HomeInteresting8 dolog, amivel a vendégek tönkreteszik a pincérek idegrendszerét!

8 dolog, amivel a vendégek tönkreteszik a pincérek idegrendszerét!

Étterembe járni egyre nagyobb divat. Már egyre kevesebben pepecselnek azzal, hogy előző este készítsék el az ebédjüket másnapra vagy azzal, hogy egy-egy nagyobb családi rendezvényre maguk főzzék meg az iszonyú adag ételeket.
Rengeteg vendéglátóhely verseng a vendégek kegyeiért, Mindent megtesznek, hogy őket válaszuk, próbálnak kedvező áron dolgozni, finom ételeket szolgáltatni és gyors, barátságos kiszolgálásban részesíteni minket. Az éttermi dolgozók közül közvetlenül csak a felszolgálókkal/pincérekkel találkozunk.
Stresszes munka az övék, a legtöbben heti 5-6 napon, napi 12-14 órát dolgoznak. Általánosságban elmondható, hogy nincs hétvégi szabadnap, sem nyári nyaralás…de szinte kivétel nélkül minden olyan ünnepen dolgoznak, amelyeken mi a családdal otthon ünneplünk.

Túlterheltek, fáradtak, így hibáznak és van, amikor azért nem mennek gördülékenyen a dolgok, mert mi magunk, a vendégek akadályozzuk meg őket a gyors munkavégzésben viselkedésünkkel, rosszul rögzült szokásainkkal.

Csokorba fogtuk azt a 8 dolgot, ami a legjobban idegesíti a felszolgálókat; ezen dolgok megismerésével te is kímélheted kicsit a nyugalmukat! 🙂

1.Poharak, tányérok teledobálva mindenféle szeméttel

Nem kellemes kézzel kiszedegetni a fogvájó fóliáját a pohárból, sem a cukros papírt a kávéscsészéből. Az sem túl nyerő, ha a cola ízesítésére szolgáló citromkarikát a pohár legszűkebb részére lenyomkodod… és kérlek, ne a tányérba dobáld bele a miszlikre tépett cetli-darabokat, mivel menet közben elviszi azt a (menet)szél.

2.Ne tartsd fel a pincért

Kérdezni természetesen szabad. Senki sem úgy születik, hogy minden ételt és elkészítési módot ismer, de az már nem a felszolgálók munkakörébe tartozik, hogy a legpörgősebb ebéd közepén ajánljon neked programokat, keressen neked szállást, vagy hallgassa végig, hogyan halt meg a kis kedvenced. Ami az étkezéssel kapcsolatos, azt mondd, ami nem azt tartsd magadban.

3.Ne fütyülj, csettintgess vagy kiabálj, ha szükséged van a kiszolgálószemélyzet egy tagjára

A pincérek is emberek. Degradáló számukra, ha fütyülsz nekik, mint egy kutyának vagy csettintgetsz, mint egy földesúr. Az sem túl kedves, ha messziről kiabálsz, hogy „Hé te!”, vagy hogy „Gyere má’ ide!”.
A szemkontaktus felvétele utáni ‘Ne haragudjon!’, „Elnézést…!” kifejezések sosem sértőek, de egy diszkrét intés is megteszi, hidd el ezt jobban fogják értékelni.

4.Ne csapj hisztériát egy kisebb hibáért

Senki sem azt mondja, hogy ne említsd meg, ha valami nem volt jó, vagy hiba csúszott a rendelésedbe. De egy lemaradt ásványvízért nem kell patáliát csapni a; semmit sem old meg b; csak felidegesíted saját magad és a felszolgálót is. Csak az hibázik, aki dolgozik, biztosak vagyunk benne, hogy te is rontottál már el dolgokat életedben.

5.Ne várd el, hogy egyetlen körben mindent koszos tányért elvisznek

Igaz, tanulják, hogy hogyan lehet akár 10-12 tányért is összefogni, de a legtöbb helyen a pincérek max. 3-5 tányért visznek el. Ennek vannak esztétikai okai is (nem túl szép egy nyakig koszos edényekkel megpakolt dolgozó), de leginkább azért nem vállalnak több terhet, mert így próbálják kímélni gerincüket a folyamatos, egyoldalú terheléstől.
Tehát légy türelmes és ne pakold órási stócokba a szennyest, ne segítesz vele.

6.Ne ülj bele a koszos asztalba

Az egyik legidegesítőbb dologként ezt emlegetik a szakma dolgozói. Hidd el, nekik sem mindegy, hogy a vendég hová ül, sokkal jobban szeretik, ha tiszta, rendezett hellyel kínálhatják a vendégeiket.
Ha zsúfolásig tele a vendégtér és nem látsz tiszta asztalt, akkor várj meg egy dolgozót és kérdezd meg, hogy hol tudnátok helyet foglalni. Valószínűleg keresni fog neked egy tiszta asztalt, ha tényleg nincs ilyen akkor pedig sebesen rendbe fog neked szedni egyet. Sokkal jobban jársz te is, hisz nem az előző vendég morzsája fog a karodra ragadni és a korábbi kuncsaft szétkent fagyijába sem fogsz beleülni.

7.Ne hencegj a borravalóval

Ha elégedett vagy, adj. Ha nem, mondd el a problémáidat és ne adj. Ennyire egyszerű. Semmiképp se emlegesd előre, hogy ha jól dolgozik, akkor majd ennyit meg annyit kap és kerüld a hasonló megnyilvánulásokat, mint: „Aztán dolgozzon ám meg azért a borravalóért, amit a végén adok!” vagy „Igyekezzen, mert így a végén nem hogy borravalója,még munkahelye sem lesz!”
Nem ragozzuk túl, nem túl illendő viselkedés ez.

8. Ne rendelj egyesével

Beültök 10-12 fővel egy helyre és egyesével jut eszetekbe, hogy rendeljetek? Nem szép dolog. Nem, nem csak azért bosszankodnak rajta a pincérek, mert sokkal többet kell így gyalogolniuk, hanem azért is, mert így rengetegszer megakasztjátok őket a fejükben felvázolt munkatervüktől. Ha túl sok idejüket lefoglaljátok, késve viszik máshova az italt, vagy nem érnek oda rendelést felvenni és sok időbe telik, mire újra ‘utolérik saját magukat’. Ha társasággal vagytok, próbáljatok mindannyian egyszerre rendelni, illetve ha kértek valamit, kérdezzétek meg társaitokat is, hogy esetleg szükségük van-e még valamire, így időt spóroltok a kiszolgáló személyzetnek is, valamint nektek sem kell annyit várnotok.

Most Popular

Recent Comments