HomeInteresting20 titok, amit a reptéri alkalmazottak nem osztanak meg az utasokkal

20 titok, amit a reptéri alkalmazottak nem osztanak meg az utasokkal

Ha rendszeresen utazol repülővel, akkor tudod, hogy milyen procedúrákon kell átmenned annak érdekében, hogy felszállhass a repülőre. Amennyiben nem utaztál még repülőn akkor elmondjuk, hogy az ott dolgozók, szó szerint mindent átvilágítanak. Vizsgálják a mimikáid, gesztusaid, a hőmérsékleted, a táskád tartalmát, röntgengépeken kell átmenned, hogy kiszúrják nincs-e nálad illegális, vagy veszélyes tárgy. Mai posztunkban 20 olyan titkot hoztunk el nektek, melyek a reptereket érintik, és az alkalmazottak nem mondanak el az utasoknak.

1, Hőszkenner segítségével ellenőrzik az utasok test hőmérsékletét. Ezt azért csinálják, hogy ne engedjék fel a gépekre a beteg embereket. Ezt akkor figyelik jobban, mikor influenza járvány van. A készülék 10 méteres távolságból határozza meg az emberi test hőmérsékletét 0,1 °C-os pontossággal.

2, Néhány repülőtéren dolgoznak profilozók, akik nagy figyelmet szentelnek az utasok gesztusainak, arckifejezéseinek és viselkedésének felismerésére. Ezek alapján azonosítják a potenciálisan veszélyes egyedeket.

3, Az emberek szűrésére tervezett szkennerek teljesen biztonságosak. A kórházi röntgengép körülbelül 600 mikrosievertet állít elő, a reptéren alkalmazott szkennerek viszont nem haladják meg a 0,5 mikroszerver értéket.

4, A csarnokban lévő megfigyelési rendszerek egy számítógépes program segítségével dolgozza fel az embereket. Ez képes felmérni az illető pszicho-érzelmi állapotát. A zöld jelzés azt jelenti, hogy az utas biztonságos, a vörös, pedig azt, hogy egyszeri ellenőrzés céljából át kell vizsgálni az illetőt.

5, Az ellenőrzési területen lévő műanyag tálcák a legszennyezettebb tárgyak a repülőtéren. A tudósok a belőlük vett minták lapján tíz különféle légúti vírust azonosítottak, köztük az A-influenza vírust és több mint 100 patogén mikroorganizmust is.

6, A biztonsági szolgálatot határozottan zavarja a fegyverek megemlítése, még akkor is, ha valaki csak viccel. A gyanúsan nagy mennyiségű készpénzt maguknál hordók illetve a hisztérikus viselkedést tanúsítókat egyszer átvizsgálják.

7, Azok az utasok, akiknek furcsa frizurája van vagy gondosan be van fonva a haja, valószínűleg további átvizsgálásra kérik fel. Ez azért van, mert egy jól elfésült haj kis fegyvereket is rejthet.

8, Ha egy reptéri alkalmazott a jegyedre nézve megkérdezi, hogy „Hova repülsz?” akkor tudd, hogy ez a profilozós része a beszállásnak. Ezzel a módszerrel szűrik ki a gyanús embereket. Ha túl agresszívan, vagy bizonytalanul reagálsz a kérdésre, akkor előfordulhat, hogy további átvizsgálásra kérnek fel.

9, Annak érdekében, hogy ne vonzzad magadra a biztonsági szolgálat figyelmét, jobb ha nem viselsz túl csili-vili ékszert. Ha túl sok van ezekből rajtad, akkor a fémdetektor jelezhet.

10, A gyanús személyeket külön ellenőrzésre küldik, ami a belső szerveket is átvizsgálja. Korábban a szkennerek anatómiai részleteket is mutattak, de most már nem kell aggódni emiatt: a modern eszközök csak az idegen tárgyakat mutatják meg.

11, Ha megpróbálsz valami tiltott dolgot szállítani, akkor nem tudod visszavenni a terméket. A lefoglalt tárgyakat a repülésbiztonsági szolgálat kezeli. Egy részét ártalmatlanítják, de van, hogy aukción adják el.

(A narancssárga szín a szövetet és a vizet jelöli, a zöld a fémet és a kék az elektronikai eszközöket.)

12, A poggyász és a kézipoggyász ellenőrzése röntgengép segítségével történik, amely egyébként nem képes fóliába csomagolt tárgyakat beazonosítani. A fólia blokkolja a röntgensugarakat, ezért csak egy sötét folt mutatkozik meg a képernyőn. Ezután előfordul, hogy felkérhetnek a táska kinyitására, hogy mutasd meg a becsomagolt terméket.

13, Az a kutya, aki azt gyanítja, hogy valami nincs rendben veled, nem fog hangosan ugatni, hanem finom testbeszédet használ, például a farkát behúzza, hogy ezzel jelezze a fenyegetést. Tehát, ha gyanús szagot észlelnek, a kutyás szolgálatnak van ideje jelzést adni anélkül, hogy egy potenciálisan veszélyes utazó gyanúját keltenék.

14, A poggyász átvizsgálása közben a biztonsági emberek kivehetik és meg is semmisíthetik a kávécsomagokat: ez egy klasszikus módszer az illegális anyagok szagának elfedésére. Ha szokatlan alakú tárgyakkal, például tűzőgéppel vagy hosszú gyertyatartóval szeretne repülni, ezek bizonyosan gyanúsnak tűnnek majd a beolvasás során.

15, Minden alkalommal egy egyedi vonalkóddal ellátott matricákat ragasztanak a poggyászra. Ha úgy döntesz, hogy ilyen emléket hagysz meg az előző repülésről, akkor valószínű, hogy a poggyászod el fog veszni. A rendszer ötven repülőgépre oszthatja poggyászod, és a legközelebbi címke beolvasása után könnyen elküldheti a bőröndöt egy teljesen másik gépre.

16, Mielőtt felszállsz a repülőgépre a poggyászodat beolvassák egy introszkóppal. A gyanús csomagokat 4 további ellenőrzésnek vetik alá, többek között számítógépes tomográfnak és diffrakciós rendszernek.

17, A modern eszközök rendelkezésre állása ellenére az emberek gyakran utaznak kézipoggyásszal. Ennek oka az a tény, hogy a szkennelés során sok anyagot nehéz megkülönböztetni egymástól. Például a zenélő üdvözlőlapok a szkenner alatt hasonlítanak a bombákra, a méz vagy egy nagy kerek sajt pedig ugyanúgy néz ki, mint a folyékony robbanóanyag.

18, A repülőtéren dolgozók évente akár 125 ezer poggyászt is felvehetnek és repülőre tehetnek. Véleményük szerint a poggyász elvesztésének legvalószínűbb oka, hogy az utasok későn érkeznek a reptérre. A biztonsági szolgálat fél órán belül ellenőrzi a csomagokat, de lehet, hogy nincs elég idő a te bőröndöd ellenőrzésére, ezért nem fog eljutni a repülőgépre.

19, A repülőtéri alkalmazottakat leginkább a túltömött bőröndök bosszantják, amelyek kapacitása véges. Gyakran szállítás közben a cipzárak kinyílnak és a dolgok kieshetnek belőle, a rakodók pedig kénytelenek visszatenni őket a helyükre.

20, Két óránként a diszpécsereknek pihennie kell átlagosan 20 percet. A kikapcsolódáshoz egy speciális szobába mennek, ahol kanapé és TV is van. Itt ihatnak kávét, fekhetnek, beszélhetnek telefonon, sétálhatnak és olvashatnak is. Az épületben edzőterem is található, de nem ajánlott munka közben használni.

Most Popular

Recent Comments