HomeInteresting9 emberi testrész, ami nagy valószínűséggel 500 év múlva teljesen el fog...

9 emberi testrész, ami nagy valószínűséggel 500 év múlva teljesen el fog tűnni

Charles Darwin 1859-ben jelentette meg „A fajok eredete” c. könyvét, amiben – többek közt – azt is taglalja, hogy az előnyös tulajdonságokkal rendelkezőknek a küzdelmek során nagyobb esélyük van a túlélésre (természetes szelekció). Mivel e szelekció során az életben maradt egyedek utódai szintén hasonló tulajdonságokat örökölnek, ezek a változatok az egymást követő generációkban gyakrabban fordulnak elő, így a sikeresebb változatok gyakorisága a populáción belül megnő. Darwin szerint ezek a változatok új fajokká is alakulhatnak.
Nincs ez másként az ember esetében sem. A testünk folyamatosan változik, így alkalmazkodva a jelenkor megpróbáltatásaihoz. Ez a változás azonban nagyon lassú, több száz, vagy akár több ezer év is szükséges ahhoz, hogy észlelhető legyen.
Az alábbiakban 9 ilyen változást gyűjtöttünk össze, ami a tudósok szerint távoli jövőben valószínűsíthetőleg be fog következni.

1. Lábujjak

A kutatók rájöttek, hogy az emberek túlnyomó része a lábuk középvonalát használják egyensúlyozásra, amiben nagy szerepük van a lábujjaknak is. Az egyensúly központja azonban lassan a nagy lábujjunk oldala felé változik, így idővel a lábujjak elveszthetik az eredeti funkciójukat és feleslegessé válhatnak.

2. Darwin-dudor

A fül peremén található kis dudorról van szó, ami Darwin szerint arról árulkodik, hogy őseinknek hosszú és hegyes füle volt. Valószínűleg a távoli hangok jobb érzékelésében volt szerepe.

3. Bölcsességfogak

Egykor a nyers növényi részek őrlésére kellettek, ma azonban már teljesen felesleges, sőt, sokaknak muszáj eltávolíttatni. Valószínűleg a távoli jövőben ez is el fog tűnni.

4. Orrmelléküregek

Őseinknek sokkal nagyobb orra volt, mint nekünk, mai embereknek. Az üregeknek köszönhetően a hatalmas szaglószerv akkoriban még nem jelentett nagy problémát, ám manapság megfázáskor inkább csak gondot okoz.

5. Hosszú tenyérizom

Ez az izom ma már csak az emberek 11 százalékánál található meg. Korábban a mászásnál és a függéseknél volt kulcsszerepe.

6. Nyaki bordák

A nyaki borda a nyaki gerinc gyakori fejlődési rendellenessége. Alapesetben a bordák csak a háti szakaszon fejlődnek ki (ezek alkotják a mellkast), néha azonban az utolsó nyakcsigolyához is kifejlődik a csökevényes borda. Ez sokszor csak problémákat okoz.

7. Szőrfelegyenesítő izom

A felálló szőrzet elsődleges célja a hőszigetelés, ezért áll fel a szőrünk, ha fázunk. Azonban a távoli jövőben valószínűleg teljesen szükségtelenné fog válni és el fog tűnni.

8. Farokcsont

A farokcsontot több összenőtt csigolya alkotja, az evolúciós fejlődés egyik maradványa. Az embrionális fejlődés során minden emlősállatnak kifejlődik a farka, az embereknél ez azonban gyorsan el is tűnik.

9. Testszőrzet

A szőrzet a férfiak esetében hosszú időn át vonzó tulajdonság volt, de manapság már ők is harcolnak a nemkívánatos szőrzet ellen, nem csak a nők. Testünket már évezredek óta ruhával védjük a külső hatásoktól, így az emberi szőrzet mára már feleslegessé vált és a jövőben valószínűleg teljesen el is fog tűnni.

Most Popular

Recent Comments