HomeInteresting14 izgalmas tény a világhírű márkákról, amitől még különlegesebbé válnak a szemünkben

14 izgalmas tény a világhírű márkákról, amitől még különlegesebbé válnak a szemünkben

A márkák gyakorlatilag életünk szerves részét képezik, ami annak köszönhető, hogy mindenütt körülvesznek minket. Bárhová is sodorjon bennünket az élet, mindig találkozunk olyan márkalogókkal, mint a Meki, Nike, Adidas, IKEA, KFC, Samsung, Apple és még sorolhatnánk. A lista szinte végtelen, hiszen valószínűleg fel sem tudnánk sorolni, hogy egyetlen nap alatt hány márka termékét tartjuk a kezünkben vagy éppen látjuk azt. Ez a rendszeresség azonban korántsem jelenti azt, hogy mindent tudunk is róluk. Mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek a legnépszerűbb és legismertebb márkák érdekességeit, amelyekről nem biztos, hogy hallottál.

Adidas és Puma

Adolf és Rudolf Dassler alapította az Adidas-t és a Puma-t is. A testvérpár komoly nézeteltérésbe került, ez pedig a világhírnév megszerzése után sem csillapodott, sőt, megerősödött. A rivalizálás kitartott egészen a halálukig. A rövid történetet valószínűleg mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy az ellenségeskedés olyan komolyra fordult, hogy még napjainkban is tart. A rivális cégek dolgozói most is utálják egymást a németországi Herzogenaurach-ban, ahol a vállalatok székhelye van. Annak idején gúnynevet is kapott a város a németektől. Herzogenaurach-ot a “hajlított nyakúak” városának nevezték. Ennek oka, hogy az utcán összefutó emberek egymás cipőjét figyelték, ugyanis arra voltak kíváncsiak, ki melyik márka termékét választotta.

Jack Daniel’s kávé

Az amerikai vállalat jól ismert whisky-jéről, ami szerte a világon rendkívül népszerű. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a Jack Daniel’s kávét is termel, méghozzá nem is annyira meglepő módon whisky ízűt. Aggodalomra azért nincs ok, mert mindenki nyugodtan elfogyaszthat egy csésze kávét reggelente, mert az alkoholt kihagyták belőle. A Tennessee Whisky íze fellelhető az élénkítő italban, ezt pedig karamellel és más ízfokozókkal érik el.

Chevrolet Camaro vs. Ford Mustang

1966-ban mutatták be a Chevrolet Camarot, amit a General Motors a Ford Mustang riválisának szánt. A Chevrolet sajtófelelőse arra a kérdésre, hogy mit jelent a Camaro azt felelte, hogy “ez egy apró, mérges állat, ami Mustangot eszik”.

A Sony és az úszáshoz tervezett fülhallgatók hatalmas kudarca.

2014-ben a Sony úgy gondolta, hogy jó ötlet vízálló fülhallgatóval előrukkolni. Nyilvánvaló volt, hogy az emberek szívesen hallgatnak zenét séta vagy futás közben, úszás közben azonban kissé kérdéses volt a dolog. Ám a Sony-t ez sem tántorította el a megvalósítástól, így elegáns, vizes palackokba csomagolták a fülhallgatókat és piacra dobták a terméket. A próbálkozás azonban hatalmas kudarcba fulladt, mert az emberek nem voltak vevők az ötletre és nem akartak a víz alatt is zenét hallgatni.

Volkswagen kolbászok

Mindannyiunk számára teljesen egyértelmű, hogyha Volkswagen, akkor autó. A német cég azonban éves szinten nem az autókból gyártja a legtöbbet, hanem kolbászból. Gondoltad volna? A Volkswagen azért kezdett kolbászgyártásba, hogy a gyárában dolgozókat saját maga láthassa el élelemmel. Nem is számítottak rá, de az általuk gyártott kolbász hatalmas sikert aratott, aztán az események követték egymást. 2015-ben a kolbászol globális piacra dobása után a vállalat már sokkal több húskészítményt adott el, mint autót. Hazánkban ugyan nem feltétlenül találkozhatunk vele, de a német boltokban, szupermarketekben és Michelin-csillagos szállodákban a vevők és a szállóvendégek rendelkezésére áll.

A Burger King és a balkezes hamburgerek.

