HomeInterestingAddig nem oldják fel a korlátozásokat, míg be nem oltják az egész...

Addig nem oldják fel a korlátozásokat, míg be nem oltják az egész lakosságot?

A koronavírus-járvány közel egy éve rombolja le életünket. Nemcsak a fertőzöttek száma magas világszerte, hanem az elhunytaké is. Eddig több, mint két millió ember vesztette életét a kór szövődményei miatt. Arról már nem is beszélve, hogy emberek tömegei vesztették el állásukat. Bár a koronavírus ellen kifejlesztettek hatékony vakcinákat, az oltások zajlanak, még korántsem látjuk az alagút végét.

Minden országnak megvan a maga oltási terve, ami a vakcinahiány miatt nem minden esetben tartható, éppen ezért nem lehet tudni, mikorra oltanak be annyi embert a világon, amennyivel megfékezhető a járvány. A szakértők szerint a koronavírus soha nem fog eltűnni a világból, így kénytelenek leszünk együtt élni vele. Az oltások azonban védelmet nyújtanak a komolyabb következményekkel szemben. De vajon mikor jön el a pillanat, amikor végre visszatérhetünk jól megszokott életvitelünkhöz?

Mikor szűnnek meg a korlátozások? Mindannyiunkban felmerült már a kérdés, nem is egyszer. Bár abban reménykedtünk, hogy idén tavasszal már sokkal jobb lesz a helyzet, de ehelyett további szigorítások várnak ránk. Nyaralásról pedig még csak nem is álmodhatunk.

Nagy-Britanniában a járvány kezdete óta közel négy millió ember fertőződött meg a kórral és 115.529-en vesztették életüket. Az angolok számára csakis a tömeges oltás jelentheti a végső megoldást. Az angol uralkodó család azt szeretné, ha legalább tizenöt millió ember kapná meg a védőoltást február közepéig. Négy kiemelt csoport van, a többieket pedig április végéig szeretnék beoltatni. Természetesen azt nem lehet tudni, hogy a terv sikeres lesz-e, de a britek addig biztosan nem oldják fel a korlátozásokat, amíg az emberek jelentős része meg nem kapta a vakcinát. A Nagy-Britanniában történtek azonban kihatással vannak a többi európai országra is. Az angolok egyfajta mintául szolgálnak a többieknek.

Dr. Susan Hopkins, az angliai közegészségügy ügyvezető igazgatója elmondta, hogy bizonyos korlátozásokat alkalmazni kell, amíg teljes mértékben ellenőrizés alá vonják a koronavírus terjedését. “A koronavírusra vonatkozó korlátozásoknak érvényben kell maradniuk, amíg legalább az összes felnőtt megkapja az oltást” – fogalmazott Hopkins.

Az orvos szerint nehéz megítélni, hogy a nyár folyamán szigorúbb megszorításokra lesz-e szükség, mint tavaly.

“Az egyik dolog, amit megtanultunk, az az, hogy amikor az emberek nyaralni mennek, előfordulhat, hogy kissé elengedik magukat, esetleg lerövidítik a társadalmi távolságot és inkább csoportokban keverednek. Ez lehet az egyik olyan terület, ahol a fertőzés terjedése bekövetkezhet.”

Dr. Hopkins szerint többet kell tudnunk a fertőzésről, mielőtt még lazítanának a korlátozásokon és visszatérhetnénk régi életünkhöz.

Most Popular

Recent Comments