HomeInteresting9 termék, ami végtelen ideig eláll, ha megfelelően tároljuk.

9 termék, ami végtelen ideig eláll, ha megfelelően tároljuk.

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy a boltban vagy a piacon vásárolt élelmiszerek valóban lejárnak-e a szavatossági idő letelte után? Nos el kell árulnunk, hogy akadnak a világon olyan élelmiszerek, melyek akár 10-20 éven keresztül is frissek maradnak, legalábbis akkor, ha megfelelő környezetben helyezik el. Mai cikkünkben azokat a termékeket gyűjtöttünk össze, melyek 5-10-15 év múlva is ugyanolyan jók lesznek, mint most.

1, Instant kávé

Sokan nem tudják, hogy a pörkölt, szemes kávét csupán 3 évig lehet elraktározni, viszont számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy ez idő alatt is romlik annak minősége. Ezzel ellentétben, az instant kávékat 20 évig fel lehet használni, sőt még az aromáját is megtartja.

2, Vaníliakivonat

Az eredeti vaníliakivonat azért képes éveken át megtartani finom aromáját, mert egy leheletnyi szeszes ital van benne és köztudott, hogy az alkohol nem romlik. Sokan ezt összekeverik a boltokban kapható vaníliaaromával, ami már egyáltalán nem áll el annyi ideig, és az aroma is rövid időn belül elillan.

3, Teafű

Ha elteszed a tealevelet, teafüvet egy száraz és sötét helyre, akkor két év után is friss teát tudsz majd belőle csinálni. Kínában van egy úgynevezett pu-erh tea, amit az immunrendszer öregedése ellen isznak. Az a fajta tea akár 60 évig is képes elállni.

4, Keksz

Mivel a keksz csak lisztből és vízből áll ezért képesek akár 20-30 évig is elállni. Ez a két alapanyag az idő múlásával nem igazán romlik meg, így akkor sem kell megijedni, ha a szavatossági ideje már rég lejárt.

5, Borsó

Egyes borsófajtákat 5 év múlva is bátran lehet fogyasztani, ám ha azokat vákuum-csomagolásba helyezik, akkor 20 év múlva is frissek maradnak.

6, Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítőt észszerű hűvös, száraz illetve jól zárható helyen tárolni, ugyanis így a későbbiek folyamán is fel lehet használni. Nem kell attól félni, hogy megromlik, mert ez a termék nagyon sokáig eláll, ha normális közegben tartják.

7, Eper

Létezik egy olyan eljárás, melynek keretein belül fagyasztva szárítják és tartósítják az élelmiszereket, például az epret. Ezt a módszert liofilizálásnak nevezik. A folyamat kezdeti fázisában elvonják a vizet az élelmiszerből, majd vákuum közeget idéznek elő. Ezzel az eljárással akár 15 évig is tartósítható az étel.

8, Sajt

Mivel a sajtoknak is több fajtája van ezért, van amelyik eláll néhány hétig, és van amelyik már pár napon belül megromlik. Viszont azt sokan nem tudják, ha a sajtot lefagyasztják akkor akár 10 évig is fel lehet őket használni.

9, Szódabikarbóna

A szódabikarbónát több területen is használják, például az orvostudományban, takarításnál, a pirotechnikában és még főzésnél is. Annak ellenére, hogy a csomagoláson fel van tüntetve a szavatossági idő, nem jelenti azt, hogy pont akkor fog megromlani. Ezt a terméket évtizedekig is lehet használni, ha száraz helyre teszik.

Te tudtál ezekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments