HomeInteresting9 dolog, amit nem célszerű a reptéren csinálni

9 dolog, amit nem célszerű a reptéren csinálni

Nagyon sokan választják a reptéri közlekedést, mert az leggyorsabb és viszonylag a legkényelmesebb, ha az emberek el akarnak jutni A-ból B pontba. Vannak bizonyos írott és íratlan szabályok, amiket érdemes betartani, ha valaki ezt a fajta közlekedést választja. Ilyen például, hogy nem szabad késni, különben másvalakinek lazán eladhatják a helyedet, vagy, hogy nem szabad szeszes italt felvinni a gépre. Persze vannak dolgok, amiket mellőzni kell, ha az ember nem akarja kitépni az összes szál haját mérgében vagy idegességében. Mai posztunkban ilyen és ehhez hasonló tényeket szedtünk össze, amit érdemes betartani.

1, 3 órával a felszállás előtt a reptérre érkezni

A legtöbb légitársaság azt javasolja az utasoknak, hogy legalább 2 órával az indulás előtt legyenek a reptéren. Viszont, aki ennél előbb érkezik, az felesleges és nehéz órákat fog eltölteni itt, arra várva, hogy a légitársaság alkalmazottai végre valahára beengedjék őt. Ha viszont a szingapúri Changi repülőtéren tartózkodsz, akkor 5 órát is képes vagy úgy elleni, hogy egy percig sem fogsz unatkozni. Ha viszont kisebb városok repterein üldögélsz, akkor nagy a valószínűsége, hogy unatkozni fogsz.

2, Telefon és pénzérmék tartása zsebben

A becsekkolás után az utasoknak át kell menniük egy biztonsági kapun, ahol őket és poggyászaikat is ellenőrzik. A reptéri alkalmazottak általában arra kérik őket, hogy a telefonokat egy műanyag simítózáras tasakba tegyék bele, még a kapuba lépés előtt, ezzel is mindenki időt spórol.

A legtöbb utas azonban csak a tálcába teszi bele az ékszereket, aprópénzt, telefont stb, ami azért nem jó, mert a fémdetektort mágneses tulajdonságokkal rendelkező fémek keresésére tervezték. Egyedül az arany és az ezüst ékszerek azok, amik az úgynevezett diamágnesekhez tartoznak, vagyis mágneses érzékenységük rendkívül kicsi, és az érzékelő nem reagál rájuk. Ennek ellenére egy-két detektor mégis be tudja szkennelni őket.

3, Légitársaság alkalmazottjának értesítése arról, hogy túlsúlyos a poggyász

Az összes létező poggyászt és bőröndöt megmérik a pultnál. Ha a kijelzőn azt látja az alkalmazott, hogy a poggyász túl nehéz, de nem szól semmit, akkor ne szólj neki. A légitársaság alkalmazottai néha figyelmen kívül hagyhatják az enyhén túlsúlyos táskákat, amiért nem számítanak fel plusz díjat. Ám ez csak a nagy légitársaságoknál működik a kicsiknél nem, ott ezt szigorúbban veszik.

4, Elektronikus eszközök és italok tartása a táska alján

A biztonsági ellenőrzés során az alkalmazottak megérhetik az utasokat, hogy az elektronikus eszközöket és italokat tegyék egy külön tálcába, ám ha ez a poggyász legalján van akkor sok időt pazarolhatnak. Ezt a helyzetet könnyen lehet orvosolni.

Például: tedd a ruháidat és a cipőidet a táska aljába, a dokumentumaidat, pénzedet pedig a ruháid belső zsebébe.

Az elektronikus eszközöket például fényképezőt, laptopot, külső merevlemezt és folyadékot ami legfeljebb 100 ml lehet átlátszó tasakba kell tenni és a bőrönd tetején kell elhelyezni.

A fülhallgatót és a töltőt pedig a külső zsebekben kell tárolni.

5, Gyógyszerek tárolása a táska tetején

A kézipoggyászra vonatkozó 100 ml-es folyadékkorlát a gyógyszerekre és a bébiételekre nem vonatkozik.

Ezen kívül az utasok jogosultak a fedélzeten például lázmérőre, ami nem tartalmaz higanyt;

Speciális csomagba csomagolt higany-tonométerre vérnyomás méréshez;

Hidrogén-peroxid 3% oldatra legfeljebb 100 ml-es lehet;

Eldobható öngyújtóra;

és végezetül orvos által felírt receptek gyógyszereire.

6, Műanyag csomagolással bevonni a bőröndöt

A biztonsági személyzetnek joga van ahhoz, kinyittassa az utasokkal a poggyászaikat, ezért nem érdemes azokat műanyag csomagolással bevonni. De ugyanez vonatkozik arra az esetre is mikor fel kell adni a csomagot, a biztonsági őrök nyugodt szívvel megnézhetik, ezért, hogy időt spóroljanak nem érdemes becsomagolni a csomagot.

7, Testszkennerek által kibocsátott sugárzás miatt aggódni

Kétféle repülőtéri testolvasó létezik :

Kétféle testolvasó létezik. Van a szkenner, ami 2 röntgendetektorból áll, itt a sugarak nem haladnak át az illetőn. A monitor mögött az ellenőr különböző színeket lát, ami eltérő testi anyagokat mutat. Például a világos szín az izmokat jelöli, a kék pedig a fémeket.

A másik a mikrohullámú szkenner, ami úgy néz ki mint egy forgó antennafülke. Ezek olyan hullámokat bocsátanak ki, ami tisztább, valósághűbb képet adnak vissza.

A gyártók garantálják, hogy ezek a szkennerek biztonságosak. Az első teljesítménye felér nagyjából egy mellkasi röntgensugárzással a másik pedig olyan, mint az okostelefon sugárzása.

8, Indulási táblák ellenőrzésének mellőzése

A beszállókártyán fel van tüntetve annak a kapunak a száma, ahova kell mennie az utasnak, viszont előfordult már olyan, hogy azt hirtelen megváltoztatták a legutolsó pillanatban. A korán érkező utasok órákat töltenek a vámmentes üzletekben és elfelejtik ellenőrizni az indulási táblát. Ilyen esetben nagy esély van a késésre. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében 15-20 percenként érdemes ellenőrizni a táblát, hogy a beszállóhely és az idő változott-e.

9, Csukva adni az útlevelet a tisztnek

Annak érdekében, hogy elkerüld a vádaskodást, miszerint megvesztegettél egy tisztet, jobb, ha nyitott állapotban adod oda neki az útlevelet. Így megvéded magad mindenféle gyanúsítástól. Ha elfelejted és csukva adod oda és még pénzt is találnak benne, holott csak véletlenül benne felejtetted, azt mindenképp vesztegetésnek fogják tekinteni.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Most Popular

Recent Comments