HomeInteresting6 étel, aminek fogyasztását érdemes elkerülni délelőtt 10 óra előtt

6 étel, aminek fogyasztását érdemes elkerülni délelőtt 10 óra előtt

A reggeli nagyon fontos étkezés, ezt az élelmiszeripar is vallja, ám olyan reggeliket dobnak piacra, ami kicsit sem mondható egészségesnek. Sokan a nagy rohanás következtében vagy nem esznek egyáltalán reggelit, vagy valami üres kalóriás, alacsony rosttartalmú ételt visznek be a szervezetükbe, amivel amúgy sokkal több kárt okoznak, mint hasznot. A legtöbb ember nem sejti, hogy sokkal egyszerűbben és könnyebben indul a napja, ha finom, minőségi és kiadós reggelit fogyaszt el mivel ez a későbbiek folyamán javítani fogja a hangulatot és megakadályozza a depresszió kialakulását. A tudósok elmondták, hogy melyek azok az élelmiszerek, amiket délelőtt 10 óra előtt nem érdemes fogyasztani, ha csak az illető nem akar elhízni, gyenge vagy fáradt lenni.

1, Vajas pirítós

Sokan azt gondolják, hogy reggel magas zsírtartalmú ételeket kell enni, hogy legyen elég energia a nap további részében, de ez nem igaz. A trükk az, hogy megtalálják a megfelelő fajta zsírt, amit lehet reggel fogyasztani. A vaj tartalmazhat olyan zsírokat, mely elősegíti a vitaminok feldolgozását, viszont rengeteg telített zsírsav van benne, ami károsíthatja a szívet és serkenti a súlygyarapodást.

Helyette: szórj egy kis földimogyorót a pirítósra. Egy tanulmány szerint a földimogyoróban található zsírok megakadályozzák, hogy ideje korán megéhezz, ezen kívül növelik az YY peptid valamint az éhségszabályozó hormon termelést.

2, Reggeli gabonapelyhek

A reggeli gabonapelyhek nagyon klasszikusnak és praktikusnak tűnnek, ám sokan nem is gondolnak bele, hogy mennyi cukor is van bennük. Sőt tanulmányok szerint a gabonapelyhek összefüggésben állnak a magasabb kalóriafelhasználással is.

Helyette: egyél inkább cukormentes zabból készült zabkását, mert abban elég magas a rost ahhoz, hogy eltelítsen. Ha már reggel elkezded csökkenteni a cukorbevitelt azzal elkerülheted, hogy folyton fáradtnak érezd magad.

3, Palacsinta, gofri

Noha tényleg az a legegyszerűbb a reggeli rohanásban, hogy felkapsz egy gofrit, vagy egy palacsintát és már zárod is az ajtót ez nem feltétlenül okos döntés. A finomított szénhidrátok nagyon hamar felszívódnak, így sokkal előbb megéhezel, mint gondolnád. Ezen kívül kevés mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak rostot, viszont annál több transzzsír van bennük, amik károsak az egészségre.

Helyette: Célszerűbb teljes kiőrlésű vagy speciális liszteket használni, amiben magas rosttartalom van.

4, Alacsony zsírtartalmú joghurt

Az alacsony zsírtartalmú joghurtok egyre népszerűbbek az emberek körében, viszont kevesen tudják, hogy tele vannak cukorral és kevés fehérjét tartalmaznak. Tanulmányok szerint a teljes (normál) zsírtartalmú joghurtok valóban segíthetnek a fogyásban. A reggel elfogyasztott fehérje segíthet abban, hogy napközben ne legyél annyira éhes.

Helyette: Válassz teljes zsírtartalmú cukor nélküli joghurtokat.

5, Bolti gyümölcslé

Tanulmányok szerint a legtöbb cukor pont a bolti gyümölcslékben található. Szóval az egyik legrosszabb választás, ha ezt pont reggel fogyasztod, ugyanis egyáltalán nem tartalmaznak rostot.

Helyette: Egyél rendszeresen friss gyümölcsöt. Ez egy nagyszerű módszer, amivel reggelente aktiválhatod az emésztőrendszered, sőt felkészíted a magasabb kalóriabevitelre a későbbi ételek fogyasztása során.

6, FODMAP-ok (Jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok)

Az alma, a fokhagyma, a körte, a bab, és az őszibarack mind tartalmazzák az alcímben megjelölteket. Ezek olyan szénhidrátok, amelyekre az emberek érzékenyek, mivel nehezebben emészthetők, mint más élelmiszerek. Ezek akár puffadást is okozhatnak, ami nagyon kellemetlen érzés. Persze nem kell őket száműzni az étrendből csak megfelelő időben kell enni.

Helyette: A fent említetteket eheted, kis mennyiségű egészséges zsírokkal és fehérjékkel kombinálva, ugyanis így elősegíted az emésztést.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Most Popular

Recent Comments