A Burger King piacra dobott egy kifejezetten balkezes emberek számára készített hamburgert. Az összetevők ugyanazok voltak, de 180 fokkal elfordították azokat, hogy a balkezesek kényelmesen fogyaszthassák az új nekik szánt burgert. Mindez egy hirdetésben szerepelt, amiről végül kiderült, hogy tréfa volt, ugyanis április elsején adták fel az USA Today című újságban. A bolondok napi vicc azonban sok dühös balkezes embert szült, akik bementek az amerikai éttermekbe és reklamáltak a balkezes hamburgerért.

A Shell és a kagylóeladás

A Shellről mindenki tudja, hogy üzemanyagot értékesítenek, sőt, mindannyian ismerjük a sárga-piros kagyló formájú logót is. A céget 1833-ban alapították, aminek keretein belül tengeri kagylókat és az azokból készült ékszeres dobozokat értékesítettek Londonban. Az áttörő sikert azonban a kerozinárusítás hozta meg, mivel a cég a Szuezi-csatornán át a Közel-Keletre szállította az üzemanyagot. Mára pedig már egy multinacionális olajvállalattal állunk szemben.

Mcdonald’s

A McDonald’s a világ leghíresebb gyorsétteremlánca. A céget 1940-ben egy testvérpár, Richard és Maurice MacDonald alapította. Kezdetben egy kis hot-dogokat árusító boltocskáról volt szó, ma meg már világméretű étteremmé nőtte ki magát.

A McDonald’s a világ legnagyobb játék-beszállítója is egyben, mivel a Happy Meal menü által éves szinten 1,5 millió játékot értékesítenek.

Bárki bármikor megházasodhat a hongkongi McDonald’s-ban. A McWedding csomag díja 117-118 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. Az összeg magába foglalja a dekorációt, esküvői ajándékokat, a Dj-t és a meghívókat is.

A McDonald’s-nak saját oktatási intézménye van, mely a lánc éttermeihez képzi ki munkavállalóit. Az úgynevezett Hamburger Egyetem a világ 8 városában megtalálható, köztük Moszkvában is.

IKEA

Az IKEA egyet jelent a megfizethető, kényelmes és stílusos lakberendezési eszközökkel, bútorokkal. A cég a világ legnépszerűbb bútorgyártója, melynek történelme csaknem 80 éves múltra tekint vissza. A céget 1943-ban alapították, ám akkor még csak egy kis bútorüzlet volt Elmhultban (Svédországban). Az IKEA fokozatosan elnyerte a fogyasztók szeretetét szerte a világon. Jelenleg 433 kiskereskedelmi egységgel büszkélkedhet különböző országokban.

Az IKEA svéd szavakat, helyneveket és más nyelveken nehezen kiejthető neveket használ termékeinek elnevezése során. Ezt a rendszert azért találták ki, mert a cég alapítója, név szerint Ingvar Kamprad speciális diszlexiában szenvedett.

Minden ötödik ember egy IKEA által forgalmazott matracon alszik. Sőt minden tizedik európai gyermek az ő ágyukon fogant.

Az IKEA nemcsak bútorairól, hanem ételeiről is ismert. Minden üzletében található egy étterem, ahol a vásárlók vásárlás közben étkezhetnek. Az áruházon belüli kávézó nyitásának ötlete alapítójánál merült fel, mikor rájött, hogy az emberek vásárlás nélkül hagyják el az IKEA-t, mert éhesek.

Samsung

A Samsung az elektronikai ipar egyik vezető cége, akik régen részt vettek a rizsliszt előállításában és az élelmiszer-kereskedelemben. A Samsung cég a koreai háború után kezdte el gyártani az elektronikai eszközöket. Az idő múlásával a társaság hatalmas vállalattá nőtte ki magát.

A Samsung jóval az Apple előtt jelentette be az okosórákat. 1999-ben a cég egy egyedülálló szerkezetet mutatott be a világnak. Külsőre egy egyszerű órának tűnt ám nemcsak az időt mutatta, hanem egy 90 percig tartó telefonhívást is le lehetett által bonyolítani.

Az iPhone X és XS kijelzőit a Samsung készíti.

A Samsung egy 80 kisvállalatból álló hatalmas vállalat, mely olyan területeken működik, mint az építőipar, vegyipar, elektronika, hajóépítés, autóipar, marketing, reklám, pénzügy…stb. Mindegyik cég sikeres a saját iparában. Például a Samsung C&T Corporation felépítette a világ legmagasabb épületét – a dubaji Burj Khalifa-t , az ikertornyokat Malajziában és számos más híres felhőkarcolót a világ különböző részein.

