HomeInteresting8 tudományos alapú tény, ami feltárja a boldog párkapcsolat titkát!

8 tudományos alapú tény, ami feltárja a boldog párkapcsolat titkát!

Mindenki szeretné tudni mi a sikeres párkapcsolat titka. Mik azok a dolgok, amik erősítik egy pár kapcsolatát. A tudósok kutatásokat végeztek, hogy betekintést nyerjenek abba, mik azok a tényezők, amik segíthetnek egy boldog és harmonikus kapcsolat kialakításában és fenntartásában.

Összegyűjtöttünk 8 tudományos alapú tényt, amely feltárja a sikeres kapcsolatok titkait. Az eredmények nagyon érdekesek lettek, például az amerikai pszichológus, Robert Zanjonic még azt is bebizonyította, hogy az erős, élettel teli kapcsolatokban lévő párok 25 év múlva nagyon hasonlítanak egymásra.

A féltékenység a génjeinkben van.

Tudósok, megvizsgálták 3000 ikerpár DNS mintáit, hogy kimutatható-e belőle a féltékenység hajlama. Az eredmények azt mutatták, hogy a féltékenység irányába mutató tendenciáinak, 1/3-a valószínűleg genetikai eredetű. A maradék 2/3 valószínűleg környezeti tényezőktől függ, vagyis az életünkben bekövetkezett események befolyásolják.

Boldog párok aránya.

John Gottman, kapcsolat szakértő, tanulmányozta a párok szokásait, hogy megértsék, mi a különbség a boldog és boldogtalan párok között. Nagyon egyszerű kísérlet volt, megkérdezték az összes párt, hogy hogyan oldják meg a kialakult konfliktust.

A felfedezés azt mutatta, hogy a boldog pároknak van egy úgynevezett „mágikus aránya”, ami szükséges ahhoz, hogy a szeretet élhessen. A kapcsolat akkor stabil, ha egy negatív tényezőt, 5 pozitív vált fel.

A konfliktusok során bekövetkező negatív pillanatok közé tartoznak a kritikusok, a védekező vagy a negatív testbeszédek. A boldog párok ennél finomabban indulnak a konfliktusoknak, és megpróbálják fenntartani a közelséget és a pozitívumot a konfliktus alatt is.

A barátság fontossága

A Gallup szervezet kutatása kimutatta, hogy az érzelmi kapcsolat rendkívül fontos a házassági elégedettség szempontjából, sőt a párok boldogságának 70% -át kiteheti. Tehát, ha stabilizálni szeretnéd a kapcsolatot, meg kell fontolnod a barátság minőségének javítási módját.

Azt mondják, hogy a válás leggyakoribb oka az eltávolodás. A résztvevők mindössze 20% -a azt vallja, hogy hibát követett el, amikor házasságon kívüli kapcsolatot létesített. Ez is az elhidegülésre vezethető vissza, és sokan egyfajta figyelemfelhívó jelzésként használják.

6 óra jobb kapcsolat

John Gottman házassági kutató azt állítja, hogy észrevehető különbséget talált a sikeres kapcsolatok és a kudarcok között. Azt mondja, hogy azok a párok, akik továbbra is javítják kölcsönös kapcsolataikat, minden héten további 6 órát fektetnek be szerelmükbe. Szeretné megosztani egy hozzávetőleges képletet arra, hogy együtt tölti ezt a minőségi időt:

Búcsúzás: Köszönj el a párodtól, úgy, ahogy a szerelmesek szoktak, ez pozitív energiával tölti fel, és bebiztosítod az érzéseit. Ez heti 10 percet vesz igénybe.
Üdvözlés: Ha újra találkozol a partnereddel, öleld és csókold meg, ez legalább 6 másodpercig tart. A csók után legyen egy stresszcsökkentő beszélgetés, amely akár 20 percig is eltarthat. A teljes idő egy óra és 40 perc hetente.
Felértékelődés és csodálat: John Gottman arra ösztönzi a párokat, hogy tartsanak olyan napokat, ahol apró dolgokat tudnak felfedezni a partnerükben. Ez hetente 35 percet vesz igénybe.
Érzelmek: A fizikailag kifejezett érzelmek nagyon fontosak, ha kapcsolatot szeretnétek létesíteni egymással. Ne felejtsd el, hogy az ölelés és a jó éjt csókok nagyon meghittek és nyugtatóan hatnak elalvás előtt. Ez hetente 35 percet vesz igénybe.
Esti randi: Annak érdekében, hogy közel álljatok egymáshoz, fontos, hogy romantikus estéket is eltöltsetek. Próbáljatok heti 2×2 órát romantikusan eltölteni, akár egy vacsora vagy mozizás közben.
Beszélgetés: Dr. Gottman azt javasolja, hogy hetente kb. egy órát kell fordítani a bensőséges beszélgetésre. Ezek a beszélgetések segítenek egy-egy konfliktust megoldani.

Párkapcsolat alatt jobban hízik az ember.

Új tudományos kutatások megerősítették, ha benne vagy egy kapcsolatba, az meglehetősen növeli az esélyt a súlygyarapodásra. Ezt a következtetést 10 évnyi adatgyűjtés alatt 15 000 résztvevővel készítettük. Megállapították, hogy a párok együtt több súlyt szednek fel, mint külön külön.

Azzal magyarázták, hogy ilyenkor már nem kell azért hajtani, hogy lenyűgözzük és elcsábítsuk a partnerünket. A gyerekvállalás is van, hogy ront a helyzeten, mert a kapcsolatban teljesen felértékelődnek a szerepek. Már nem nő és férfi lesz, hanem anya és apa.

A Michelangelo-hatás

Egy másik felfedezés szerint, amit Michelangelo hatásnak neveztek el, azt állítja, hogy a kapcsolat olyan erős, mint a kő. Ennek a jelenségnek a neve az a gondolat szülte, hogy a partner egy szobrász. Michelangelo mestere volt a szobrászatnak, aki felfedezte a rejtett fenséges figurákat.

Ha két szerelmes támogatja egymást, az közelebb hozhatja őket, és kapcsolatuk sokáig tarthat. Amikor kölcsönhatásba lépnek egymással, segítenek a partner legjobb oldalát előhozni.

Közös nevetés.

Az „Appalachian State University” pszichológusai szerint a nevetés jelentős szerepet játszik egy sikeres kapcsolatokban. Azok a párok, akik szeretnek egymással időt tölteni és pozitív eseményeket megosztani, sokkal elégedettebb és boldogabb párkapcsolatban élnek.

A nevetés az, ami az első három helyet uralma alá vonta. Hiszen a nevetés erősíti a kapcsolatot. A résztvevők közel 80% -a azt mondta, hogy párjukkal legalább napi egyszer együtt nevetnek.

Közös háztartási feladatok

A Pew Research Center által végzett felmérés szerint a házimunkák megosztása nagyon fontos a tartós párkapcsolatban élők számára. Az egyetlen tényező, amit a résztvevők többre értékeltek, mint a boldog fizikai kontaktust. Azok a párok, akik megosztották mindennapi rutinjaikat, egyre támogatóbbak és elégedettebbek voltak a szerelmi életükkel. Ha otthon lusta vagy bármit is csinálni, próbáld legalább megbecsülni a partnered által végzett erőfeszítéseket. Például köszönj meg neki dolgokat.

Most Popular

Recent Comments