A japán Kakebo rendszer három egyszerű lépése, amivel nagy mennyiségű pénzt takaríthatsz meg

14127

Biztosan te is érezted már úgy, hogy mindegy mennyi pénzt keresel, mégsem elegendő. Mindig közbejöhet valami, például elromlik a mosógép, tévé és még sorolhatnánk. Optimalizálnunk kellene a költségeinket. Japánban erre ki is találtak egy optimalizálási rendszert, ami egyszerű és rendkívül hatékony. Mi pedig most neked is eláruljuk a titkot, hogyan javíthatsz anyagi helyzeteden és hogyan spórolhatsz. Íme a részletek!

Mi a Kakebo?

A Ka-ke-bo három hieroglifa, ezek együttesen „otthonmegtakarító könyvet” jelentenek. A rendszert több mint száz évvel ezelőtt találta ki Matoko Hani, a “Nők barátja” magazin szerkesztője és tulajdonosa. Célja, hogy kisebb, de rendszeres lépésekkel növelje saját megtakarításait.

A lényege pedig az, hogy egyszerű vizuális táblákat tartson fenn, amelyek segítenek látni azt, hogyan osztja el az alapokat, függetlenül attól, hogy vannak-e olyan pénzügyi hiányosságok a költségvetésben, ahol a pénz észrevétlenül megmarad. A költségvetés ilyen módon történő vezetése fegyelmezett, kiküszöböli a rossz szokásokat és segíti az általad kitűzött célok gyors elérését.

Első lépés: Fő alapelvek

Két jegyzettömbre van szükségünk. Egy nagyra és egy kisebbre. A nagyban rögzíthetjük a jövedelmünket a költségeinket és megtakarítási terveinket. A kicsi pedig azért kell, hogy magunkkal vihessük és a napi költségeinket beleírjuk.

Bevételek: fizetés, kiegészítő kereset, ajándékok, adósság-visszafizetés és a többi. A költségek kötelezőek és előre ismertek, mint a bérleti díj, jelzálog, telefonszámla, képzések, vásárlások.

Megtakarítás, amit az adott hónapban meg szeretnél spórolni. Az ajánlott összeg a teljes jövedelem legalább tíz százaléka.

Az élethez, az az összeg, ami az alapvető költségek és a megtakarítások levonása után megmarad. Ez lehet egy hónapra, de egy évre kiterjedő táblázat.

Ezt okostelefonon is megcsinálhatod, de a papír kényelmesebb és nem utolsó sorban vizuálisabb.

Második lépés: 4 “életre szóló” kiadási kategória

Napi költségeidet négy kategóriába kell sorolni.

Élet: étel, ruházat, háztartási apróságok, gyermekek költségei

Kultúra: múzeumok látogatása, kiállítások, önképzés, könyvek, tréningek

Szabadidő és szórakozás: éttermek, klubok, jegyek, kirándulások, baráti találkozók

Vis maior: általában előre nem látható kiadások, például kezelés, javítás

Oszd a pénzed négy részre és mindennap vagy hetente legalább egyszer rögzítsd a kiadásaid a kategóriákba osztva. A legegyszerűbb a blokkok és csekkek gyűjtése.

Harmadik lépés: Hogyan lehet pénzt megtakarítani a tervezett megtakarításokon túl?

A rendszerrel vagy annak egyedi alapelveivel új szokásokat alakíthatsz ki és pénzt takaríthatsz meg, még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy nincs mit megtakarítanod.

Kerek összegek. Ha elköltesz 458 forintot, akkor a maradékot, vagyis 42 forintot tegyél félre, mintha ötszázat fizettél volna a boltban. A kerekítési elv ugyanez bankkártyával is, csak a különbözetet tedd egy takarékszámlára.

Az összes visszakapott aprót tedd a zsebedbe, ugyanis akármilyen kicsi az összeg, a hónap végére összegyűlhet jó pár ezer forint. Az elkölteni kívánt pénzt oszd el négy részre, pontosabban négy hétre. Ami a hét végén megmarad, mehet a megtakarításokba. Ha kihagyod az edzést vagy nem veszel meg magadnak valamit, azt a pénzt is tedd a megtakarítások közé.

A nem sürgős vásárlásokat halaszd el a következő hónapra, így addigra tudni fogod, hogy valóban szükséged van-e a kiszemelt ruhára, cipőre, tévére és így tovább. Ha nem, akkor tedd a teljes összeget vagy annak egy részét a megtakarításodhoz.

Hogyan segít a rendszer?

A Kakebo rendszer fő előnye a megjelenítés, legfontosabb azonban, az elemzés.

Az első hónap eredményei alapján következtetéseket vonhatsz le.

Megvalósult-e az elmúlt hónapra vonatkozó kiadási és megtakarítási terved?

Mire költötted el a pénzed és mennyit? Látni fogod, hogy melyik terület veszi el a legtöbb pénzt, hogyan módosíthatsz rajta. Vagy épp ellenkezőleg, hogy túl keveset költesz magadra és növelhetők a kiadásaid.

Vagy, ha túl keveset költöttél, akkor a felszabadított összeget szintén megtakarításra fordíthatod.