HomeAnimals9 furcsa óceánban felfedezett állat, akiktől mindenkit kiráz a hideg.

9 furcsa óceánban felfedezett állat, akiktől mindenkit kiráz a hideg.

A tudósok már elég sok tengeri élőlényt fedeztek fel, ám mind a mai napig akadnak olyan jellegű fajok, melyekről még életükben nem hallottak. Ezek a lények olyan mélységben élnek, ahol nem igazán mozognak az emberek, így speciális eszközökkel tudják csak őket felkutatni, majd tanulmányozni. A mai cikkünkben pontosan ilyen halakat és lényeket mutatunk be nektek, melyek nemcsak megjelenésükkel fognak titeket meglepni, hanem vadász és rejtőzködő ösztöneikkel is.

Bobbit féreg

2009-ben az Egyesült Királyság partjainál a halak nyom nélkül eltűntek, és a korallok nagy része kipusztult. Amikor megpróbálták kideríteni, hogy mi lehetett ennek az oka, találtak egy 120 centis Bobbit férget, ami szépen lassan megette a tengeri élőlényeket. Általában 100-300 cm hosszú és 25 mm átmérőjű. A szervezetében található méreganyaggal bénítja meg áldozatait.

Barlangi vakgőte

A barlangi vakgőte a Balkán-félsziget mélyvízi barlangjaiban él és olyan helyeken érzi jól magát, ahol 10 ° C-nál nem melegebb a hőmérséklet. Ezek a lények teljesen vakok, mert szemük a bőrük alatt van, testhosszuk pedig elérheti a 30 centimétert. Általában 40 petét raknak le, amik kb. 4 hónap múlva kelnek ki. Olyan jól fejlett a szaglásuk, hogy képesek megállapítani, hogy az utódok élnek vagy nem, ha nem akkor megeszik őket.

Mélytengeri agyaras hal

Ez egy nagyon különleges vízi élőlény, amely 2 és 4992 méter között él a trópusi óceánokban. Körülbelül 18 méter hosszúra nő meg, fogai pedig elérhetik a 15 centimétert is. A legérdekesebb, hogy a nagyjából 150 méter mélyen lakó rokonaik teljesen máshogy néznek ki, ezért a tudósok kezdetben azt hitték, hogy két külön fajból származnak.

Astroscopus guttatus

Nagyon érdekes megjelenésű hal, ugyanis a szemei felfelé néznek, mintha az eget bámulnák. Amikor vadászik elbújik a homokban és türelmesen vár áldozatára, akit méreggel és elektromossággal bénít meg. Körülbelül 100 méter mélyen élnek, testhosszuk elérheti a fél métert súlyuk pedig akár 9 kilót is nyomhat.

Neoclinus blanchardi

Ez a lény egy nagyon agresszív ragadozó, aki soha nem veszít szem elől egyetlen áldozatot sem. Annak ellenére, hogy egy elég kis termetű élőlény, hiszen hossza kb. 30 centi még így is megharapja a közelében úszkáló búvárokat, ezt persze többnyire akkor teszi, ha az utódait védi. Amikor vadászik hatalmasra tátja a száját és lecsap az áldozatra.

Mélytengeri chimaera

A Tengerimacska-alakúak családjába tartozik, ám annyiban térnek el a mélytengeri chimaeratól, hogy nekik tüskéik vannak. Ezek a lények olyan helyen élnek, ahol nincs fény és vadászatnál kifinomult érzékeiket használják, hogy megtalálják a potenciális zsákmányt. A chimaerak nem rendelkeznek olyan éles fogakkal, mint a cápák, viszont olyan erőset harapnak, hogy képesek félbe vágni áldozataikat.

Vörösajkú denevérhal

Ez a hal minden tekintetben nagyon furcsa élőlény. Tud úszni, ám mégis a víz mélyén a talajon közlekedik. Megjelenése sem mindennapi, ugyanis vörösen pompázó szája és hosszú orra van. Olyan mélységben szeret élni, ahol nincs napfény. A tudósok szerint különleges ajkuk az, amivel meg tudják különböztetni fajtársaikat a többi élőlénytől. Ijesztő külseje ellenére ártalmatlan az emberre nézve.

Pelikánangolna-alakúak

Ez az óceáni lény körülbelül 60-75 centisre nőhet meg. A szája nagyon érdekes, mivel olyan, mintha egy háló lenne benne, amivel elkapja áldozatait. Képes nála nagyobb zsákmányt is megenni, mivel gyomra felveszi annak alakját. Hosszú farka segít neki a koordinálásban.

Mélytengeri bárdhalformák

Eme szubtrópusi vizek lakói általában két kilométer mélyen élnek. Mérete körülbelül 7-8 centi ám szélessége alig néhány centiméter. Különleges képességei közé tartozik, hogy nagyon jól tudja álcázni magát, amivel mind az ellenségeit, mind a potenciális zsákmányát meg tudja téveszteni.

Hallottál már valaha ezekről a halakról?

Most Popular

Recent Comments