HomeInteresting9 tárgy, ami óriási népszerűségnek örvendett, de csak a tehetősebbek vehették meg...

9 tárgy, ami óriási népszerűségnek örvendett, de csak a tehetősebbek vehették meg maguknak

Bizonyára te is láttál már a nagyszüleidnél, vagy épp a dédszüleidnél olyan holmikat, amik elképesztően szépek és jó formában voltak. Annak idején a bútorokat minőségi anyagokból csinálták, nem úgy mint manapság, hogy hajlítani lehet a hátulját. Egészen más stílusúak voltak azok a bútorok, étkészletek és edénykészletek, mint ma. Akkoriban voltak olyan tárgyak, amiket luxusnak tekintettek, ilyen például a vezetékes telefon, a kristályváza, vagy egy ezüst evőeszköz készlet, amin óriási minták futottak. Ha a ti rokonaitoknál, családotoknál voltak efféle tárgyak, akkor az bizony annak a jele, hogy régen jó módban éltek. Mai cikkünkben olyan dolgokat szedtünk össze, amit csak és kizárólag a tehetősebb vagy a gazdag családok engedhettek meg maguknak.

1, Cupronickel evőeszközök

A hatalmas mintákkal díszített ezüstözött evőeszközöket a jólét jeleként tartották számon évtizedekkel ezelőtt. Igaz, hogy több rosszmájú ember a „szegények ezüstjének” nevezte őket, mivel elég gyakran kellett őket tisztítani. Az evőeszközök nagyon hamar befeketedtek, ezért csak akkor tisztíttatták meg őket, mikor vendég érkezett a házhoz, amúgy rozsdamentes acélból készült evőeszközökkel ettek.

2, Otthoni vezetékes telefon

A vezetékes telefon is luxus volt, ugyanis egy teljesen hétköznapi, kétkezi munkásember ilyennek bizony nem rendelkezett. Csak az elit krémek-krémje és a magasabb jövedelemmel rendelkezők birtokoltak ilyen készülékeket. Ennek segítségével bárkit képesek voltak elérni, így a magány nem fenyegette őket.

3, Arany ékszerek

A pénzmegtakarítás egyik legjobb módszere közé tartozott a betétkönyvek és az arany vásárlás. Mindegy, hogy milyen nemesfémből készült az ékszer, akkor is szépnek találták, sőt még abban az esetben is, mikor pont, hogy csúnyán nézett ki. Ha még kő is volt benne akkor az árulta el az illetőről, hogy ő bizony nem hétköznapi ember.

4, Polírozott, fényes felületű szekrény

Az ilyen polírozott szekrények a 70-es években voltak divatosak. Rengetegen akartak ilyen bútort birtokolni, és ehhez rengeteget is utaztak mert nem lehetett mindenhol megkapni. Akinek sikerült ilyet szerezni, az nagyon vigyázott rá, gyakorlatilag napi szinten törölgette, hogy gyönyörű fényes legyen.

5, Arany fogak

Körülbelül 30-40 évvel ezelőtt mindenki rendelkezett arany, vagy aranyozott foggal, ha véletlenül kiesett, kitört… stb a csontfoga. Nem számított, hogy ki milyen anyagi helyzetben él, vagy hány éves, mert ezt mindenki fontosnak tartotta. Ha nem volt elegendő pénz egy arany fogra, akkor damaszt acélból és fémből készítettek.

6, Fali szekrény

A 70-es években a polírozott szekrények voltak a menők a 80-as években pedig a faltól falig érők. A legtöbben román származású bútorokat vettek, ám ha az nem volt akkor moldovait használtak. A faltól-falig érő darabokért képesek voltak órákon, napokon, heteken át várakozni. Volt, aki szombati napon csak azért kelt fel hajnali 3-4 órakor, hogy elmenjen a bútorüzlethez és nyitásig ott húzza meg magát.

7, Saját bejáratú könyvtár

A könyvek óriási értékekkel bírtak ezért sokan vadásztak rájuk. Voltak olyan antikváriumok, ahol a neves könyveket csak más, kevesebb népszerűséget örvendő könyvekkel adták el. Aki ilyen könyvespolccal rendelkezett annak szó szerint kincsek voltak az otthonában.

8, Szőrme sapka és gallér

Régen minden nő az igazi szőrből készült holmikról álmodozott, viszont nem mindenki engedhette meg magának azt a luxust, hogy ilyeneket vásároljon. Ennek tükrében a gyártók visszavettek a szőrmegallérból és nyércszőrből készült sapkákat adtak el.

9, Kristály készlet

Kristályból készült poharakat, tányérokat, vázákat csak a gazdagok birtokolhattak. Ezeket a holmikat gyakran ismerősök által tudták megszerezni, mivel ezeket csak a fővárosokban lehetett kapni. Eme ét-, és pohárkészlet is csak akkor került elő, ha vendég érkezett a házhoz vagy valamilyen jeles ünnep volt.

A nagyszüleitek, dédszüleiteknél voltak ilyen tárgyak?

Most Popular

Recent Comments