HomeInteresting9 dolog, ami hamar tönkreteheti a porszívód, ezért jobb ha nem takarítod...

9 dolog, ami hamar tönkreteheti a porszívód, ezért jobb ha nem takarítod fel vele

A törött vagy kiömlött dolgok felporszívózása tűnik a leglogikusabb megoldásnak, ám ezzel sokkal többet ártasz a készüléknek. Annak ellenére, hogy előtérbe kerültek a robotporszívók, melyek mind a felmosót, mind a seprűt helyettesíthetik, egy idő után furcsa és kellemetlen szagot onthatnak magukból, sőt teljesítőképességük is csökkenhet – ugyanez vonatkozik, a hagyományos porszívókra is. Ez a probléma határozottan azért történik, mert nem megfelelő dolgok lettek vele felszívva, amik bekerültek a belső szerkezetbe és megrongálták azokat. Mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek azokat a termékeket, melyeket nem szabadna feltakarítani porszívóval.

1, Kávé, kakaó

A kávézacc felporszívózása elősegíti a penész megnövekedését a porzsákban. Az elhasznált zacc, mindig nedves, még akkor is, ha úgy érzed nem az. Ezek nagyon gyorsan rátapadnak a porszívó belső részeire és szinte lehetetlen őket kitisztítani onnan.

A száraz kávé és kakaó sem tesz jót a porszívónak, ugyanis apró szemecskéi eltömíthetik a szűrőberendezést, sőt bejuthatnak a motorba.

2, A szobanövények földje és egyéb száraz része

Ha gyerek van a háznál elkerülhetetlen a piszkos padló vagy fal. Amikor leverik a virágot, az első dolog, ami az eszedbe jut, hogy porszívót kell ragadni és fel kell takarítani a földet. Viszont ez nem jó, mivel a porszívó seprűs feje, még mélyebbre tolhatja a szálakba a földet és a szennyeződést, amit után szinte lehetetlen kitakarítani. Ezért érdemes inkább egy kefével kikefélni a szőnyeget.

A másik, ha a föld nedves, az technikai problémákat okozhat a motorban. A beltéri növények szárított virágai és levelei könnyen eltömíthetik a rugalmas tömlőt vagy a szűrőt. A porszívó belsejében is nedvesek maradhatnak ezek a részek, melyek árthatnak a készüléknek.

3, Haj

Tudjuk, lehetetlen elkerülni, hogy ne kerüljön haj vagy állati szőr a porszívóba, ám ezzel érdemes vigyázni. Nem szabad hagyni, hogy ezek nagy mennyiségben bekerüljenek a porszívóba, mert képesek gyorsan eltömíteni a szűrőket. Ha túl sok haj kerül a készülékbe, a porszívó teljesítménye jelentősen csökkenhet még úgy is, ah rendszeresen van tisztítva.

4, Kozmetikai termékek

A púder és egyéb kozmetikumból származó por, melyek száraznak tűnnek valójában különféle olajakat tartalmaznak, melyek a forró levegő hatására elkezdenek olvadni. Ezért tekintik a kozmetikumokat a porszívó egyik legveszélyesebb ellenségének. A zsírkomponensek megolvadnak a készülék belsejében, és eltömítik a mechanikus alkatrészeket, szűrőket. Szinte lehetetlen megtisztítani őket, ha a kozmetikumok már bekerültek a rendszerbe.

5, Kis papírdarabok és konfetti

A confetti nagyon gyorsan eltömíti a porszívót, mely a készülék túlmelegedését okozhatja, ettől pedig leáll az egész készülék. A fóliából készült konfetti még veszélyesebb, mint a papír. A forró levegő hatására gyorsan megolvadnak és elakadnak a nehezen elérhető helyeken, ezzel megakadályozzák a porszívó működését.

6, Elektromos vezetékek

Kényelmes megoldásnak tűnhet az elektromos vezetékek megtisztítása porszívóval, de a szívóteljesítmény megrongálhatja a kábeleket, sőt el is tépheti a vezetéket. Ezek a repedések, sérülések nem mindig láthatók, de rövidzárlatot vagy áramütést is okozhatnak. Ezért jobb, ha elkerüljük ezek tisztítását.

7, Nedves padló

Veszélyes a nedves padló porszívózása, mivel ettől áramütést is lehet kapni, de akár rövidzárlatot is lehet csinálni a házban. Igazság szerint nem látszik kívülről a porszívón semmiféle probléma, viszont a por megkeményedik, ha a fúvókához és a szívócsőhöz jut. Ez megszakítja a szívóerőt és rossz szag alakulhat ki, amelytől nehéz megszabadulni.

8, Üvegszilánkok

Nyilvánvaló, hogy a kis üvegszilánkok mekkora veszélyt jelenthetnek a porszívóra nézve, ennek ellenére, sokan ezzel takarítják fel a szilánkokat. A legtöbb esetben néhány eljárás után ki kell cserélni a porszívó puha tömlőit, a szűrőket és a porgyűjtő zsákot is, mert károkat okozott benne a szilánk.

A kisebb károsodások valószínűleg egyáltalán nem észlelhetők, viszont a porszívó nem fogja magában tartani a port, mert a sérült alkatrészek révén visszakerül a frissen tisztított lakásba.

9, Liszt

Szakértők szerint ha a lisztet porszívóval tisztítod, ügyelj arra, hogy mennyit szívsz fel vele. Egy maroknyi még nem tesz kárt a készülékben, de ha az egész zacskó kiborult, akkor jobb, ha először kézzel gyűjtöd össze.

A liszt eltömítheti a porszívó szűrőit, sőt be is juthat a motorba amitől le is állhat és használhatatlanná válhat a készülék.

Melyiken lepődtél meg a legjobban?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments