HomeInteresting7 ok, amiért az egyik lábad rövidebb lehet, mint a másik

7 ok, amiért az egyik lábad rövidebb lehet, mint a másik

Ez egy ritka, de abszolút lehetséges jelenség. Gyakran egy vele született dologról van szó, ami gyerekkorban még nem, de felnőttkorban észrevehetővé válik. Vannak azonban olyan események, amelyeknek következtében előfordulhat, hogy az egyik láb rövidebb lesz, mint a másik, más esetekben viszont, nincs rá ismert magyarázat.

Cikkünkből megtudhatod, mi lehet az oka annak, ha az egyik lábad rövidebb a másiknál.

Csontsérülés

A törött láb növekedhet máshogy, különösen akkor, ha többszörös törésről vagy izomszövet sérülésről van szó. Egy csonttörés esetén előfordulhat, hogy a gyógyulási folyamat során a törött csont szinte rendellenesen nagyobbra növekszik.

Sporttal kapcsolatos sérülések

Gyermekek számára vannak különösen nagy kockázattal járó sportok, amelyeknek során megbéníthatják csontjaik növekedését sportolás közben. A felnőttkor elérésekor a csontok szilárddá válnak. A kontakt-sportok, mint például a futball, a kézilabda vagy a szabadidős játékok, mint például a gördeszkázás, síelés különösen kockázatosnak számítanak.

A végtagok túlzott használata

Sportolás közben a karok és a lábak túlzott használata stresszt okozhat a végtagokban. A karok túlzott használata az úgynevezett Little League Shoulder néven ismert. A sport nagyon egészséges, de kerülni kell azt, hogy egész évben ugyanazt a játékot űzzük.

Esések

Az általános balesetek, mint például egy esés vagy ütközés befolyásolhatják a csontok növekedését. Károsíthatják a gerincvelőt, ami súlyos következményekkel járhat.

Kockázatos tevékenységek

Számos általános gyermekkori tevékenység, mint például a trambulinon ugrálás kockázatosabb lehet, mint azt gondolnánk. Könnyen le lehet esni róla, amely törésekhez vagy súlyosabb esetben gerinc sérülésekhez is vezethet. Mindig meg kell győződni arról, hogy gyermekünk biztonságban van játék közben.

Egyenetlen testtartás

A rossz testtartás is okozhatja a a lábad egyenetlenségét. Az egyenetlen testtartás ugyanis posturalis skoliozist okozhat, amely eldeformálja az ember csontjait, de megfelelő edzéssel és testmozgással a folyamat visszafordítható.

Betegségek

Rengeteg olyan betegség létezik, amely befolyásolja a csontok növekedését. Például, olyan daganatok, amelyek a csontlemezeken növekednek vagy porcszaporodások a csontokon. Még az idegrendszer megtámadó betegségek is megakadályozzák a csontok növekedését.

Most Popular

Recent Comments