HomeInteresting6 eset, amikor az agy csúnyán becsaphat bennünket

6 eset, amikor az agy csúnyán becsaphat bennünket

Neked is van kedvenc bögréd, amiből úgy érzed, hogy finomabb az ital, amit fogyasztasz, vagy olyan tányérod, amiből ízletesebbnek tűnik az étel? Nyugi, nem ment el az eszed, hanem csak az agyad játszik veled, úgy ahogy mindenki mással is. Bizonyára nem gondoltad volna, hogy a legszokványosabb cselekedetek is csak elméd szüleményei. Ha erről a témáról kicsit bővebben szeretnél információt szerezni, akkor olvasd el cikkünket, ami választ ad a kérdéseidre.

1, A szem képes megváltoztatni az étel ízét

Tanulmányok szerint az edények illetve a tányérok színe képes megváltoztatni agyunkban az ételek ízét. Például egy narancs vagy krémszínű pohárban, bögrében sokkal ízletesebbnek, finomabbnak érezzük a forró csokoládét. De a zselék íze is finomabb, ha nem sötét színű tányéron van tálalva, hanem fehéren. Ez azért van mert a legtöbb embernek bizony van kedvenc tányérja é bögréje.

Íme néhány érdekes tény az ízérzékelésről:

A sárga tányérok felerősítik az orrban és agyban is a citrom illatát;

A hideg italokat érdemes hideg színű poharakban felszolgálni;

Az édességek édesebbé válnak, ha azokat rózsaszínű tányéron szolgálják fel.

2, A jobb kéz hosszabbnak tűnhet, mint a bal

Tanulmányok szerint a jobb kéz nagyjából 2,54 centiméterrel tűnik hosszabbnak, mint a bal. Ennek oka az az illúzió miszerint a jobb kézzel könnyebben el lehet érni a tárgyakat, mint a ballal. Ez viszont csak a jobbkezesekre vonatkozik, ugyanis a balkezesek nemigen veszik észre a különbséget.

3, Az agy még a legszembetűnőbb változásokat sem látja meg

Ennek van egy speciális neve, ami nem más mint a „változás vakság”. Ez egy olyan védelmi mechanizmus, amit az agy generál, hogy csak a legfontosabb információkat és változásokat dolgozza fel, amit kapsz. Például, ha vetsz egy pillantást egy fényképre, majd hirtelen más irányba tekintesz és ismét a képre nézel, akkor bizony a legszembetűnőbb változásokat sem fogod tudni észrevenni.

A tudósok ennek bizonyítására egy különleges kísérletet végeztek egyetemi hallgatókkal. A fiatal felnőttek egy állásinterjún vettek részt, ahol ki kellett tölteni egy űrlapot. Az asztal mögött állt egy személy, aki elmondta, hogy mit hova kell írni. A hallgatók nem sejtették, hogy az asztal alatt egy másik személy bujkál, s a két illető egy bizonyos idő után helyet cserélt. Se a megjelenésük, se a ruhájuk nem volt azonos, ám a diákok semmit sem vettek ebből észre. A kísérletet többször is elvégezték már, s az eredmények mindig ugyanazok voltak. Gondolj csak bele, hogy hány dolgot nem veszel észre egy nap.

4, A sikereket csak a kényeztetés miatt éred el

Egy tanulmány keretein belül két csoportot vizsgáltak. Mindkét csoport résztvevői egy ideje már diétáztak és jelentős eredményeket értek el. A tudósok az egyik csoport tagjait dicséretben részesítették, míg a másik csoportot figyelmen kívül hagyták. Ezután mindkét csoportnak felajánlották, hogy két étel közül választhatnak, ami nem más, mint csokoládé vagy alma. A dicséretben részesült csoport 85%-a, míg a figyelmen kívül hagyottak 58%-a választotta a csokoládét.

A tudósok arra jöttek rá, hogy az emberi agy megpróbál kiskaput találni a kényeztetéshez, ami kudarchoz vezethet. Gondolj csak bele, hogy a különböző függőségektől szenvedő emberek milyen helyzetben vannak. Amikor dicséretben részesülnek nagy valószínűséggel visszatérnek régi szenvedélyükhöz. Az agy minden körülmények között egy kevesebb energiaigényes tevékenységet fog választani, még akkor is, ha ez az élettartam csökkenéséhez vezet.

5, Minél alacsonyabb az önértékelés, annál vonzóbbnak tűnnek más emberek

A tudósok egy nagyon érdekes kísérletet végeztek, melynek keretein belül arra kérték fel az embereket, hogy nézzenek meg három képet a hírességekről. Az első fotó eredeti volt, a második szerkesztett, a harmadikon pedig karcsúsított formában jelentek meg. Ezután arra kérték a résztvevőket, hogy keressék meg az eredeti képet.

Azok a személyek, akik elégedettek voltak magukkal könnyedén megtalálták az eredeti képet. Ez azt jelentette, hogy semmilyen önértékelési problémától nem szenvednek.

Azok a személyek, akik nem voltak megelégedve saját testalkatukkal mert túl ducinak, vagy épp ellenkezőleg túlságosan is soványnak érezték magukat, a harmadik képre böktek.

A tudósok úgy gondolták, hogy ez a kísérlet bármilyen más problémával is elvégezhető. Azt a következtetést vonták le, hogy a bizonytalanság miatt a valóság a saját szemünkön keresztül torzul, mert azt hisszük, rajtunk kívül senki másnak nincsenek olyan problémái.

6, Az agy nem képes különbséget tenni a valóság és a fantázia között

Az agya ugyanúgy reagál arra, amit gondolsz, mint amit cselekszel ezt pedig számos dolog bizonyítja:

A tudósok két csoporton végeztek kísérletet. Az egyiket arra kérték, hogy játsszanak a zongorán a másikat pedig arra, hogy csak képzeljék el, hogy játszanak a hangszeren. Mindkét csoport esetében az agyi reakció ugyanaz volt.

Egy másik kísérletben arra kérték őket, hogy képzeljék el, hogy a kedvenc ételüket megeszik. A résztvevők elkezdték rágni és lenyelni a képzeletbeli falatokat és ennek eredményeként nem voltak már olyan éhesek.

A gondolatok és az érzések összefüggésben állnak egymással. A kémiai reakciók pedig a testen belül mennek végbe függetlenül attól, hogy valóban megtörténnek vagy nem. Jó hír: ugyanez vonatkozik a szerotoninszintre is. Ha elképzeled, hogy boldog vagy, akkor valóban javíthatsz a kedélyállapotodon.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Most Popular

Recent Comments