Coca-Cola

A cég szerint, a Coca-Cola a világ második olyan szava, amit az emberek tökéletesen megértenek. Első helyen a “good” (jó) szó áll. Az 1886-ban alapított cég az üdítőitalok piacának vezetőhelyén szerepel. A Coca-Cola márka értéke 59,2 milliárd dollár.

A Coca-Cola volt a legelső olimpiai szponzor. A társaság először az 1928-as nyári játékokat szponzorálta Amszterdamban.

Csak 2 olyan ország van a világon, ahol nem értékesítik a Coca-Colát. Az egyik Észak-Korea a másik Kuba. Ennek ellenére nem tudnak ellenállni a híres üdítőnek, így Észak-Koreában van olyan kínai ital, melynek íze megegyezik a kóláéval, csak más a címkéje. Kubába pedig Mexikóból importálják a kólákat.

A vörös és fehér színű Coca-Cola logót a világ lakosságának 94%-a ismeri.

 Google

A Google-t a világ öt legértékesebb márka egyikeként tartják számon. A vállalatot 1996-ban alapították a Stanford Egyetem hallgatói, Larry Page és Sergey Brin. Az alaptevékenység mellett a Google a legkülönfélébb területeken dolgozik, az okostelefon gyártástól az önvezető autók fejlesztéséig.

A Google kép szerinti keresés funkciója Jennifer Lopez ruhájának köszönhető. Az énekesnő a 2000-es Grammy-díjátadón zöld Versace ruhában vonult végig a vörös szőnyegen és a rajongók oda meg vissza voltak érte. Abban az időben lehetetlen volt olyan könnyen megtalálni a képet a neten, mint manapság. Ekkor a Google fejlesztői kitalálták a “kép szerinti keresés” szolgáltatást.

2013-ban a Google 5 percre offline állapotba került. Ennek eredményeként a globális internetes forgalom 40%-kal esett vissza.

Ha egy Google-alkalmazott meghal, házastársa 10 éven át a fizetésének felét, gyermekei pedig havi 300.000 forintnak megfelelő összeget kapnak 19 éves korukig. Ez vonatkozik azokra az alkalmazottakra is, akik legalább 14 évig dolgoztak a cégben.

Zara

A Zarát a világ leginnovatívabb kiskereskedelmi láncának tartják, aminek oka a szokatlan marketing-megközelítés. A Zara volt az az üzlet, aki elsők között kezdett el együttműködni az influencerekkel. A Zara a spanyol Inditex ruházati óriásvállalat leányvállalata. A cég olyan márkákat birtokol még, mint a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a Bershka és a Stradivarius.

Egyetlen Zara ing varrása 38 percet vesz igénybe, és a kiskereskedelmi ára háromszor magasabb, mint az előállításának összege.

A Zarát a “gyorsan változó divat” koncepciójának úttörőjeként tartják számon, mert a vállalat havonta kétszer újítja meg kollekcióit. A márkatulajdonosok szerint ez az, ami táplálja a fogyasztói érdeklődést. Míg a vásárlók évente körülbelül négyszer látogatják meg a szokásos ruhaüzleteket, addig a Zarába évente körülbelül 17 alkalommal térnek be az emberek.

Nike

A cipők nem mindig voltak olyan stílusosak és kényelmesek, mint manapság. Sokat köszönhetünk a modern sportlábbeliknek valamint a Nike társalapítójának, Bill Bowermannek. 1964-ben Phil Knighttal együtt megalapította a Blue Ribbon Sports vállalatot a Nike elődjét, utóbbit pedig valamivel később hozták létre.

1971-ben Bill Bowermant egy gofrisütő ihlette meg, a híres Nike Waffle cipőtalp megalkotásában. Az ötlet reggelizés közben merült fel benne. Úgy gondolta ennek mintája tökéletes tapadást biztosít, így forró gumit öntött bele. Ötlete azonban nem vált be.

A Nike két sikerfilmhez is terezett cipőt. Az egyiket az 1989-es Batmanhez, a másikat pedig a Vissza a jövőbe 2. című filmhez.

Minden, amihez a Nike hozzáér, siker lesz. 2003-ban a cég 94 milliárdért vásárolta meg a csőd szélén álló Converse céget, majd rövid időn belül az egyik legjobban eladott sportcipő-márkájává húzta fel, melynek éves bevétele 608 milliárd forint volt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments