HomeInteresting6 titok a bankkártyákról, amiről csak kevés embernek van tudomása

6 titok a bankkártyákról, amiről csak kevés embernek van tudomása

A mostani világban egyre többen használják a bankkártyát, mivel az sokkal kényelmesebb nem utolsó sorban tisztább is, hiszen a készpénz rengeteg ember kezén átmegy, míg a bankkártyát csak a tulajdonosuk fogják meg. Ezeknek hála pikk-pakk ki lehet egyenlíteni a számlákat, online lehet velük vásárolni, könnyedén át lehet utalni a szükséges pénzt az egyik számláról a másikra…stb. A vírusra való tekintettel pedig még többen választják a kártyás fizetés lehetőségét. Annak ellenére, hogy mindennapi életünk részét képezik mégsem tudunk róla mindent. Például tudod, hogy a bankkártyán lévő számok mit is jelentenek pontosan? Nem, igaz? Nos ma összegyűjtöttünk nektek néhány információt vagy mondhatni titkot velekapcsolatban

1, Mit jelentenek a bankkártyákon szereplő számok?

A legtöbb bankkártya felületén 16 darab számot lehet látni. Az első számjegy az az úgynevezett rendszerszám-azonosító. A VISA-nak 4-sel a MasterCarnak 5-sel a Maestronak pedig 6-sal. Az azután következő 5 számjegy a kibocsátó bank azonosítója. Az azt követő 9 számjegy csak a bank számára fontos, mivel azzal tudja a kártya tulajdonosát beazonosítani. Az utolsó szám pedig egy amolyan ellenőrző számjegy.

2, Az ellenőrző számjegy

A bankkártyát 9-15 számjegy határozza meg, amit egy speciális algoritmus készít. Nagyon alacsony annak az esélye, hogy két különböző kártyán 7 számjegy azonos legyen, mivel a 7 számjegynek a variálhatósága meghaladja a világon élő emberek számát.

Az utolsó számjegyet, az úgynevezett ellenőrző számjegyet a Luhn-algoritmus alapján számolják ki.

3, Bankkártya UV fényben

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a bankkártyáknak is van egy úgynevezett „vízjele” mint a készpénznek. A VISA kártyáin egy „V” betű jelenik meg, a MasterCardnak az „M és a C”, az American Expressnek pedig egy sas jelenik meg UV fény alatt.

4, Hitel vagy betéti?

A bankkártya lehet hitel és betéti is. Az a különbség közte, hogy a számlán lévő pénz kinek a tulajdona a banké vagy az ügyfélé. A betéti kártyák mellett gyakran adnak hitelkártyákat is, ám ezt az ügyfél beleegyezése nélkül nem állíthatják ki.

A folyószámlahitelek kompromisszumot jelentenek a hitel- és betéti kártyák között. A folyószámlahitel lehetővé teszi, hogy több pénzt használj fel, mint amennyi a számládon van, de a limit általában alacsonyabb, mint egy hitelkártyánál.

5, Folyószámlahitel

A folyószámlahitel akkor fordul elő, amikor pénzt vonnak le a számláról, és a rendelkezésre álló egyenleg nulla alá kerül. Ilyenkor az illető többet költ, mint amennyit lehetett volna, vagy nem számolt azzal, hogy bizonyos valuták átváltása milyen további költségeket követel. Ebben igazság szerint semmi ijesztő nincs, amin pénz kerül a számlára minden rendben is van és nem számítanak fel rá kamatot.

6, A kártya másik oldala

A kártya túloldalán van egy biztonsági kód, ami a VISA-nál „CVV”, MasterCardnal „CVC”. Ezt a kódot minden online kártyás fizetés lehetőségnél fel kell tüntetni, mivel ez igazolja a kártyát. Ez a kód lehetővé teszi, hogy a kártyát akkor is lehessen használni, ha az fizikálisan nincs a kezedben. Olyan mint egyfajta PIN-kód, így soha semmilyen körülmények közt senkinek nem szabad megmutatni, elmondani, még akkor sem ha kérik.

Bónusz: A bankkártyák használatának biztonsági szabályai

Ha szeretnél valamit venni az internetről azt csak és kizárólag biztonságos webhelyről tedd! Nézd meg, hogy az oldal a „https” protokollt követi-e. Ez megvéd az adataid kiszivárogtatásától.

Mindig tartsd biztonságos helyen az adataid, ez vonatkozik a PIN-kódra és a CVV/CVC kódra is. Sose hagyd, hogy valaki elvegye a kártyádat, mindig ügyelj rá a kávézókban, vendéglátó egységekben…

Ha pénzt veszel fel ATM-ről, mindig kövesd a biztonsági szabályokat. Amikor odamész egy automatához, mindig nézd meg van-e a közelben kamera, mert sosem tudhatod ki akarja kitépni a kezedből. Nézd meg, hogy az automatával minden rendben van-e. Figyeld meg nincs-e áll billentyűzet, vagy kártyabedugó rés rajta.

Ha elveszíted a kártyád, vagy valaki ellopja, azonnal hívd fel a bankot és tiltasd le. Ha arra gyanakszol, hogy valakinek megvannak a bankkártyád adatai, tájékoztasd a bankot. Ne legyél félénk, ha a bankkal beszélsz.

A legtöbb bank 24/7-ben az ügyfelek rendelkezésére áll, így a nap bármely szakában keresheted őket kérdéseiddel.

Most Popular

Recent Comments