HomeInteresting7 jel, ami arra figyelmeztet, hogy az az intenzív edzés árt a...

7 jel, ami arra figyelmeztet, hogy az az intenzív edzés árt a testednek

Mindenki tökéletes alakról álmodik és ezért vannak akik szívesen tesznek is. Ahhoz, hogy megkaphassák azt a testalkatot néhány szabályt be kell tartaniuk. Elsőként egészséges étrendre kell ráállni, majd megfelelően kell felosztani az edzést és a pihenést. Sajnálatos módon akadnak olyanok, akik nem adnak a testüknek kellő mennyiségű pihenőt, ami csak negatív irányba tereli az egész folyamatot. A test hétféleképpen tudja jelezni, hogy nem tesz jót számára az intenzív edzés. Ma ezeket hoztuk el nektek.

1, Teljesítményszint csökken

Mivel nem mindennap teljesítesz ugyanolyan szinten és azon kapod magad, hogy egyre rosszabb vagy, akkor az nem normális. Ha nem sikerül elérni a céljaidat, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy elérted a határaidat. Amennyiben túlzásba viszed a testmozgást, és kimerültnek érzed magad elveszítheted állóképességed. Ekkor azt fogod érezni, hogy gyengülsz és az ízületekben fájdalom léphet fel.

2, A szokásosnál hosszabb ideig érzel fájdalmat

Természetes, hogy edzés közben és után fájdalmat tapasztalsz, ám ha ez rendszeres és hosszabb ideig elhúzódó, akkor változtatni kell az edzésen, mert valószínű túllépted a határaidat. Az érzés nagyban hasonlíthat ahhoz, mikor először kezdted el az edzést csinálni.

3, Motiváció elvesztése

Ha minden egyes nap lelkesen és kitartóan jársz edzőterembe és hirtelen úgy érzed, hogy elvesztetted a motivációd, akkor ez egy figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy túlfeszítetted magad. Ez akár depresszióhoz is vezethet, melynek okát nehéz lesz megérteni, ha nem figyelsz oda a tested jeleire.

4, Egész idő alatt betegnek érzed magad

Ha rendszeresen edzel, egészséges étrendet és életet követsz, ennek ellenére rendszeresen megbetegszel, akkor az annak a jele, hogy túlzásba vitted az edzést és a tested nem képes felvenni a harcot a betegségekkel szemben. Amennyiben ez rendszeres, ideje visszavenni az edzésből és megvizsgáltatni magad, hogy minden rendben van-e.

5, Izmok elvesztése

A túlzásba vitt edzés következtében a tested nem kapja meg a megfelelő pihenést és regenerációt, így egy idő után megmakacsolja magát és stagnálni kezd, vagy romlani. Ez izmok egy idő után visszaeshetnek, sőt nagyobb eséllyel szenvedsz el sérülést.

6, Krónikus sérülések kialakulása

Ezek olyan sérülések, melyek folyamatosan újra és újra előjönnek, vagy hosszú ideig nem múlnak el. Ennek pedig az az oka, hogy túlzásba vitted az edzést. Nem hagytál az izmaidnak és a testednek elegendő időt a regenerálódásra, így a problémák sűrűbben fordulnak elő. Ha nem veszel vissza a tempóból akkor sokáig fenn fog állni majd a probléma.

7, Alvási nehézségek

A túlzott testmozgás stresszhormon túltermelést idézhet elő, mely negatívan befolyásolja az alvást. A testnek és a szervezetnek pihenésre és alvásra van szüksége ahhoz, hogy meggyógyítsa az elfáradt izmokat. Ha ezt nem teszed lehetővé, sokáig nem fogsz tudni rendesen aludni.

Bónusz: Túledzés megakadályozása

Egészséges táplálkozás: A napi szinten bevitt élelmiszerek tartalmazzanak mind mikor mind makroelemet. Fontos, hogy ne csak fehérjekoncentrátummal próbáld az izmaidat növelni, hanem fogyassz zsír és szénhidrát tartalmú ételeket is. A szénhidrátok energiát biztosítanak a testnek így hatékonyabb az edzés.

Elegendő alvás: Legalább 7-9 órát kell aludni, mert alvás közben a test regenerálja az izmokat.

Stressz szint csökkentés: Érzelmi stressz esetén az edzés negatívan fogja befolyásolni a testet és a szervezetet, ezért ilyen időszakban érdemesebb inkább a jógát választani.

Ti milyen gyakran szoktatok edzeni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments