HomeInteresting5 érdekes dolog, amit eddig nem tudtál a hormonokról.

5 érdekes dolog, amit eddig nem tudtál a hormonokról.

Annak ellenére, hogy a hormonok rendkívül fontos, mondhatni kulcsfontosságú szerepet töltenek be az életünkben, a testünk és szervezetünk megfelelő működésében, még sincs róla túl sok információnk. Vannak az alapvető hormonok melyek a boldogságért, nemi boldogságért, stresszcsökkentésért felelősek, de ezen kívül számos más fajtája is van, amik igen komoly hatást gyakorolnak ránk. A mai cikkünkben úgy döntöttünk górcső alá vesszük ezeket és elmondjuk például, hogy mik is valójában a hormonok és milyen működési elvük van.

Mik is a hormonok?

Valójában olyan jellegű anyagok, melyek nagyon fontos szerepet töltenek be a test és a szervezet megfelelő működésében. A hormonok a belső elválasztású mirigyeken belül termelődnek, amik közvetlen kapcsolatban állnak az idegrendszerrel és annak működési folyamataival.
Legfőbb feladataik közé tartozik a szervezet szükségleteinek összehangolása az életműködéssel.

Működési elvük.

Azok a hormonok, amiket a belső elválasztású mirigyeink termelnek, a véráramba kerülve hatást gyakorolnak a célsejtekre. Ha a célsejtek a mirigyek közelében találhatók, még abban az esetben is a véráramon keresztül utaznak a hormonok. Ezek az anyagok akkor fejtik ki a hatásukat, ha a célsejtek kémiai folyamataiba beleavatkoznak. Ilyenkor megpróbálják felkutatni a célsejtekben lévő receptorokat, amik úgy viselkednek, mint egy optimális fogadóhely.

Ezután két dolog történhet vele.

1, Inaktiválódik a célsejtben.
2, A májba kerülve, egyből megtörténik a lebomlás, ezt követően vagy végbemegy a kiválasztódás, vagy segítenek más anyagok termelésében.

Milyen hormonok vannak a szervezetben?

Vannak általános hormonok, melyek ugyebár a nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron) illetve az inzulin hormonok.

A stressz és a fizikai megterhelés hormonja az adrenalin, ami a mellékvese velőállományában termelődik. Ez a hormon a sejtfelszíni adrenoreceptorokon fejti ki hatását, melynek legfőbb feladata, hogy a megnövekedett izommunkához megfelelő energiát biztosítson. Ilyenkor tágul a szív, agy, máj, összeszűkölnek a belek, a vesék, valamint a lép. Megnő a szívösszehúzódás és a szívfrekvencia.

Az oxitocin egy olyan hormon, mely nagy mértékben szabályozza a simaizmok működését, nem utolsó sorban pedig megindítja a szülést. Ez az anyag a agyalapi mirigy hátulsó lebenyében található.

Az acetil-kolin befolyásolja az izmok összehúzódását. Eme hormonok bizonyos idegvégződésekben termelődnek.

A szekretin nevű hormon fő feladatai közé tartozik, hogy buzdítsa a hasnyálmirigyet az emésztőnedvek szétválasztására. Egyébként ezt a fajta hormon az úgynevezett nyombélben jön létre.

Érdekes tények a hormonokról.

Sokan nem tudják, de hormonproblémák miatt is kialakulhat a bulimia, valamint az anorexia. Mivel a hipotalamuszban helyezkedik el az étvágyat szabályzó központ, ezért, ha közte és a hipofízis között zavar keletkezik, akkor étkezési zavar alakulhat ki.

A hormonok, a premenstruációs szindróma miatt is okolhatók, amik azokat a tünetegyütteseket jelenti, amik a menstruációs ciklus előtt jelentkeznek, például hasfájás, hasmenés, puffadás, fejfájás, idomok érzékennyé válása… stb. Ezek amiatt alakulnak ki, mert az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok rendje felborul.

Egy tanulmányból kiderült, hogy a férfiakban boldogsághormon szabadul fel a szoptatás látványától. Viszont nem mindegy, hogy ismerős vagy idegen emberről van szó. Ha a férfi saját kedvesét és gyermekét látja ebben a szituációban, akkor felszabadulnak ezek a hormonok, viszont ha egy teljesen idegen nőt lát a parkban, bevásárlóközpontban etetni, akkor nem vált ki semmilyen reakciót, sőt hormonok sem szabadulnak fel.

Az agyalapi mirigy hat különböző hormont termel.

TSH, más néven pajzsmirigy serkentő hormon. Ha sok van belőle, akkor megnő az anyagcsere sebessége, ha viszont túl kevés van, akkor gyakorlatilag az összes életműködéshez szükséges funkció lelassul.

ACTH, más néven adrenokortikotrop. Ez szabályozza a mellékvesekéreg hormontermelését és növeli az aldoszteron termelését, ami a sóháztartásban játszik kulcsfontosságú szerepet.

FSH, más néven follikulusz-stimuláló hormon, valamint luteinizáló hormon. Eme hormonok fontos szerepet játszanak a nemi működésben.

A prolaktin nevű hormon fő feladata, hogy szülés után megindítsa a tejelválasztást.

A növekedési hormonok tinédzserkorban kezdenek el nagy mértékben termelődni, ugyanis ezen időszakban megy végbe a legnagyobb magasságváltozás.

Most Popular

Recent Comments