HomeInteresting7 ártatlan mondat, amivel komoly lelki sebeket okozhatunk a gyermekeinknek

7 ártatlan mondat, amivel komoly lelki sebeket okozhatunk a gyermekeinknek

Csak az Egyesült Államokban évente mintegy 700.000 gyermeket bántalmaznak. Sokan azt gondolják, hogy ha nem verik meg a gyerekeiket akkor ők nem bántalmazzák és máris példás, jó szülők. Ez nem így van. Néha egy kimondott szó fájóbb lehet a számukra mint egy nyakleves. Egy rossz szó szorongáshoz, depresszióhoz és alacsony önértékeléshez vezethet.

Mutatunk pár ilyet.

A gyermek összehasonlítása másokkal.

“Bezzeg a Tóth Pisti jó tanuló”. Hallottunk már hasonlót. Ha folyton máshoz hasonlítjuk a gyerekünket, akkor rossz képet alkot majd magáról és vesztesnek érezheti magát. A testvérek között ez egy felesleges versengéshez, féltékenységhez vezethet. Azt gondolhatják, hogy az egyikőjüket jobban szeretik mint a másikat.

Tagadjuk a gyermek érzéseit

Egy törött játék lényegtelennek tűnhet ahhoz képest, hogy minden hónapban be kell fizetni a számlákat. Ez nem jelenti azt, hogy a picinek nincs joga érzelmileg meghatódni emiatt. A gyerekeknek maguknak kell megtanulniuk elnyomni az érzelmeiket. Egy idő után tudni fogja, hogy bizonyos dolgok miatt nem kell pityeregni és vannak szituációk, amikor nem illik vihogni. Nem kell ezt erőltetni, különben a későbbiekben nehezebben tudják majd kezelni az intenzívebb érzelmi hatásokat. Márpedig az életnek mindenki számára van jó és rossz a tarsolyában.

Ne hazudjunk nekik!

A hazugsággal és tereléssel csak azt érjük el, hogy megkérdőjelezik a saját emlékezetüket. Nem csak bennünk, hanem magukban is kételkedni fognak. Vagy kóros hazudozókká válhatnak. Egyik sem viszi majd előrébb az életben.

Feltételek

Egyértelmű, hogy nem ártani akarunk ezzel. Pont ellenkezőleg! Motiválni szeretnénk kicsit, de ha a gyerek úgy gondolja, hogy csak akkor szeretik, ha mindent tökéletesen csinál, akkor azt az érzést kelti majd benne, hogy egyébként önmagáért nem szereti senki.

Képességek megkérdőjelezése

Ez nem fog segíteni abban, hogy jobban próbálkozzon. Minél többet piszkáljuk emiatt, annál előbb fogja feladni. Motiválni kell, de nem úgy, hogy gyengének állítjuk be. Erősíteni kell az önbizalmukat.

Nehéz eset

Azt tanácsoljuk a gyerekeknek, hogy ne törődjenek azokkal az osztálytársaikkal, pajtásaikkal, akik piszkálják és megsértik őket. De a szülők szavai sokszor nagyon éles sebet ejthetnek a gyermekek lelki világába. Ha túl sokat szidjuk egy adottsága miatt, akkor pszichiátriai problémák jelentkezhetnek nála. Attól, hogy egy kislány hisztisebb, mint a többiek még nem jelent semmit. Picit nehezebb vele, de emiatt nem kell bántani. Majd elnövi…

Nem tartozik semmivel…

Egy gyerekvállalás áldozatokkal jár. Minden szülő számára. De volt választása mindenkinek. Nem szabad rájuk hárítani a felelősséget. Kóros bűntudathoz vezethet.

Volt valami, amivel igazán megbántottak a szüleid? Írd meg kommentben!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments