HomeInterestingA tudósok rábukkantak a világ legöregebb gerincesére, ami valószínűsíthetően 500 évnél is...

A tudósok rábukkantak a világ legöregebb gerincesére, ami valószínűsíthetően 500 évnél is idősebb

500 éves grönlandi cápára bukkantak az Atlanti-óceán térségében, melynek életkora megdöntötte a rekordot a gerincesek körében. Köztudott volt, hogy ezek a cápák nagyon hosszú ideig élnek, ám a nemrég felfedezett példány valószínűleg a legidősebb gerincesnek számít a Földön. A tanulmányt, még a Science nevű tudományos szaklap is nyilvánosságra hozta.

Ahhoz, hogy pontosan meg lehessen mondani egy grönlandi cápa életkorát Dr. Kim Truebel és csapata kifejlesztett egy olyan matematikai modellt, mely az élőlény szemlencséjének illetve szaruhártyájának öregedését veszi alapul.

Mindeddig csak azt vették figyelembe az életkorának kiszámításakor, legalábbis a grönlandi cápánál, hogy mekkora a testhossza, ugyanis ezeknek a cápáknak egy életen át növekszik a teste átlagosan évi 1 centimétert.

Sajnálatos módon nem minden esetben alkalmazható ez a módszer, mivel életmódjáról csak nagyon kevés információt tudnak, így a kapott eredmény nem igazán lenne pontos.

Ám a fent említett új módszer segítségével, amit az Artic Egyetem tudósai fejlesztettek ki, már 28 ilyen cápát vizsgáltak meg, hogy kiderüljön hány évesek is valójában.

Az egyik megvizsgált példányról az derült ki, hogy 1505-ben született. Azt is sikerült megállapítaniuk, hogy testhosszának mérete eléri az 5,5 métert. Dr. Kim Truebel professzor úgy nyilatkozott erről az egyedről, hogy ő beletartozik a Föld legidősebb állatai közé. A kutatási eredményeik megjelentek a Science szaklapban is.

A grönlandi cápa a Labrador-tenger-től a Jeges-tengeren át a Barents- tengerig fordul elő, melyek az Atlanti-óceán északi térségében találhatók. A grönlandi cápa a hideg mérsékelt éghajlatú vizekben él. Körülbelül 100-105 éves korára lesz ivarérett.

Többnyire halakkal táplálkozik úgymint: tőkehal, hering és kisebb cápafajok melyeket a hűvösebb vizekben talál. De az sem kizárt, hogy jegesmedvét vagy fókát egyen, ugyanis volt már rá példa, hogy ezeknek az állatoknak a maradványát találták meg a gyomrában.

Nagyon fontos szerepet játszik, hogy olyan hőmérsékletű hideg vízben legyen, ami -1,5 és +5 fok között van. Az ennél melegebb vizeket már egyáltalán nem kedveli.

Mivel elég hideg vízben él ezért az anyagcseréje is meglehetősen lassú, ez pedig fontos szerepet játszik abban, hogy sokáig éljen. Ez a fajta cápa nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé.

Most Popular

Recent Comments