HomeInterestingA szakértők elmagyarázzák, miért nézel ki jobban a tükörben, mint a képeken

A szakértők elmagyarázzák, miért nézel ki jobban a tükörben, mint a képeken

Egy tanulmány szerint csak az Egyesült Királyságban élő nők napi szinten 70-szer nézik meg magukat a tükörben. Ez nem meglepő, hiszen te is tudni szeretnéd, mikor elmész otthonról, hogy a hajad, sminked, ruhád kifogástalan állapotban van-e. De most jön a csavar… Amikor valaki képet készít rólad, úgy érzed, mintha két különböző ember lennél. Nyugodj meg nem csak te érzed ezt, hanem konkrétan mindenki. Erre igazság szerint van tudományos magyarázat, amit ma el is hoztunk neked.

Elmondjuk, hogy az agy miként tud megtéveszteni téged, és miért látod magad olyan furán a fotókon.

1, A tükörben fordított megjelenésed van.

Amit a tükörben látsz az nem a valóság, csak a megjelenésed egy fordított mása. Mivel minden egyes nap belenézel ezért megszoktad már azt a külsőt, amit mutat. Ha nem látod magad gyakran fotón, akkor nem igazán tudod, hogy is nézel ki a valóságban.

2, Azt látod, amit akarsz.

A tükörbe nézve te magad tudod irányítani a dolgokat. Ha nem tetszel magadnak az egyik szögben, akkor elfordítod a fejed és addig keresed, míg meg nem találod. A fényképeket illetően leginkább csak a kép elkészítése után látod magad. Itt a különböző pózolós trükkök segíthetnek, főleg, ha ismered az előnyös és a kevésbé előnyös arcodat.

3, A világítás fontos.

Agyunk úgy működik, hogy a tükörbe nézve nem veszi észre a világítási különbségeket, mert automatikusan kiegyenlíti azt. A kamera nem így működik, hanem objektíven rögzíti az összes árnyékot, fénysugarat, szöget…stb, mely amúgy óriási szerepet játszik a kép készítésében. A fotósok is azt szokták mondani, hogy a fény vagy nagyon jól feljavítja az összképet, vagy teljesen elrontja.

4, Az arcod aszimmetrikus.

Senkinek sincs szimmetrikus arca! Próbáld meg az arc részeit összehasonlítani és látni fogod, hogy nem teljesen ugyanolyanok. Amikor különböző szögből nézel bele a tükörbe akkor azt gondolod, hogy az arcod egyik oldala megegyezik a másikkal. De ez nincs így.  Amikor egy képen teljesen más ember néz vissza rád az azért van mert hozzászoktál a tükörképedhez.

5, A környezet és te is nyomást gyakorolsz magadra.

Nolan Feeney kutató elmagyarázta, hogy otthon egy biztonságos közegben nézel bele a tükörbe ezért nem érzed magad feszélyezetten, viszont, ha képet akarnak csinálni rólad, ott már megfeszülnek az arc bizonyos részei, próbálod nyitva tartani a szemed és műmosolyt vagy kacsaszájat varázsolsz az arcodra. Mivel a képek többsége a közösségi oldalakon kötnek ki, ezért nagy nyomást teszel saját magadra, hogy “tökéletesen” nézz ki.

6, A tükörben csak bizonyos részleteket látsz.

A tükörbe nézve általában az arc egy bizonyos részére összpontosítasz, például az ajkakra, az orra, a szemekre stb, de fogalmad sincs, hogy néznek ki ezek együtt. Egy képre nézve mindent egyszerre észlelsz, pontosan ezért az egész megjelenést ítéled meg, például testtartást, arckifejezést vagy bármi mást, amire a tükörben nem figyelsz. Az önkutatás segíthet abban, hogy magabiztosabbnak érezd magad a kamera előtt.

7, Úgy gondolod, hogy vonzóbb vagy tükörben, mint a valóságban.

A Chicagói Egyetemen végzett kutatás rámutatott, hogy az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy jobban néznek ki tükörben, mint a valóságban. A tanulmányban a kutatók kiválasztották a résztvevők képeit, hol jobb, hol rosszabb megjelenésűeket, majd összekeverték őket. Ezután a résztvevőket arra kérték, hogy keressék meg az eredeti fényképeket magukról, ám a legtöbbjük nem járt sikerrel.

Az emberek, igen még te is sokkal több időt töltesz el a tükör előtt, mint a fényképezőgép előtt. Ebből kifolyólag teljesen másnak látod magad a fényképen. Ez persze nem azt jelenti, hogy szörnyűnek tűnsz, csak nem megszokott oldalról és szögből látod magad. A legjobb, ha minkét módon felfedezed saját magad.

Neked van valamilyen trükköd, amivel szebbnek látszódsz a fotókon?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments