HomeInteresting8 tudományos tény, ami neked is bebizonyítja, milyen keveset tudunk a világról

8 tudományos tény, ami neked is bebizonyítja, milyen keveset tudunk a világról

Nem számít, mennyi diplomád van, milyen magas az intelligencia-szinted, mennyire vagy művelt, biztos, hogy előbb-utóbb találkozol olyan ténnyel, ami képes meglepetést okozni. Nem titok, hogy pontosan ez volt a szándékunk az alábbi érdekességek összegyűjtése során… hogy ámulatba ejtsük még azokat is, akik nagy ismeretekkel rendelkeznek a világról.

1. Miért dorombolnak a macskák?

„Mert jól érzik magukat!” – vágjuk rá egyből a kérdésre. Azonban a kutatók rájöttek, hogy nem csak ekkor dorombolnak, hanem akkor is, ha éhesek, ha szeretnék felhívni magukra a figyelmet, vagy ha gyógyítják magukat.
A tudósok felfedezték, hogy ez megfigyelhető a dorombolás tónusában is. Például a 20-140 Hz közötti hangok kiadásával gyorsítják a csontok és az inak gyógyulását, valamint csökkentik a fájdalmukat.

2. Miért állnak egy lábon a flamingók?

Talán nekünk, embereknek még nézni is kényelmetlen, ahogy ez a viszonylag nagy testű, hosszú nyakú, gyönyörű madár csak az egyik „gyufaszál” vékonyságú lábán egyensúlyoz, méghozzá nem kevés ideig. Vajon miért csinálják ezt? A válasz a hőleadás. Ha ugyanis jobban megnézzük, a lábukat nem borítja semmilyen tollazat, emiatt pedig sokkal több hőt veszítenek. Magyarán, felhúzzák az egyik lábukat, hogy kevésbé fázzanak.
Nem mellékesen az is kiderült, hogy ez a pozíció – a speciális fiziológiájuknak köszönhetően – egyáltalán nem kényelmetlen vagy megterhelő számukra.

3. Miért állt meg a pisai ferde torony dőlése?

Pisa híres tornya mérnöki hibák miatt kezdett dőlni, szinte már az építésének megkezdése (1173) óta és már önmagában az is csoda, hogy az évszázadok alatt nem dőlt el.
Az utóbbi évtizedek során különböző modern technikai és mérnöki bravúrokkal állították meg a torony dőlését, sőt, egyenesítettek is rajta. Az évek során valószínűleg még mindig fog veszíteni a dőléséből, azonban teljesen egyenes sohasem lesz.

4. Miért nincs bizonyos embereknek ujjlenyomata?

Azt hinnénk, hogy csak a titkos-ügynökök körében fordulhat elő olyan, akinek nincs ujjlenyomata, pedig nem ez a helyzet. Az Adermatoglyphia egy ritka genetikai rendellenesség, aminek következtében nem alakul ki ujjlenyomat. A tudósok folyamatosan figyelik a Smarcad1 nevű gént, ami ezt okozza, azonban eddig úgy találták, semmilyen más problémát nem vált ki.

5. A madarak többségére miért jellemző az, hogy vagy csak díszes tollazatuk van, vagy csak szépen tudnak „énekelni”?

Az állatvilágban különösen fontos, hogy egy hím felhívja magára a nőstények figyelmét és nincs ez másként a madarak esetében sem. A kutatók megfigyelték, hogy azok a madarak, akiknek összetett, díszes tollazatuk van, sokkal monotonabb hangokat képesek kiadni, mint azok a fajták, akiknek kevésbé díszes a tollazatuk. Ők viszont sokkal változatosabban tudnak csicseregni. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy az evolúciónak túl sokba került volna kifejleszteni mindkét képességet egyszerre.

6. Miért nem olvad meg a japán jégkrém?

Japán kutatók nem régiben kifejlesztettek egy olyan jégkrémet (Kanazawa Ice), ami még a legnagyobb hőségben sem olvad meg. Ezt az eperből kivont polifenolok teszik lehetővé.
„A polifenolfolyadék megnehezíti az olaj- és vízbázisú folyadékok szétválását, ezért ezeknél a jégkrémeknél sokkal lassabban indulnak be az olvadási folyamatok.” – magyarázta Tomihisa Ota, a Kanazawa Egyetem egyik munkatársa. Egyébként a kutatók erre csak véletlenül jöttek rá, miközben egy új eper-desszert kifejlesztésén dolgoztak.

7. Hogyan változik a zöld tea lilává?

Akik először rendelnek zöld teát az Azori-szigeteken, minden bizonnyal igencsak meglepődnek. Az ital először szürkévé, majd lilává változik a szemük láttára. De nincs ok az aggodalomra, mindez a különleges vulkanikus víznek köszönhető, ami oxidálatlan vasat tartalmaz. Ez lép reakcióba a teában lévő antioxidánsokkal. A tea nem csak finom, hanem egészséges is.

8. Miért nem lehet látni a Machu Picchu nagy részét?

Kenneth Wright mérnök úgy véli, hogy a világhírű, inkák által épített komplexum nem csak építészeti, hanem mérnöki remekmű is. Azt állítja, hogy az építkezés 60%-át a föld alatt végezték úgy, hogy nem használtak se állatokat, sem vas eszközöket, sem pedig kerekeket. Wright szerint annak a titkát, hogy mindmáig állnak a falai, a föld alatt kell keresni.

Nos, sikerült lenyűgözni? Melyiket találtad a legérdekesebbnek? Írd meg hozzászólásban!

Most Popular

Recent Comments