HomeInterestingA baj megelőzéséhez érdemes ismerned ezt az 5 módszert, amit az autótolvajok...

A baj megelőzéséhez érdemes ismerned ezt az 5 módszert, amit az autótolvajok és csalók előszeretettel használnak

Sajnos nem csak jó szándékú emberekkel vagyunk körülvéve, hanem olyanokkal is, akik folyton azt lesik, mikor tudnak minket átverni, meglopni. Ezért ma már olyan világban élünk, amikor szinte minden percben ügyelnünk kell a vagyontárgyainkra és még akkor sem lehetünk nyugodtak, ha csak „fél percre” hagyunk ott valamit őrizetlenül.
Azon felül, hogy egyfolytában vigyázunk a dolgainkra, fontos lehet ismernünk az olyan módszereket is, amiket a csalók előszeretettel használnak, hiszen így nagyobb esélyünk van megelőzni a bajt.
Az alábbiakban 5 ilyet gyűjtöttünk össze, amit nem árt, ha minden autós ismer.

1. Érme az autókilincsben

Habár ez nagy valószínűséggel a legtöbb autó esetében nem működik, előfordulhatnak olyanok, amiknél igen. A módszer lényege, hogy a támadó egy kis érmét helyez az anyósülés felőli oldal egyik ajtókilincsébe, az alábbi képen látható módon. Így amikor a tulajdonos bezárja a központizárral az autót, ez az ajtó nem fog bezáródni. A biztonság kedvéért érdemes kipróbálnunk, hogy működik-e ez a módszer a kocsink esetében.

2. Az OBD port

1996-ban kezdtek elterjedni az úgynevezett OBD portok, amikkel az autó számítógépéhez lehet csatlakozni, elsősorban diagnosztikai okokból kifolyólag. Természetesen ahhoz, hogy hozzá lehessen férni ehhez, először ki kell nyitni az autót. A különböző autómodellekre szakosodott profi tolvajok hozzá tudnak férni az autó rendszeréhez az OBD porton keresztül.

3. Üres üveg

A támadó egy üres műanyagüveget helyez el az anyósülés felőli kerék és a karosszéria közé. Amikor a sofőr elindul az autójával, az üveg reccsenő hangot ad ki. A tulajdonos megijed és kiszáll, hogy megnézze, mi történt.
Ezt az esetek többségében úgy teszik meg, hogy a motort nem állítják le, valamint bent hagyják az értékeiket is. Ezt a néhány másodpercet használják ki a tolvajok, hogy kilopják a kocsiban lévő tárgyakat.
Fontos, hogy ha ilyet tapasztalunk, először mindig nézzünk körül és amint kiszállunk, zárjuk be az ajtókat is.

4. Hamis riasztás

Ez egy elég egyszerű módszer. A támadó megdobja valamivel az autót, hogy megszólaljon a riasztó, majd megvárja, hogy a tulajdonosa lekapcsolja. Ezután ismét beindítja a riasztót, majd megint megvárja, hogy lekapcsolják. Ezt játssza egészen addig, amíg a tulajdonos végleg ki nem kapcsolja azt, gondolván, meghibásodott. A támadónak ekkor már nyert ügye van és még ha a kocsit nem is viszi el, könnyen fel tudja azt törni a bent hagyott értékekért.

5. Bent hagyott táskák

Ennek a módszernek több fajtája is van. Az egyik, hogy csak egyszerűen kinyitják az ajtót és elviszik a tulajdonosa mellől a táskát, aki ezután valószínűsíthetően kiszáll és utánaered. Itt kezdődik a komolyabb baj, ugyanis előfordul, hogy ekkor az autót is ellopják.

A másik módszer, amikor dugóban egy motoros benyúl például a lehúzott ablakon (vagy itt is csak kinyitja az ajtót), majd ellopja az ülésen hagyott táskát.

Fontos, hogy sose hagyjuk szem előtt az értékeinket, illetve amikor csak lehet, zárjuk be az ajtókat.

Most Popular

Recent Comments