HomeInteresting6 jel, ami arra utal, hogy túl sok kávét fogyasztasz

6 jel, ami arra utal, hogy túl sok kávét fogyasztasz

Az Egyesült Államok lakosságának 50%-a iszik kávét. Egy ember átlagosan 3,1 csésze kávét fogyaszt naponta, ami azt bizonyítja, hogy a modern világunk nem élhet e varázslatos ital nélkül . Mondhatni igazi kultúrává nőtte ki magát. A kávé pozitív hatásai mellett bizony akadnak negatívok is, amelyekről sokan nem tudnak. Ma ezeket szeretnénk nektek bemutatni, hogy ti is tudjátok mire kell odafigyelni, ha kávét isztok.

1, Probléma van a gyomorral

A kávénak valójában hashajtó hatása van, ami olyan hormont szabadít fel, mely felgyorsítja az anyagcserét. Ha túl sok kávét fogyasztasz, laza széklet és hasmenés léphet fel. Ezenkívül a kávé gyomor-nyelőcső refluxot is előidézhet. Ha bármilyen problémád van a gyomroddal, akkor jobb, ha csökkented a kávéfogyasztást.

2, Kávé fogyasztás után fáradt vagy

Igen, a kávé koffeintartalma serkenti az idegrendszert, és 11-12% -kal javítja a fizikai teljesítményt, ám van egy rossz oldala is. A kávéban található kémiai elem, név szerint adenozin szintje megemelkedik, majd leesik. Néhány tanulmány rámutatott arra, hogy túl sok kávéfogyasztás után fáradtságot lehet tapasztalni, amitől azt is érezheted, hogy elalszol. A fáradtság azonnal bekövetkezik, de ha a nap folyamán csinálsz olyat, amivel feltöltődhetsz, mondjuk sportolsz, akkor elkerülhető vele, ez a probléma.

3, Szorongás

A koffein növeli az éberséget, mivel blokkolja az adenozint, amely fáradttá teszi a szervezetet. Viszont ha minden nap hatalmas adagokat iszol, szorongást és idegességet észlelhetsz. A kávé az adrenalin felszabadulásának kiváltója, mely befolyásolhatja viselkedést. Ha észreveszed, hogy túl ideges vagy, érdemes ellenőrizni a koffeinbevitel mennyiségét.

4, Álmatlanság

A koffein képes ébren tartani, de ugyanakkor befolyásolhatja is az alvást. A kutatók kimutatták, hogy a magas kávéfogyasztás megnövelheti az elalváshoz szükséges időt. Ilyenkor kevesebbet alszol, és a nap folyamán fáradtabb leszel.

5, Gyors pulzus és fáradtság

A gyors pulzus nem mindenkinél jelentkezik, viszont még így is elég gyakori. A nagy adagokat fogyasztó fiataloknál bebizonyosodott, hogy a koffein növelheti pulzust. Nem ajánlott kávét inni azoknak, akiknek problémái vannak a vérnyomással vagy a szívükkel.

6, Felgyorsult anyagcsere és függőség

A koffein zsírégető hatású és tanulmányok szerint 3-11%-kal serkenti az anyagcserét. Fontos azonban, hogy óvatos legyél, mert néhány ember érzékeny lehet a kávéra, és a negatív hatások sokkal rosszabbak, mint a pozitívak. Viszont van még egy probléma, ami nem más, mint a függőség, és ebben az esetben, a kávéfogyasztás miatt hanyagolhatod a víz ivást, amire a testednek sokkal nagyobb szüksége van.

Te küzdesz valamelyik problémával, esetleg feltűnt valamelyik az utóbbi időben?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments