HomeInteresting8 meglepő tény a hétköznapi élelmiszerekről, amit sokan nem akarnak elhinni.

8 meglepő tény a hétköznapi élelmiszerekről, amit sokan nem akarnak elhinni.

Sajnálatos módon a boltokban vásárolt termékek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, amik károsak lehetnek a szervezet számára. Ma elhoztunk néhány érdekes adatot azokról az élelmiszerekről, amiket majdnem napi szinten fogyasztasz. Az alábbi képek megmutatják, milyen összetevők vannak a termékekben, illetve, hogy azok milyen mennyiségben találhatók meg benne.

Nagy a valószínűsége, hogy te magad is meg fogsz lepődni…

Ketchup

Abban a bizonyos paradicsom koncentrátumban valójában paradicsom és kukoricakeményítő van. A ketchup minőségét a paradicsom mennyisége határozza meg, ez alapján a koncentrátum sűrűsége 6 és 10 százalék között változhat. Ehhez gyakran adnak kukoricaszirupot, ami sűrű állagúvá teszi a terméket.

Jó tanács: A ketchup vásárláskor válaszd a jobb minőséget.

Halrudacska

A „húshoz” olcsó halfajtákat darálnak le. Miután ledarálták a halakat, sót, cukrot, szójafehérjét, növényi olajat, különböző színezékeket és adalékanyagokat adnak hozzá, majd ezeket jól összedolgozzák, formára vágják és kész is van.

Jó tanács: A jó minőségű halrudacskák, mindig vastag csomagolásban vannak. Ha könnyen törnek akkor az a magas kukoricakeményítő hatásának köszönhető. Ebben az esetben célszerűbb másik terméket választani.

Burgonya chips

A chipseket általában újrahasznosított burgonyából állítják elő, amit liszt állagúra őrölnek. Ehhez adnak még rizs vagy kukoricalisztet. A burgonya feldolgozása közben akrilamid halmozódik fel, ami egy rákkeltő anyag. Bizonyos márkáknál kimutatták, hogy eme vegyi anyag 1000%-kal meghaladja a megengedett értéket.

Jó tanács: A rendes burgonyából készült chipseket általában olajban sütik ki, míg az újrahasznosított burgonyából készülte chipseket sütőben sütik.

Kukoricapehely

A lent felsorolt összetevőkön kívül pálmaolajat, rengeteg kukoricaszirupot és gyümölcscukrot tartalmaz. Utóbbit általában nem tüntetik fel a csomagolásokon.

Jó tanács: A szakemberek a kukoricakeményítő és a cukor tartalma miatt nem javasolják mindennapi fogyasztásra.

Gyümölcsjoghurt

A gyümölcsök mennyisége körülbelül 1 és 5 százalék között mozognak a maradék pedig gyümölcskészítmények. Ezen kívül még található benne cukor, zselatin, kukoricakeményítő, színezék, ízfokozók, és egyéb adalékanyagok, melyek a savanykás ízért felelősek, valamint vörös moszatból kinyert karragén, és a nemrég elhíresült guargumi.

Jó tanács: A legtöbb joghurt egészséges baktériumokat tartalmaznak, ezért fel kell tüntetni a csomagoláson, a bifidobaktérium és a tejsavbaktérium mennyiségét. Ha nincs feltüntetve akkor célszerűbb más terméket választani.

Mogyorókrém

A mogyorókrém előállításához pálmaolajat is használnak, de az összetevők között szerepel még a vaníliaaroma, különböző emulgálószerek, sűrítőanyagok, ízfokozók, tejpor, rengeteg cukor és kakaó.

Jó tanács: Ne vegyél olyan mogyorókrémet, amely barna-fehér csíkos, mert több pálmaolaj van benne és kevesebb kakaó.

 

Fehér csokoládé

A fehércsoki kakaóvajból készül, viszont nagyon gyakran adnak hozzá pálmaolajat, kókuszolajat, shea vajat, emulgálószereket, ízfokozókat, cukrot és különböző adalékanyagokat.

Jó tanács: A jó minőségű csokoládénak keménynek, viszont törékenynek kell lennie.

Sűrített tej

Kondenzált tejet készíthetünk a tejből kinyert folyadék párologtatásával, melyek állati zsírokat tartalmaznak. Ezekben a készítményekben nagyon alacsony a tej mennyisége, ezért növényi zsírokat és sűrítőszereket használnak a kívánt zsírtartalom eléréséhez.

Jó tanács: Ha a dobozon az van feltüntetve, hogy „cukortartalmú tejtermék” akkor nagy esély van arra, hogy a fent leírtak alapján készítették el a terméket.

 

Most Popular

Recent Comments