HomeAnimals16 tény az állatokról, melyekről jó sokáig még az állatorvosoknak sem volt...

16 tény az állatokról, melyekről jó sokáig még az állatorvosoknak sem volt tudomása

Eddig abban a hitben éltünk, hogy mindent tudunk az állatvilágról, de rá kell jönnünk, hogy ez nem igaz, fogalmunk sem volt például arról, hogy egy jaguár képes átharapni egy teknős páncélját, vagy, hogy a zsiráfok infrahanggal kommunikálnak, illetve, hogy a tehenek képesek barátságot kötni fajtabéli társaikkal. Természetesen rajtuk kívül számtalan állat mutat még érdekességet, például a galambok, varjak, sőt még a pókok is. A mai posztunkban úgy döntöttünk, hogy elhozunk nektek néhány állatot, akikről érdekes információk derültek ki.

1, A varjak és a galambok emlékeznek az emberek arcára

A galambok, a varjak és a hollók képesek felismerni az emberek arcát, sőt emlékezni is rá. Azt is megfigyelték, hogy a madarak neheztelhetnek és mérgesek is lehetnek azokra az emberekre, akik agresszívak voltak velük szemben.

2, A tehenek veszélyesebbek, mint a cápák

A tehenek éves szinten több emberrel végeznek, mint a cápák. Az Egyesült Államokbeli „Centers for Disease Control and Prevention” nevű kormányügynökség adatai szerint 60 ember hunyt el 2001 és 2013 között „tehéntámadás” miatt. Ezzel szemben a cápák évente csupán egy ember életét ontják ki. Egy szóval félj a tehenektől.

3, A jaguárok képesek teknősök páncélját átharapni

A jaguárok harapásának erőssége a 3 helyet foglalja el, a dobogó másik két fokán az oroszlán és a tigris áll. Eme állatnak az állkapcsa olyan erős, hogy képes átharapni egy teknős páncélját és egy tehén koponyáját is.

4, A mexikói axolotl képes agyat növeszteni

Ennek a kétéltű állatnak az a legnagyobb érdekessége, hogy képesek visszanöveszteni farkukat, lábukat, belső szerveiket, beleértve a szívet is, sőt még az agyuk egy részét is. Azon testrészek és szervek, amiket visszanöveszt tökéletesen működnek.

5, A ganajtúró bogarak a csillagokkal tájékozódnak

Az Afrikában élő ganajtúró bogarak közlekedés közben az ég felé néznek és a tejútrendszerben lévő csillagok alapján tájékozódnak. Van, hogy otthonuktól több száz kilométerre is elmennek, de végül mindig visszatalálnak.

6, Az elefántok felismerik magukat a tükörben

Az elefántok a tükörképük alapján azonosíthatják be magukat. Ez az öntudat jelenlétét is jelzi, amelyet néhány majomnál és delfinnél is kimutattak.

7, Egy gumiszalag zárva tudja tartani az aligátor száját

Az aligátor állkapocs izmai olyan erősek, hogy lazán kettéharapnak bármit a világon. Annak ellenére, hogy a harapásért felelős izmok bivaly erősek, a száj kinyitásáért, jóval gyengébbek. Annyira, hogy kézzel vagy akár egy gumiszalaggal is lazán csukva lehet tartani.

8, A tehenek szerezhetnek legjobb barátokat

A tehenek képesek barátságokat kialakítani az állományban élő többi tehénnel. Tanulmányok szerint jóval kevesebb stressz éri őket akkor, mikor barátaik társaságában vannak. Ha elválasztják őket, vagy különféle csoportokba terelik, akkor súlyos stressz érheti őket.

9, A macskák pislogással kommunikálnak

A macskák pislogással mutatják meg, hogy bízhatsz bennük. Ha lassan pislognak azzal szeretetet próbálnak kifejezni. A macskák világában ha egy ragadozó jelenlétében behunyják a szemüket, akkor a bizalmukat fejezik ki.

10, A pókok megfőzik a zsákmányukat a homokban

A Seothyra nemzetségbe tartozó pók a Namíb-sivatagban és más dél-afrikai területen fordul elő. Fő táplálékuk a hangyák, és elég ügyesen tudják őket becserkészni. Amikor a potenciális áldozat mozgásától rezgéseket éreznek, akkor a pókok megragadják a hangyákat, és belenyomják őket a forró homokba. Szóval addig várnak míg meg nem sül az „étel”

11, A zsiráfok infrahanggal kommunikálnak

A zsiráfok képesek összeverekedni, nyávogni, köhögni, morogni, kiabálni és horkolni, ennek ellenére egyébként nagyon társasági állatok. Infrahangok segítségével kommunikálnak egymással, ami az ember fül számára nem hallható.

Egyes szakértők ki tudták deríteni néhány gesztus és hang jelentését. Ha a hím zsiráfok köhögnek azzal együttérzésüket fejezik ki a nőstények iránt. Amikor felnyögnek vagy morognak, akkor nem tetszik nekik, hogy más hímek is vannak a közelükben. Ha a nőstény sziszeg vagy kiabál, akkor rendszabályozza kicsinyeit.

12, Miért tudnak a madarak mindenhova piszkítani?

A madaraknak nincs záróizma ennek tükrében pedig a madarak nem tudják szabályozni a bélmozgást. Az ürülék így akkor távozik a testükből, amikor eljött az idő.

13, Az Okapi-t a 20. századig mitikus állatnak tekintették

Az Okapit, gyakran fél zebrának és fél zsiráfnak hívják. A vadonban egyedülálló életmódot él, ebből kifolyólag csak a 20. század elején ismerte meg őt a világ. Sokáig mitikus lénynek tekintették őket.

14, Az aranyhal nem tárolható apró tartályokban

Az aranyhalakat gyakran kis akváriumokban tartják, melyeknek térfogata kevesebb, mint 4 liter. Még ha látszólag ezek elegendő helyet is biztosítanak az apró kis halnak, akkor is olyan akváriumra van szükségük, mely legalább 20 liter vizet képes befogadni. Igazság szerint a halak hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek, ezért nagyon erős szűrőrendszerre van szükségük. Az aranyhalak pedig 25 centiméteresekre is megnőhetnek és több, mint 20 évig is élhetnek. Csak kevés ember tud erről, mivel a legtöbben nagyon fiatalon elpusztulnak a rossz akvárium miatt.

15, Egy medve simán leelőz egy lovat

Meglepőnek tűnhet, de vannak medvék, melyek tényleg képesek leelőzni a lovakat. Igaz, csak rövid távon, ami igazából egyáltalán nem nehéz.

16, A vidrák kéz a kézben alszanak

Amikor a vidrák a hátukon a vízben alszanak, akkor mindig egymás mancsát fogják, hogy a sodrás ne vigye őket el egymástól. Hát nem aranyosak?

Te tudtál ezekről?

Most Popular

Recent Comments