerét arra, mikor kell újra használni a kütyüt.

A becslések szerint a termékenységnek hat hónappal az utolsó kezelés után vissza kellene térnie a normális állapotba. A COSO honlapja szerint a tudomány egyelőre „hipotetikus” ezzel kapcsolatban, mivel nem bizonyított, hogy embereknél meggátolja a terhességet.

A hatékonysága nem ismert, ezért az óvszer, a tabletta és más módszerek 99 százalékos vagy annál magasabb sikerességi arányának kellene megfelelnie ahhoz, hogy a fogyasztó megbízhatónak tartsa.

Kutatások azonban bebizonyították, hogy amikor a herék magas hőmérsékletnek vannak kitéve, például a forró fürdőkben, szaunákban és laptopok alatt, a spermiumok száma átmenetileg csökkenhet.

A németországi Münchenben élő Rebecca azt mondja, hogy a koncepcióját megalapozó tudományt már bizonyították állatokon, és most azt reméli, hogy a tervét klinikai tesztelésnek vetheti alá embereken.

Az esetleges megjelenés időpontja egy ilyen klinikai vizsgálat eredményeitől függ, de Rebecca szerint a következő két-három évben „fontos mérföldköveket” fognak elérni.

„Az ár erősen függ attól, hogy a COSO-t orvostechnikai eszközként vagy nem orvostechnikai eszközként jelentik be. Fogyasztói termékként reméljük, 107-180 ezer forint között fogjuk tudni majd kínálni.” – mondta

Rebecca szerint a termék iránti érdeklődés eddig „elsöprő” volt. A férfiak számára eddig csak az óvszer és a vazektómia állt rendelkezésre, ha meg akarták előzni a terhességet, míg a nőknek ennél több lehetősége volt.

Sokan szeretnének nagyobb felelősséget a családtervezés terén, és egy YouGov-felmérés szerint a brit férfiak egyharmada nyitott lenne a hormonális fogamzásgátló használatára, ha létezne ilyen.

A COSO viszont nem hormonális eszköz, ami még inkább vonzó lehet a férfiak számára, tekintve, hogy a hormonális fogamzásgátlóknak számos hátrányuk van. Rebecca azután kezdte megalkotni tervét, hogy kiderült méhnyakrákban szenved. Ezt a HPV-vírus és a hormonális fogamzásgátló tabletták kombinációjának tulajdonítja, amelyek egyes tanulmányok szerint növelik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

Ő és párja alternatív fogamzásgátló módszert kerestek, ám csalódottak lettek, amikor rájöttek, hogy a férfiak számára nincs olyan, ami ráhárítaná a felelősséget.

Ti mit gondoltok erről az ötletről?

Most Popular

Recent Comments