HomeInteresting7 rejtett pszichológiai probléma, amiről az otthoni rendetlenség árulkodik.

7 rejtett pszichológiai probléma, amiről az otthoni rendetlenség árulkodik.

Köztudott, hogy a legtöbb ember utál takarítani, mert csak nyűgnek érzik egy hosszú nap után, de gondoltad volna, hogy néhány pszichológiai problémára utalhat, ha rendetlen a munkahelyi asztalod, ha nincs rendesen kitakarítva az otthonod vagy, ha kevés bútor van benne, esetleg nem végzel kisebb felújításokat benne, úgymint, csaptelep csere és tapéta leszedés? Sokan nem is sejtik, hogy ezek komoly gondok forrásai is lehetnek, ám mi azzal a céllal hoztuk létre ezt a cikket, hogy mindenki megismerkedhessen a démonjaival.

Fiókokban, szekrényekben, dobozokban rejtegetett szemét.

Elsőre lehet, hogy a lakásban/házban minden tökéletesnek tűnik, tiszta padló, rendbe rakott szobák, portalan bútorok… stb, de nem árt néha benézni a szekrényekbe vagy épp a konyha fiókjaiba, mert előfordul, hogy ott oda nem illő dolgok vannak, például régi bankkártyák, törött tollak, ollók… stb. A demonstratív emberek számára fontosak a külsőségek és ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy másokat lenyűgözzenek. De számukra sokkal könnyebb elrejteni a felesleges dolgokat, minthogy kidobnák őket, ezért rengeteg kacattal rendelkeznek.

A minimális felújítás hiánya.

Vannak olyan emberek, akik szinte semmit nem akarnak a lakásukban felújítani. Képesek évekig csöpögő csappal, vagy dédanyáink korabeli tapétával élni. Sőt azt is megteszik, hogy nem vesznek szekrényeket maguknak, hanem dobozokból öltözködnek napi szinten. Ők leggyakrabban csak ideiglenesnek tartják a lakhelyüket, mert terveik között szerepel, hogy külföldön telepednek le. Pszichológusok szerint az ilyen emberek rózsaszín szemüvegen keresztül látják a világot. Csak egy átmeneti kellemetlen helyzetként élik meg a dolgokat, nem rendelkeznek konkrét tervekkel, ugyanis hajlamosak spontán döntéseket hozni.

Rendetlen asztal a munkahelyen.

A rendetlen munkahelyi íróasztal gyenge önértékeléssel rendelkező, infantilizmusra hajlamos emberekre utalhat. Ám vannak olyan illetők, akik a káoszban is átlátják a helyzeteket. A zsúfolt asztal általában kreatív és feltaláló személyekre jellemző.

Zsúfolt mosogató, szennyeskosár vagy szemetes.

Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy szeret takarítani. Általában egy hosszú nap után sok mellőzik a mosogatás vagy egyéb háztartási munkák elvégzését, ám ha ezt már napokig vagy hetekig húzzák akkor nagy a valószínűsége, hogy inkább csak a lustaság lett úrrá rajtuk. Az ilyen embereket egyáltalán nem érdekli, ha megeszi őket a kosz.

Bútorok hiánya a lakásban.

Vannak, akik nem igazán rendezik be a lakásukat, mert csak aludni járnak haza.  Elég ha van egy kényelmes ágy meg néhány elektronikai eszköz, úgymint hűtő, mikró, sütő.. stb. Ám minél érettebb az ember annál nagyobb kényelemre és tisztaságra vágyik. Ha olyan házban lakik valaki, ahol sok időt tölt, de nagyon kevés a bútor, az infantilizmusra adhat okot. Az ilyen emberek arra vágynak, hogy mások tegyék kényelmessé az otthonukat.

A konyhában maradt élelmiszer.

A konyhának a legtisztább helyiségnek kell lennie, mert ott eszünk és főzünk. A zsír és olajfoltok, étel, tea vagy kávé maradékok az egészségre is veszélyesek lehetnek. Már csak a higiéniai okok miatt is tisztán kellene tartani a konyhát, persze vannak olyanok, akik ezt nem veszik komolyan. A legfőbb probléma a lustaság és a gondatlanság. Tanulmányok szerint az ilyen viselkedés a depresszió egyik jele lehet, ilyenkor nem érzi azt az illető, hogy a takarítás fontos szerepet töltene be az életében.

Túl sok dolog a házban.

Vannak olyan személyek, akik fölösleges dolgokat tartanak a házukban, három teáscsésze szett, régi bútorok, ezer éves újságok… stb. A padlás, pince tele van mindenféle kacattal, amitől meg kellene szabadulni, de valahogy nem tudnak. Az ilyen emberek mániákus gyűjtögetők és mindent megtesznek azért, hogy jelen életmódjukat megtartsák a lim-lomjaikkal együtt. Általában csak azért tartják meg ezeket, mert úgy gondolják, hogy valamikor az életükben még hasznát vehetik, ám ez nem igaz.

Te melyik közé tartozol?

Most Popular

Recent Comments