HomeCrazy15 tudományos tény, ami megváltoztatja a világról alkotott képed

15 tudományos tény, ami megváltoztatja a világról alkotott képed

Biztosra veszem, hogy az alábbi 15 tényt nem tanították neked az iskolában. Pedig mennyivel elviselhetőbbek lettek volna azok a száraz és monoton tanórák!
Jöjjön 15 tudományos tény, amit biztosan nem tudtál eddig.

1. A világ leghidegebb helye egy finnországi laboratóriumban található, ahol a tudósok lézersugarak segítségével érik el az abszolút nulla fokot (-273,15°C).

2. Ha eltűnne az atomokban lévő üres hely, akkor az egész emberiség elférne egy almában.

3. A világ legnagyobb élőlénye egy mézgomba, amely az Oregon állambeli Blue Mountains hegységben, a Malheur Nemzeti Erdőben él. A 2400 éves gomba a föld alatt köti össze a felszínen található gomba-mezőt és mérete meghaladja a 880 hektárt.

4. A világ egyik legcsúszósabb anyaga az ember térdében található ízületi folyadék.

5. A tintahalak agya bagel-alakú. Ennek az a magyarázata, hogy a tintahal által elfogyasztott élelem az agyán is keresztülmegy, a bagel alak pedig megakadályozza az agykárosodást abban az esetben, ha túl sok ételt fogyasztana.

6. Egy bolha gyorsabban gyorsul, mint egy űrsikló. Az állat akár ezredmásodpercenként 8 cm-t is képes haladni, ami 50-szerese egy űrsikló gyorsulásának.

7. Ha az emberi tüdőt kiterítenénk, kb. akkora lenne, mint egy teniszpálya (kb. 100 négyzetméter).

8. Az Oxfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lövőhalfélék képesek különbséget tenni az emberek arca között. A halak 80%-os sikerrel tudták megkülönböztetni a korábban már látott emberi arcokat.

9. Az Eiffel-torony magassága a hőmérséklet függvényében akár 15 cm-t is változhat a fémek tágulásának köszönhetően.

10. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a TV-ben látható fehér zaj (un. fekete-fehér hangyák), és a sistergés forrása az ősrobbanásból visszamaradt kozmikus háttérsugárzás.

11. A Cryptotora thamicola, vagyis „vízesés-mászó barlanghal” képes legmeredekebb sziklákon is felmászni. Ez az egyetlen halfaj a világon, amely képes „járni”, mi több, rendszeresen ki is megy a szárazföldre. Testének felépítése alapján egyébként sokkal inkább hasonlítható a hüllőkhöz, mint a halakhoz.

12. Pascal Cotte művészettörténész speciális műszerekkel történő vizsgálata során kiderült, hogy Mona Lisának valójában szemöldöke is van. Azonban valószínűsíthető, hogy Da Vinci utólag festette rá ezeket a lakkrétegre, így az évek során már teljesen elhalványultak.

13. A kutatások kimutatták, hogy azok között a hím csimpánzok között, akik mélyebb barátságot ápolnak egymással, ritkábban történik halálos kimenetelű harc.

14. Az emberi agy működéséhez ugyanannyi energia szükséges, mint egy 10 W-os villanykörtéhez (függetlenül attól, hogy alszunk-e, vagy nem).

15. A sok kávéfogyasztás csökkentheti a nők mellméretét. Napi 3 csésze kávé már látványos változást eredményezhet, ami a koffein zsírégető hatásainak köszönhető.

Most Popular

Recent Comments