HomeInteresting7 dolog, amit nem szabad a szülőnek befolyásolni, ha kiegyensúlyozott gyereket akarnak...

7 dolog, amit nem szabad a szülőnek befolyásolni, ha kiegyensúlyozott gyereket akarnak felnevelni

Az érettségnek különböző területei vannak, mint például: érzelmi, fizikai, erkölcsi, társadalmi és intellektuális. Ezek mindegyike nagyon fontos egy gyermek életében, hogy független és felelősségteljes felnőtt váljon belőle. Sajnos manapság egyre kevesebb az olyan fiatal felnőtt, akik minden területen érettnek mondhatják magukat, ám ez visszavezethető a gyerekkorra is. A szülők túlságosan is óvják a gyermekeiket, így ők nem tanulják meg az élethez szükséges dolgokat. A mai cikkünkben 7 olyan dolgot hoztunk el, amit hagyni kell, hogy a gyerekek maguk tanulják meg.

1, Önállóság

A gyerekeknek meg kell tanulniuk önállóan öltözködni, cipőt kötni, uzsonnát csomagolni és bepakolni a könyveiket a táskájukba lefekvés előtt. Viszont ehhez rengeteg türelemre van szükség. Meg kell várni míg a gyerek jön rá arra, hogy ezt meg kell csinálnia. Persze ha nagyon rászorul a segítségre akkor lehet egy kicsit segíteni, de nem kell mindent megtenni helyette.

2, Döntés joga

Hagyd a gyerekednek, hogy önálló döntést hozzon meg. Gondolunk itt a ruha, a hobbik, a játékok, szabadidős tevékenységek kiválasztására. Tanácsokkal ugyan elláthatod, sőt meg is beszélheted vele, hogy mihez van kedve, de a végső szó az övé legyen. Egyik szülő sem tudja, hogy abban a pillanatban a gyereknek mi a legjobb, hiszen nem az ő fejükkel gondolkodnak. Meg kell adni a lehetőséget, hogy maguktól döntsék el mire vágynak.

3, Egyedül menjen suliba

Nem kell lépten-nyomon a követned a gyereked akárhová megy. Nyugodtan el lehet engedni egy bizonyos kor után már egyedül a suliba, ahogy onnan haza is tud egymaga sétálni. Nyilván a a te lelked nyugodtabb, ha kocsival elviszed őt, viszont ők már tudják mik a biztonsági szabályok, amiket be kell tartani az utcán.

4, Önkontroll

A gyerekek nagyon érzékeny lelkűek, pontosan emiatt nevetnek vagy sírnak hangosan az utcán. A kicsiknek meg kell tanítani, hogyan tudnak uralkodni az érzelmeiken, hogyan fejezzék ki magukat…stb. Ha minden egyes hiszti alkalmával megteszed, amiért kiabál, akkor mindig ezt fogja felhasználni.

5, Önfegyelem

A gyereknek meg kell tanulniuk fegyelmezni saját magukat és meg kell tenniük a szükséges dolgokat, még akkor is, ha ezek nem kapcsolódnak a játékhoz és a szórakozáshoz. Például lefekvés előtti fogmosás, házi megírása, játékok elpakolása. Ezek a napi rutin szerves részeit képezik, amiket egy idő után maguktól kell megtenniük.

6, Hibázás

Nem szabad megdorgálni a gyerekeket a hibáik miatt, hanem el kell nekik magyarázni, hogy ezek miért rosszak vagy veszélyesek és miért nem szabad máskor hasonlót csinálni. Ezzel megmutatod neki, hogy tanuljon a hibáiból, sőt megszerzik életük első tapasztalatait, amik a jövőben nagyon hasznosak lesznek. Ne feledd, hogy hibával együtt jár a csalódás, ami ugyebár az élet szerves része.

7, Egyenlőség

Amikor a gyermek betölti a harmadik életévét olyan feladatok elvégzéséhez kell hozzá szoktatni, mint a játékok elpakolása. Amint idősebb lesz bele kell vonni a házimunkák elvégzésébe is, mivel ez hozzájárul a fejlődésükhöz, a szorgalmuk és a mások iránt tanúsított tisztelet kialakulásához. Ne bánj velük mindig úgy mint a gyerekekkel, mert akkor mindig úgy fognak viselkedni és a végén tőled várnak majd el mindent.

Egyetértesz a fent felsoroltakkal?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments