HomeInteresting18 dolog, amit a legtöbb ember a szüleitől örököl

18 dolog, amit a legtöbb ember a szüleitől örököl

Minden emberi sejt 46 kromoszómát tartalmaz, melyet, ha egymáshoz kapcsolnak hosszuk elérheti a 2 métert is. A gyerekek nagyon sok mindent örökölnek a szüleiktől, például a megjelenésüket. De itt nem fejeződik be azon tényezők listája, amiért a gének felelősek. Tudósok által kiderült, hogy ennél sokkal több mindent befolyásolnak a szülők, például a szellemi képességeket, sőt a szokásokat is. Mai cikkünkben ezeket fogjuk nektek bemutatni.

1, Kapcsolatok

Egy 2017-es tanulmányból kiderült, hogy a férfiak 63%-a és a nők 40%-a a génjei miatt hűtlenek a párjukhoz. A tudományos közösség azonban még nem fogadta el ezt az elméletet, szóval a házasságtörést nem túl jó ötlet a felmenőkre fogni. A gének azt is tudják szabályozni, hogy az adott illetőnek hosszútávú kapcsolata lesz, vagy több kisebb futókalandja.

2, Szokások

Egy 2019-es tanulmány szerint a genetika nagyban befolyásolja, hogy szeretjük-e az állatokat. Ha a a szülők is szerették az állatokat, akkor nagy valószínűséggel a gyerekek is ugyanúgy fogják őket.

Az amerikai genetikusok arra a következtetésre jutottak, hogy egy adott gén jelenléte negatívan befolyásolja a járművezetés képességét. Akik az adott gént birtokolják, 30%-kal rosszabbul teljesítenek vezetésben, sőt több hibát vétenek és nehezebben megy nekik az új információkra való visszaemlékezés.

A Nokia tanulmánya alapján a zenehallgatás iránti vágy csak 25%-ban függ a génektől. Ezt voltaképpen jobban meghatározza a karakter és a hangulat.

A kalandvágy egy speciális génnek köszönhető, mely az emberiség 20%-ban fordul elő.

A barnulásfüggőség is a génektől függ, legalábbis egy 2019-ben végzett kutatás szerint. Néhány genetikus kísérletet végzett, mely kimutatta, hogy azok az emberek, akik sűrűn járnak napozni vagy szolizni valójában a felmenőiktől örökölték ezt a vágyat.

3, Ízlelés

A csokoládéfüggőséget egy gén szabályozza, ami az oxitocin által előidézett reakciókért felelős. Pontosan ezért olyan nehéz ellenállni ezeknek a finom falatoknak.

A koffeinfüggőség mind a mai napig rejtély a tudósok számára, annak ellenére is, hogy 2019-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein iránti vágy lehet örökletes. Más kutatók szerint a test koffeinre adott reakciója a genetikával függ össze, mivel egy csésze kávé elfogyasztása után az emberek eltérően reagálnak. Egyeseket feltölt, másokból szorongást vált ki, vagy épp álmatlanságot idéz elő.

4, A karakter és a szervezet jellemzői

Míg egyes emberek depressziósak lesznek ha kudarc éri őket, addig másokat ez tölt fel, hogy küzdjenek tovább az álmaikért. Osztrák tudósok szerint a stressz-ellenállás genetikától függ, így nincs választási lehetősége az embernek.

2015-ben olyan géneket fedeztek fel amelyek befolyásolják a test teljesítményét. Pontosan ebből kifolyólag nem fog mindenki ugyanolyan eredményeket elérni az edzőteremben.

A lustaság és a halogatás sem az akarat hiányának tudható be, hanem sokkal inkább a géneknek. A tudósok felfedeztek egy úgynevezett “lusta” gént, ami a tétlenségért lehet felelős. A halogatásért felelős gének 46%-ka valamelyik szülőtől származik.

Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy az optimizmus is örökölt vonás. A tudósok azonban elismerik, hogy a genetika nem teljesen határozza meg az egyén pszichológiai felépítését.

A gyermekkori agresszió hajlama is a géneknek köszönhető. Egy tudós kísérleteket folytatott, melyben 50 000 gyermek vett részt 3 és 16 éves kor között. Sikerült kiderítenie, hogy minél fiatalabb a gyermek, annál erősebbek a gének benne.

A hiszékenység és az empatikusság is öröklött dolog. A hűtlenséget azonban nem a gének befolyásolják, hanem inkább a társadalmi tényezők.

Minden negyedik ember a napba nézve tüsszent. A test ezen tulajdonságát tüsszentő reflexnek hívják. 2012-ben a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a reakció az esetek 50%-ban öröklődik.

Patkányokon végzett kísérletek után az amerikai genetikusok megállapították, hogy a félelmek és fóbiák is öröklődnek. Ebből kifolyólag, ha megmagyarázhatatlanul félsz valamitől, akkor az valószínű, hogy a szülőktől származik.

5, Szellemi képességek

Sajnos nem minden gyermek tanul ugyanolyan tempóban és ugyanúgy az iskolában, ami nem minden esetben az ő hibájuk. A kutatók szerint a gének 20%-ban befolyásolják ezt.  A fennmaradó 80%-ot a társadalmi és egyéb tényezők határozzák meg.

Az értelem is örökletes, csak nem mindig az apától származik, ahogy eddig gondolták. Az édesapa csak a lánya szellemi képességeit tudja befolyásolni, mivel a gyermek az anyjától is meg az apjától is örököl X kromoszómát. Egy fiú csak az anyjától szerezhet zseni képességeket.

Te miket örököltél szerinted a szüleidtől?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments