HomeInterestingBeadták a legelső Moderna dózist az Egyesült Királyságban - Egy 24 éves...

Beadták a legelső Moderna dózist az Egyesült Királyságban – Egy 24 éves fiatal kapta az oltást

Hazánkban a beoltottak száma már elérte a 3.145.592 főt, ami azt jelenti, hogy megkezdődhet a tömeges nyitás. Ezt persze annak köszönhetik, hogy az emberekben volt hajlandóság, hogy beadassák maguknak az oltásokat, illetve, hogy volt annyi vakcina, ami elegendő volt ennyi ember számára. Míg Magyarországon 5 oltóanyaggal is oltották az embereket, addig bizonyos országokban, csak kettő-három vakcina volt elérhető. Az Egyesült Királyság nemrég kapta meg az amerikai biotechnológiai vállalat által gyártott vakcinákat, a Modernat. Sőt, lehetőségük is volt kipróbálni.

Az első jelentkező egy 24 éves önkéntes gondozó volt, név szerint Elle Taylor. A Carmarthenshire-i ammanfordi származású nő izgatott és egyben boldog is volt, hogy ő kaphatta az első adag amerikai gyártású oltást.

Az injekciót a nyugat-walesi általános kórházban kapta meg. Elle azt mondta, hogy „Önkéntes gondozóként dolgozom és jelenleg a nagymamámat látom el. Emiatt nagyon fontos számomra, hogy megkapjam. Így megfelelően és biztonságosan tudok gondoskodni róla.”

A nagymamája már megkapta az első adag oltást, és elvileg nemsokára megkapja a másodikat is. Elle nemrég tudta meg, hogy ő lesz a legelső brit, aki megkapja a Moderna oltást. Ameddig ki nem értesítették, nem is hallott erről az oltásról. Ennek pedig az az oka, hogy a Moderna volt a harmadik olyan vakcina, amit az Egyesült Királyságban engedélyeztek.

„Nem volt semmi gond, az ápolók is nagyon kedvesek voltak.”

Elle azt is elmondta, hogy tudja az AstraZeneca oltás vérrögöket okozhat, melyek komoly problémákat okozhatnak.

„Hallottam róla, de nem foglalkoztat túlságosan. Úgy gondolom, hogy aminek meg kell történnie az úgy is megtörténik. Boldognak érzem magam, hogy én kaptam a legújabb oltást, sőt igazi megtiszteltetés. Remélem nagyon sok embernek hatásos lesz.” – folytatta.

A Moderna vakcinák beadását hetekkel a tervezett időpont előtt kezdték meg. A skóciai miniszter, Nicola Sturgeon elmondta, hogy az első adag Moderna oltóanyag hétfőn érkezett az országba, és a következő hónapokban lesz leszállítva. Azt viszont nem közölték, hogy eme vakcinát mikor vezetik be Észak-Írországban.

Nagy-Britannia 17 millió adagot rendelt be, amelyeket még januárban kaptak meg, de akkor még nem kaptak zöld utat, így várni kellett. Az elvégzett vizsgálatok viszont azt mutatták, hogy 95% -ban hatékony a Covid-betegség ellen.

A Moderna előnye, hogy normál gyógyszeres hűtőszekrény hőmérsékletén tárolható ellentétben a Pfizer vakcinákkal, melyeket meghatározott hőmérsékleten kell tárolni.

Matthew Hancock brit egészségügyi miniszter azt mondta: „Örülök, hogy elindíthattuk a Moderna vakcina bevezetését az Egyesült Királyságban. Ez az oltási program megmutatta hazánknak, hogy remekül tudunk együttműködni.”

Ti már kaptatok oltást?

Most Popular

Recent Comments